Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Avtomatizaciq 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Re: Avtomatizaciq
Благодаря ви,много за изчерпателните отговори,ще по мисля дали с релейната схема или с пика,но и двете решения ми харесват,благодаряти Наско!

Чет Фев 02, 2012 1:47 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

Nikola Kirov написа:
Само от един поглед без да се задълбочавам
1.След греца няма кондензатор
2.Входовете нямат хистерезис и прага на включване силно варира от параметрите на оптрона които пък много варират с температурата. Като цяло хем са ги разделили галванично пък хич не са зашитени от смущения по кабелите. Не че не може да се приложи цифрово филтриране но е криво решение с софтуерни средства да се решават хардуерни проблеми.
3.И опроводяването не е хич читаво. В реалния живот ще се вържат масите на изходите,процесора и входовете. Полззата от оптороните се губи а така свързана платката не е домислена към топология на GND-то. При някои варианти наносекундните смушения директно ще забиват процесора. Ако поне входовете са на отделно захранване галванично развързано от масата на процесора ОК.

Да на 100% си прав в проблемите на схемата и реализацията на платката и на 110% ако е реализирана с atmega
Аз е ползувам на няколко места от доста време 1г.+ и нямам никакви проблеми .
А има един виц дето свършва така: "А ма ти да не искаш за пет лева калинки "

Последна промяна Наско на Чет Фев 02, 2012 5:39 pm, променена общо 1 път

Чет Фев 02, 2012 2:29 pm
Профил

Наско, току що симолирах релейно-контакторната схема и работи точно както исках,имаш една черпа от мен, и хиляди благодарности :), мисля нея дая направя тьй като смятам , ще е по надежна и лесно за обслужване!6 си!

Чет Фев 02, 2012 2:37 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Това че след първата закупена платка след като си видял какво дърво е си си купил още не говори добре за теб. Че на всичкото отгоре я препоръчваш на хората ;)

Пък дали ще е PIC AVR или извънземен контролер не е от значение като не се спазват основни правила на ЕМС-то. Резултата е НЕНАДЕЖДЕН хардуер.

Чет Фев 02, 2012 2:38 pm
Профил
Аватар

Nikola Kirov написа:
Това че след първата закупена платка след като си видял какво дърво е си си купил още не говори добре за теб. Че на всичкото отгоре я препоръчваш на хората ;)

Пък дали ще е PIC AVR или извънземен контролер не е от значение като не се спазват основни правила на ЕМС-то. Резултата е НЕНАДЕЖДЕН хардуер.

:) Изпадаш много в теория :)

Чет Фев 02, 2012 5:31 pm
Профил
Аватар

Наско, не е теория а практика. На Никола малко му е остър езика, ама с неговото мнение винаги бих се съгласил.

При всички положения, ако ще се процедира с такъв тип решения е по добре да се ползва нещо което не е излязло от SiriusPCB. Едно Ардуино ще е сто пъти по-добре. Ако пък ще е PLC - на пазара има бол истински такива, а не имитации. И то каква с - 628-ца. Даже и на часовник не я слагам.

Чет Фев 02, 2012 9:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Наско, не е теория а практика.

Моята практика показва че тези платки управляват една 100т. преса и една 10т, за дрехи втора употреба
Работят повече от година на смени и не съм имал никакъв проблем
Друга платка пуск два 30kW. двигателя звезда триъгълник последователно. Следи електро - контактен термометър
и сензор за налягане ON OFF . Тук при развъртане на ел двигателите ко става с захранването не е истина лаптопа забиваше при включен PicKit в платката но 628 дето не става за часовник работи и не и пука.

Та това показва моята практика . И за това му е предложих но той реши да е направи с релета :wink:

А ти кое Ардуино предлагаш да използва дето можеш да го получиш на другия ден с куриер и да му натикаш ладер без да си много много в час с материята . Може нещо да съм пропуснал че и аз да взема да го използувам.

Чет Фев 02, 2012 10:23 pm
Профил
Аватар

Еййй, колко много неща си направил. Пък моя лаптоп не забива свързан с пиккит-а към контролер дето управлява доста по сложна система от всичкото това взето заедно. То лошо няма в 628-цата. Освен че има примерно 18-ки дето са по-евтини и с доста по-големи възможности. Пък да не говорим за 24-ките. Не се изхвърляй така неподготвен. И ние правим разни работи.

