|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 4:32 am
Какви ви са очакванията за новата ХХг?
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: Какви ви са очакванията за новата ХХг?
Различно е... Много различно! Първо Интел работеха при едни доста бурно развиващи се технологии. Това ги принуждаваше да си "държат" монопола в една сравнително тясна област. Всичките им опити да вземат втора диня под същата мишница не им носеха особена печалба. По ирония на съдбата чрез техните StrongArm вдигнаха ARM на крака. Така че не само че не атакуваха други ниши, ами им помагаха. Освен това държаха и цени, идеалът им за перфектен продукт беше да произвеждат нещо дето им струва 5$ и да го продават на 100$ и пазарът да го търси. Изобщо Интел по никакъв начин не правеше голямо мръсно на АРМ/MIPS/PPC доколкото и те стояха настрана от пазара на Интел. Сега е различно... Бизнесът просто става различен. Никой вече не може да поддържа пълен вертикален контрол по целия процес. Пак има специализация, ама много тясна, примерно само производство на чипове ама пък всички чипове по тая технология. Просто друг много по-лош и агресивен монопол. Пак ще има нови процесори, както има нови прахове за пране, но като погледнеш зад различните марки стоят едни и същи лица. И в крайна сметка уж нов прах а пере по-зле от домашния сапун на баба ти. Иначе телевизорите дето ги мислиш ще ги пуснат и телефоните и облаците... Технологията вече е ясна, само се чудят как да кръстят марката на тоя прах за пране и кой точно да има повече акции 
|
| Пон Яну 02, 2012 3:09 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Как ще се гледат сапунки и чалгица през това време от околните .. 
|
| Пон Яну 02, 2012 4:54 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Тя телевизията до 5г ще стига почти 100% до къщите само под формата на IP пакети, сапунките в това число  (тях знам, че ги гледат - опитай да влезеш между телевизора и жената докато тече "Бързост и гнусота" и да видиш какво става  ; за чалгата имам съмнения, че някой я гледа, просто май държат каналите като част от щат-pool-а на ченге-апарата дето "не съществува"). Напоследък гледах няколко мача като IP-stream-ове на живо, на 1.3 MbpS. Нищо особено като скорост в днешно време, а картината беше далееч по-рязка от това дето ми го пращат като "цифрова телевизия". Може да беше и по-рязка от 6.5MHz чист аналогов сигнал (отдавна не съм гледал такъв на хубав телевизор та да мога да сравня). Е при 35-те MbpS дето в рамките на БГ реално идват дотук това прави над 25 канала едновременно само до моя телевизор (лаптопа де). Едва ли би се справил с всичките паралено де, не и под windows/linux поне, но аз още по-малко бих се справил с гледането им  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Яну 02, 2012 5:05 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Дедо, тук винаги ни казват, че имането на патенти съвсем не е, за да съдиш някой, който изкарва продукт като твоя, а точно обратното - да се предпазиш той да не те съди. Та в тая връзка патентите са просто един кьорфишек - ще ти го каже всеки патентен адвокат и всеки венчър капиталист, при който си отишъл да искаш да ти финансира новата фирма и искаш висока цена, защото имала няколко патента. Съдебните битки между големите в момента са повече за вдигане на пушилка и реклама. Епъл и Самсунг се съдят взаимно за патенти и в същото време Самсунг е най-големия доставчик на Епъл и Епъл само ако иска може да му разкаже играта от раз, но пък не го прави, а се дърлят по съдилищата  . А иначе какво очаквам през новата година - нищо интересно, особено пък в нашата индустрия. Виж на икономическия фронт ще става доста интересно. Всеки го е закъсал доста яко и вече почват търговски войни, а след тях следват и истинските. Ако тая година републиканците бият Обама и техния кандидат се казва Мит Ромни ще има яко търговски фоерверки между САЩ и Китай, а после и истински най-вероятно с Иран  . Та какво ще става с куртексите и омапите не е чак толкова интересно, защото от тях не ни зависи почти нищо жизнено важно, за разлика от по-горе изброените неща  .
|
| Пон Яну 02, 2012 5:44 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не набират при вас - тук всеки нов телевизор е с интернет и стриймва филми от мрежата и си инсталираш апликейшъни (браузери, фейсбуци, туитъри, игри и т.н.) досущ като на компютър/телефон. Повечето телевизори даже са с линукс и сорса е опън и можеш да си го дръпнеш от сайта на производителя и да си правиш каквото искаш. Т.е. телевизора си е един чист комп вече, даже взеха да идват с по две дистанционни - едното нормално, а другото пълноценна клавиатура с всичките и там копчалъци  . Аз пък мисля, че това ще бъде добре за всички сектори, не само за ИТ-то. Не веднага де, но в дългосрочен план. Тоя балон, дето го надуват там и дето гълта пари, ресурси и суровини като черна дупка и им надува цените хич не е на добре. Нека гръмне Такай, да стане петрола пак 20$ (съответно и другите комодита) пък да видим дали ще ни е зле  .
|
| Пон Яну 02, 2012 5:51 pm |
|
 |
|
loser
Ранг: Минаващ
|
много offtopic... отскоро посещавам форума, направи ми впечатление, че думата 'китай' често се заменя с 'такай', защо така?
