Отговори на тема  [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Гадни смущения от ел.двигател към Pic'873A 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
tgi написа:
NikB написа:
...
Само се опитвам да разбера как като изключа няколко сигнала се оправят шумовете по масите. Маси, които си седят без да се пипат.

Чакай, тия куплунги дето ги вадиш за да се оправи нямат ли маса? Ако имат, това е.
Ако не, никой не знае засега :) .

Да, имат. Но същата процесорна маса (от същата точка на процесорната платка - запоени са заедно) е свързана и към съединители, които не се вадя (за управление на транзисторите за релетата).
А масата, която се вади, ходи до един ключ за нулево положение и до два оптрона с въздушна междина.

Още веднъж, за да съм по-точен (да не сбъркам :)): съеднителите между процесорната платка и платката с транзистори и релета (ТрРел) си стоят включени - през тях се подава масата за платката ТрРел.
От тая платка ТрРел има два съединителя, единият за крайният изключвател, другия за оптроните. И двата имат маси, но са само за тия джаджи и консумацията е милиампери (най-малкия резистор е 1K - за диодите на оптроните в енкодера rpi-1133 - от Комет).

Сега ще постна и тая платчица.

Чет Юни 16, 2011 2:41 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
Платката с транзисторите и релетата.
Долу с бяла стрелка е означена масата.
Лява, долу е съединителя от процесорната платка, а долу, долу :) са няколко съединителя за ключа и енкодера.
(платчиците вдясно са енкодерите. Белият печат е грозен, но на самата платка е още по-грозен :))

!!! ДА допълня: долу, долу се ползват само съединителите Opto и ZP - за тях става дума.

Прикачени файлове:
TrRel.JPG
TrRel.JPG [ 232.66 KiB | Прегледано 3572 пъти ]
Чет Юни 16, 2011 2:49 am
Профил ICQ WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Ами ако знаеш два светодиода и тънка/дълга жичка как качват маса, ще се вслушаш във всичко което ти беше казано. Ако не ти се занимава с нови платки просто вземи един 2-3мм2 кабел и с него свържи всички маси в една точка. И остави цялата схема на един адаптер. И освен това тази платка последната също не е кой-знае какъв "пример" за опроводяване. Най-вече тоя големия кондензатор(С1), според мен, въобще не му е там мястото.

Чет Юни 16, 2011 8:57 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
bateAz написа:
Верно бе :?

Ами да се опита, като тези 2 сигнала се подадат през 2 резистора по 2К, последованелно на жицата, близко до пиновете на процесора. LC филтърът май е по-добре да се махне, евентуално може да остане само C. И не е лошо да се сложи кондензатор 100н паралелно на захранването на всеки оптрон, близо до оптрона. Ресетиране може да има и ако е включен WatchDog и по някаква причина спре осцилаторът. Това може да се провери, като временно се забрани кучето. За неизползваните пинове вече ти писаха.

Чет Юни 16, 2011 9:58 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Е масите на двата кабела са една до друга на платката и са накъсо - макар през
метализации - та едва ли е потенциала между тях.
Като нищо може да се окаже индуктивно - но не към платката, а в някоя маса и
тия двете; между "някоя маса" и двете индуктивно се генерира потенциал за бая тоци които
като тръгнат по тънките маси на платката ето ти смущение. Бая потенциал трябва да се
индуцира за цифрово смущение де, не знам на какво е способен двигателят.
Тая ситуация ми е позната в порядъци по-чувствителни неща само, но то много
варианти не останаха та може и тя да е.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Чет Юни 16, 2011 1:29 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Едно четиво на Murata за шумовете в цифровите схеми:

Прикачени файлове:
Чет Юни 16, 2011 1:55 pm
Профил

Мнение 
Що не комутираш моторетката с нещо безконтактно? Солид реле ?

Пет Юни 17, 2011 10:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
mitko_el написа:
Що не комутираш моторетката с нещо безконтактно? Солид реле ?

Хубава идея, и май имам едно под ръка.

Съб Юни 18, 2011 2:18 pm
Профил ICQ WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Да споделя и аз малко опит....значи...подобен проект , но се управляваха халогенни лампи/недопустимо беше премигването ,щото изгаряха-12 кинта бройката/.....та имах подобен проблем...потрепваше от всичко.....първо разделих галванично през оптрони,след това екранирах...и какви ли още не неща
варистори ,дросели и филтри навсякъде...не и не.....в крайна сметка се оказа че не е достатъчно филтрирано захранването на процесора...един електролит на 470микро реши проблема бетон.....по обратния ред премахнах всички допълнителни филтри и екрани ...оставих само оптроните....тествах с всекви електромагнитни смущения квито се сетих,вместо триаците сложих контактори ....дори църках с аргоновия апарат в непосредствена близост.....бетон...и всичко това заради един скапан кондензатор.......това е от мене....дано съм ти били полезен

Съб Юни 18, 2011 3:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Благодаря за всички мнения, забележки и препоръки!

Всичко се оправи с един хубав ферит.
Замених и едното реле с SSR.

До сега не ми се беше налагало да ползвам ферити :), но днес се оказа, че ще са полезни и за другия ми проект. В него с две бобини една в друга меря линейно преместване. Той е на Atmega128. Не се рестартираше, но АЦП-то страхотно се стабилизира :).

Сря Юни 29, 2011 10:56 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Ммм линейни трансформатори ... не знам от кога ги мъчиш, ама там изкачат доста зайци, аз едно време си играх, накрая реших да мина по лесния начин и си взех специализиран чип, от него ходеше в процесора, спести ми сигурно доста проблеми, щото уж работеше, ама имаше някакви дребни проблемчет акоито може би щяха да се окажат въз едрички, та готовото решение ми дойде екстра .. то и тогава нямах толква опит, това беше преди 15-на годинки.

п.с. това с линейните трафове ми напомни на ето това, за линейно преместване но е капацитивен, то всъщност мери сила, що е такова а не е с тянзодатчик не ми се обеснява, дълга и широка, ама стана де, сравнително точно с оглед заданието, само дето си остана само тоя прототип, не влезе в производство :)

Прикачени файлове:
S4030438.JPG
S4030438.JPG [ 810.3 KiB | Прегледано 3545 пъти ]
sens_ass.jpg
sens_ass.jpg [ 61.88 KiB | Прегледано 3545 пъти ]
Чет Юни 30, 2011 2:00 am
Профил
Аватар

Мнение 
По някое време миналата година правих проучването, но утвърждаването на проекта се проточи, та го завършвам сега.
В действителност, тук на форума, също го обсъждахме. А и ми остана време да разгледам разни идеи (от лазерни, до оптични, като мишки :)).
Все пак, най-просто се оказа с тия индуктивности (ходът е около 110мм, точността не е много съществена, дори не се наложи да го правя диференциално, въпреки, че пробвах и такъв вариант).
Направиха ми механика от PVC :) и всичко е ОК.

Чет Юни 30, 2011 10:26 am
Профил ICQ WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 57 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4