| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
 Re: старт бутон
Ами моя мотор си работи и при светеща лампа.  И не мисля, че решението за това трябва да взима нещо/някой друг освен мен. Меренето на разлика между оборотите на стартера и мотора е добър метод, но как ще премериш оборотите на стартера? 
|
| Чет Фев 23, 2012 7:51 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Варианти да искаш. Датчик на колянов или разпределителен вал. Сигналът преди или след комутатора на бобината / бобините. Сигнал от инжекторите. Както беше казано и по-горе - фаза на алтернатора. Ако има изход за контролна лампа - тям напрежението не е филтрирано. Би трябвало да може да се изкара полезен сигнал. Лампа за налягане на масло. Хай-тек - следиш потропването на двигателя през датчика за детонации. Малоумни - следиш тока на стартера. Микрофон засичащ стърженето на бендикса в зъбния венец на маховика... 
|
| Чет Фев 23, 2012 9:03 pm |
|
 |
|
az_todor
Ранг: Минаващ
|
здр. колеги ето с какво съм в момента малко по-различно е но е такъв начина на работа http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.ph ... D&start=15на мен ми прекъсва веригата на стартера бутона на съединителя, Може да върти сомо когато е натиснат. Днес измаисторих и една "флашка" която да дава контакта до ст. бутона. В нея има малко елементи а от другата страна оптрон и реле което се затваря сллед поставянето на флашката/ по две от крачетата има 12в а по др 5в които са за оптрона и релето. Бутона в момента работи : 1- acc 2-контакт 3-стартер, безкраи пъти за врътене 4-стоп с допълнително копче се изключва по всяко време и започва процеса от начало
|
| Чет Фев 23, 2012 9:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Не ти трябва да мериш оборотите на стартера. Просто като подмине или стигне двигателя оборотите си на празен ход (примерно 800), значе е запалил вече. Стартера не може да го върти с такива обороти  .
|
| Чет Фев 23, 2012 9:19 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Темата към която си дал линк е много приятна... Е, за момент онемях от достиженията на съвременната техника... 
|
| Чет Фев 23, 2012 9:22 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
От възбудителната намотка на алтернатора.
|
| Пет Фев 24, 2012 12:53 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Окей, съгласих се, но с малка уговорка - първо да се види с какви обороти върти стартера и границата на "запаления мотор" да е малко над тях. Щото ако ти е преебан механизма за празния ход (примерно), оборотите може да са по-малко отколкото трябва.
|
| Пет Фев 24, 2012 12:43 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не е невъзможно, но е малко вероятно. Ако има подобен проблем, човешкият фактор ще компенсира ниските обороти с натискане на педала за газ, както правят модерните екута... Ако не, няма да успее да запали и с контактния ключ.
|
| Пет Фев 24, 2012 3:45 pm |
|
 |
|
marian2784
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 1:51 am Мнения: 61 Местоположение: италия (за сега)
|
А не може ли да се мери тока към стартера,нали когато запали колата тока вече е много по малък?
|
| Съб Фев 25, 2012 6:57 pm |
|
 |
|
a_stankov
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Дек 06, 2008 9:22 am Мнения: 119 Местоположение: Пловдив
|
Не е добра идея, докато върти пък токът е доста голям, не става за мерене. Или мерене на обороти или ръчно задържане на бутона докато запали мотора.
|
| Пон Мар 05, 2012 7:22 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: старт бутон - късна реакция :)
От скука и тук се зачетох  Все пак ми се изгуби защо се спряхте на микроконтролер за нещо дето най-добре става с ключове. А най-лесното и надеждно мерене на обороти е с жичка лепната на изхода от бобината за свещите, разликата стартер/запалено наистина е голяма а ако не е - трябва да се ходи на сервиз. Ся да кажа за старт бутона на моя московец: някъде отдолу на таблото бях завинтил две болтчета със жици от вътрешната страна, отгоре върху дунапрен имаше лепнато парче фолиран текстолит. И да го видиш - няма да зацепиш 
|
| Нед Юни 17, 2012 10:12 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Жичката хубаво, ама какво правим когато колата е с отделни бобини на всеки цилиндър и няма кабели за високо? 
|
| Пет Авг 10, 2012 7:53 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Еми достатъчно е да я намотаеш на спирала и да я лепнеш отгоре с някво тиксо. 
|
| Пет Авг 10, 2012 1:11 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Почти неприложимо е в случаите когато бобините са монтирани директно на главата, а "лулата" е вътре в нея...
|
| Съб Авг 11, 2012 12:13 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Нещо не ми е ясно какво толкоз се дискутира, естествено обороти на двигателя, стартера върти много под оборотите на празен ход, каквито и обороти да държи двигателя, ако е запален ще е доста над стартера, слагай 700 оборота за граница и мисля че си наред .. е ако има двигатели които са с по ниски обороти .. може и по ниски, при мен няма такива.
|
| Съб Авг 11, 2012 5:19 pm |
|
|