|
| Пон Яну 02, 2012 6:55 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Ти хубаво се чудиш, ама сядал ли си пред таквоз чудо ? Бях решил да си купувам такъв и съответно се забучих в един магазин, загубих си половин ден, на нито един модел не можеше да се инсталира допълнителен кодек. Можеш да гледаш само това което фирмата производител е сметнала че трябва да гледаш. По скоро All-in-one е решението, отколкото телевизор с вграден интернет.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пон Яну 02, 2012 7:09 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
"защото е така!" 1 2по това време бях там и ми беше дошло до гуша от местните мошеници.
|
| Пон Яну 02, 2012 8:11 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Въведено е от Дедо Боре. Патентовано е. Всички които го използват му плащат лицензни отчисления... 
|
| Пон Яну 02, 2012 8:54 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Като стана дума... една от последните придобивки/жертви на Интел е една фирмичка Falcrum. Не е много известна ама прави интересни неща. Представете си рутер с 72 порта всеки на 10Gb. Това животно може да рутира над 1G пакета/секунда и не само да рутира, ами филтрира, анализира протоколи и т.н. Интересно "чипче" направено по още по-интересен начин ( тук след 35-та мин.)
|
| Вто Яну 03, 2012 12:56 am |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Точно по тоя проект бачках във великата фирма мм солюшънс.  Идеята на чипа е не само телефони, ами като цяло мултимедийни изделия. Примерно останах втрещен, когато разбрах, че това нещо има хардуерен фейс рекогнишън. Като цяло май абсолюто всичко касаещо мултимедията и потоковата обработка вече е хардуерно реализирано. Очаквам по нататък да се появят и разни функции, присъщи на операционните системи и фреймуорците - операции със стрингове, свързани списъци, хешове и съответно асоциативни масиви и т.н. В още по-далечно бъдеще очаквам директно таск мениджмънт, файлови системи и т.н. и окончателно отпадане на нуждата от операционни системи, а в крайна сметка и отмиране на програмирането, поне във вида в който го познаваме днес. Изчислителните системи ще се състоят от две логики - една твърда, в която има всичко изброено по-горе, и една програмируема, в която ще се налива нещо конкретно, което ти трябва. Софтуер няма да има, по-скоро някаква чисто визуална среда, в която ще се сглобяват отделните блокчета (всъщност има го и сега това).
|
| Вто Яну 03, 2012 1:26 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
С две думи да почваме да се учим да отглеждаме овошки. Което като се замисля, все повече ми изглежда по-приемливо решение от взривяването на влакове с, което активно се изхранваме в последните години....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Яну 03, 2012 2:43 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Има една мисъл, че човек трябва да отделя поне 10% от времето си, за да осмисли това което прави през останалите 90% и да го инвестира правилно  Иначе е ясно, че докато има влакове за взривяване, ще сме там 
|
| Вто Яну 03, 2012 3:01 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
цецо, няма да се плуашиш, поне докато докторята не поискат кардиограмата да е 3D и да има стерео снимка на пациента
|
| Вто Яну 03, 2012 3:46 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Без майтап. Мисля и преди съм го казвал - мотиката не изисква висше, но пък може да даде хлаб, ако следваш user manual-а, пък е и съвършенна - няма errata. Ама на ... разлигавихме се, не я щем вече. Абе някой ден ще се поздравяваме на път за полето, ама за сега други неща ме тормозят! Пък забелязвам, че и земята се натрови - някак си в последните 2-3 години из мое село (40 км от Пловдив) нищо не расте като трябва, разправят хората като поливали от повърхностния слой почва се събирала някаква жълтеникава мътилка, докато я отмие водата. Очаквам от тая година да почнем да си изтърваме хляба от ръцете - няма вече надежда да се прави нещо голямо, по-скоро ще е оцеляване и полека лека инженера ще се предава да се бори сам и ще става "на заплата" някъде, където могат да му дадат достатъчно работа. Робовладелците ще процъфтяват, борещите се ще намаляват. Очаквам отлив на млади хора от професията (пък и все повече им забелязвам празните погледи), защото вече нещата стават трудни - от това да стартираш мигалка, до това да направиш сериозен продукт да те храни. Но пък е за предпочитане от новоизлюпилите се да правят търговия и да се наричат мениджъри. Хм ... Процесорите ще стават все по-невероятни като възможности и по-дървени като резултат. Трудно да им ползваш всичките способности - трябва да заобиколиш 3х бъгове. В единия си вариант средите ще трябва да са шарени, не работещи. В другия може да не са шарени, ама да не ти се налага и да ги ползваш. tgi продава първият си комерсиален телевизор с DPS. Всички се снимаме за спомен с него. Появява се windows 9. Чакай 98 беше, ама с нов скин? Микрочип процъфтяват. Замислят се за АРМ с външна шина за DDR ram. МИПС им се молят да не сменят ядрото, че имало деца за хранене. Телефоните са телевизори. И обратното. Бате Бойко открива фабрика за процесори с АРМ нейде около Правец. Месец по-късно я закрива. Никой не му разбира какво прави. Разбира се, връщаме се към петролопровода. Изобщо очаквам, нещата да отиват към мотиката. Ама да видим до кога ще устискаме, който е останал тук.
|
| Вто Яну 03, 2012 3:58 pm |
|
|