Чет Фев 02, 2012 11:13 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Здравейте на всички,
След като видях коментарите не можах да се сдържа и се регистрирах.
Това което не ми стана ясно от цялата работа е защо по тепично български след като някой имам някакъв проблем и го споделя
защо всички започват да му обясняват колко не знае. Та ако знае ще пита ли във форума?
От многото изказвания по темата видях само Наско да е предложил решение на проблема за което естествено бе оплют?!!
Господа разбирачи и откриватели позволете да се обърна към Вас със следните препоръки:
1. Моля ако не можете да помогнете не пречете на тия които се опитват да го направят.
2. Относно PLC-то което Наско препоръчва мога смело да заявя, че и аз ползвам такова на въпросната фирма и ми върши работа. Ползвам също и техен програматор от около 4 месеца PicKit2 rev.2 колкото и невероятно да звучи и той работи!
3.Ако имате нещо против някой не мисля че е редно да го правите зад гърба му обадете им се и им обяснете какви са им проблемите.
4. Не пречете на хората които правят нещо или се опитват да помогнат, ако можете помогнете им и Вие може един ден и на вас да се наложи да помогне някой колкото и да сте ненадминати богове в тая област.
5. Относно процесора PIC16F628 имам доста изпълнени проекти и до ден днешен си работят "вярно нямам проект на часовник който колегата споменава за това не-мога да кажа дали става за такъв :) "
6. Опитайте се да бъдете по добри и да помагате, смятам че така живота на всички би бил по добър а не да избиваме комплекси с критика.
Надявам се ме разбирате правилно и не съм ви засегнал, по принцип не пиша във форуми но това направо ме покърти......
Наско това което мога да кажа на теб е само продължавай все така шапка свалям на такива като теб!

Пет Фев 03, 2012 11:04 am
Профил
Аватар

Konstuktor написа:
Здравейте на всички,
След като видях коментарите не можах да се сдържа и се регистрирах...[/b]

Ама вие... май... сериозно? :D

Даже няма да задълбавам. Цитат от сайта:

Цитат:
Захранващо напрежение -AC/DC- 7-9V;

На схемата виждаме изправител (гретц) и 7805.
Давам алгоритъма, вие сметнете и ни съобщете резултата.

Приемаме, че входното напрежение е 7 волта постоянно напрежение. От него изваждаме пада върху 2 прехода на двата диода от изправителя.

1. Интересува ме текущия резултат калкулациите дотук.

Отваряме документацията на 7805. Намираме какво е минималното напрежение на входа за да може да работи като стабилизатор.

2. резултатът от калкулация "1" в рамките на това напрежение ли е?

3. ако не е, от учтивост е редно да ни уведомите за вашата длъжност във въпросната фирма. :D

Пет Фев 03, 2012 1:41 pm
Профил

itso.t написа:
3. ако не е, от учтивост е редно да ни уведомите за вашата длъжност във въпросната фирма. :D

Aми човекът си го е написал: Констуктор. :)

Че въпросното изделие е проект на ниво ученическа курсова задача, това е ясно. Но и според мене не биваше да се напада Наско. Щом това го задоволява - да продължава да работи - за всеки влак си има пътници. И от нивото на неговата камбанария, може да дава съвети. И без това @kalinvd постави изискване за минимални разходи, а това влече след себе си и негативни последствия.

А как ще работи въпросната платка с променливо напрежение без филтров кондензатор? Ще се ресетва на всеки 10 mS и при проста логика ще създава впечатление за работоспособност. Какви ли не чудесии има по тоя свят.

Пет Фев 03, 2012 2:12 pm
Профил

itso.t написа:

На бас, че и при 6 волта стабилизирано на входа пак ще работи коректно.
Иначе масовите евтини китайски захранвания, като ги нагласиш на 7 волта дават над 9.

Пет Фев 03, 2012 2:30 pm
Профил

Не работя във въпросната фирма малко ми е далече :)
Както ви казах при мене работи.
Покажете вие какво сте направили лесно е да се търсят кусурите на готова работа, нека видим и вашата качете един проект който е излязъл от Вас гении.
Определено всеки който каже нещо добро за някого отнася плувката сега разбирате ли защо не обичам да пиша по форумите.
Погледнете един чужд форум сравнете коментарите с вашите и ако все пак можете открийте основните разлики. Можете да започнете от сега да не губите ценно време.

Пет Фев 03, 2012 2:33 pm
Профил

Konstuktor написа:
Покажете вие какво сте направили лесно е да се търсят кусурите на готова работа, нека видим и вашата качете един проект който е излязъл от Вас гении.

Kaто ти гледам граматиката и правописа, мисля, че не си в състояние да прецениш правилно, каквото и да било. Съжалявам. :(

Пет Фев 03, 2012 2:56 pm
Профил
Аватар

Konstuktor написа:

Дабе да не са луди последния които направи тази грешка вече не пише в форума и си изтри писанките

съжалявам че пропуснах пълната тема било е голям купон

Пет Фев 03, 2012 3:50 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Темата е заключена, не можете да променяте мнения.   [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2