Отговори на тема  [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Търси се нова платформа за ЕКУ-то 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
nickich написа:
Ние работим с една ОС, но не ползваме нейните функции директно. Написан е нйакакъв OSAL (OS Abstraction Layer) и чрез него ползваме тази ОС. Ако се премине на друга ОС просто се пренаписва този OSAL, което не е толкова сложно. Те са нйакокло функции. Основните. Мисля че с UNIX ще е малко тромаво и ще иска повече ресурси... незнам..
Но според мен трябва да се почне отнякаде..

Ами POSIX е точно такъв OSAL. Няма нужда да се измисля колелото. Проблема е, че за редица системи просто не може да се напише POSIX интерфейс. Същото се отнася и за всеки друг интерфейс. Просто, когато се пише операционна система, трябва да се има предвид съвместимостта с дадени интерфейси, а не обратното.

Сря Ное 02, 2005 5:29 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
...

\:D/ Всичко това дето го написа е абсолютно вярно - аз от кога му разправям, че хората в сериозните коли 8) не случайно слагат 3 бр. 32 бита процесора и всеки си знае своята задачка - ама никой не ме слуша. ОС в такъв проект може да сложиш там където е потребителския интерфейс (iDrive 8) ) ама дето си иска риъл тайма - трудно. Много ми е интересно, коя ще е тая ОС дето ще позволи 1 или дори 10us време за един цикъл на управлението - ако някой я знае да свирка 8) .

Сря Ное 02, 2005 5:35 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
Реконструктор,досега не съм се месил в тая тема но да си кажа и моето виждане по въпроса.
Значи това което правиш си е доста сериозно. Защо толкова държиш да стъпиш върху чужд код?

Ами не държа, но не обичам да откривам топлата вода.

Nikola Kirov написа:
Ако аз го правех бих си спретнал машинария с няколко процесора. Един централен дето управлява работата на всичко и още някой друг дето се разправяt s real time процесите. Вярно работата е повече,но всичко си си го писал ти и знаеш как работи. От друга старна еднопроцесорна система не може да ти даде толкова малка времева латентност като многопроцесорната.

Абсолютно съм съгласен. Крайният вариант ще е процесор и програмируема логика, като нещо посредствено и тестово може да направим двупроцесорна система.

Nikola Kirov написа:
И все пак ако държиш на линукс да има въре може да си спретнеш на арм7 централния процесор и да си пуснеш линукс,но в никакъв случаи не оставяи истинската работа на него.

Кое е "истинска работа" за тебе?

Nikola Kirov написа:
сложи да кажем още 2 - 3 дребни процесора които да вършат работата по бързите процеси. И наи важното като се издъни нещо софта на централния процесор това да не е катастрофално за двигателя.

Ами за тази цел трябва да има обратна връзка между логиката и процесора. При латентност на процесора по-голяма от някакъв допустим праг, просто се прекратява подаването на управляващи сигнали и двигателя спира да работи.

Nikola Kirov написа:
Но по мое мнение за сериозни неща не трябва да се работи с чужд код. Дори своеволията които правят компилаторите понякога могат да ти изиграят неприятен номер.

Ами риск винаги има, кво да се прави.

Nikola Kirov написа:
Другото е от конструктивна гледна точка. Надали ще намериш готов едноплатков компютър които да отговаря на всичките ти изисквания. На всичкото отгоре и ще трябва да му слагаш специфичната за задачата периферия които конструктивно ти усложнява нещата,и ти влошава устоичивоста към смущения.
Моята препоръка е самостоятелна разработка от а до я ако не искаш само да си губиш времето.

Сигурен съм, че няма да намеря. Което, всъщност, е трагедията. :(

Сря Ное 02, 2005 5:38 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Nikola Kirov написа:
...

\:D/ Всичко това дето го написа е абсолютно вярно - аз от кога му разправям, че хората в сериозните коли 8) не случайно слагат 3 бр. 32 бита процесора и всеки си знае своята задачка - ама никой не ме слуша. ОС в такъв проект може да сложиш там където е потребителския интерфейс (iDrive 8) ) ама дето си иска риъл тайма - трудно. Много ми е интересно, коя ще е тая ОС дето ще позволи 1 или дори 10us време за един цикъл на управлението - ако някой я знае да свирка 8) .

Шефе, за тези истински коли ли ми говориш? :) С многото яки 32 битови процесори? :)

Цитат:
Шведи катурнаха “БМВ 5 серия”

След като преобърна "Мерцедес А-клас" и "Рено Логън" противният на производителите лосов тест катурна и "БМВ 5 серия", писа шведското автомобилно списание Teknikens Vard. В интерес на истината шведските тестпилоти си признават, че докато правили изпитанието с рязка промяна при 60 км в час на посоката, за да бъде избегната катастрофа с евентуално излязъл на пътя лос или друго голямо животно, техният колега изпуснал контрола върху колата. При това положение тестваната баварка излязла от асфалтовата ивица и се преобърнала върху обезопасяващата тревна площ встрани на полигона.
Пак в интерес на истината шведите пишат, че новата "петица" е издържала перфектно теста само с шофьора в купето. Пилотът обаче не могъл да се справи с управлението при изпитанието с натоварен с манекени пътнически салон и натоварен до дупка багажник. Според тест-пилотите евентуалните причини за инцидента се дължат на закъснялото сработване на електронната стабилизираща програма (ЕSP) и на използваните нови run-flat гуми с по-яки бордове, които могат да се карат и спукани.

Сря Ное 02, 2005 5:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми да виж колко яко изглежда 8) . А сега сериозно - шведите са подходили малко некоректно към "лосовия" тест. Първо, че са го направили при по-висока скорост, и второ - сменили са гумите без да вкарат в компа новия им размер. Иначе сигурно много ти се иска 5-а серия да се обръща по завоите като А серията на Мерцедес, ама за съжаление не е така и марката вече 4-та година подред изживява невероятен разтеж - средно 15-20% на година - така, че това говори само за себе си 8) .
Плюс това - БМВ никога не са имали в колите си нещо наречено ESP - това е разработка на Мерцедес и си го слагат в техните си коли. Дори и да има подобна система в БМВ, то тя се казва по друг начин, което вече говори тъпите журналисти колко разбират и колко може да им се вярва на писаниците.

Сря Ное 02, 2005 6:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Иначе ето го въпросното ЕКУ - следи по около 50 различни датчика и параметъра за всеки цилиндър (10 бр.) и променя параметрите за всеки отделен оборот.

Прикачени файлове:
8.jpg
8.jpg [ 42.74 KiB | Прегледано 8313 пъти ]
13.jpg
13.jpg [ 57.14 KiB | Прегледано 8315 пъти ]
Сря Ное 02, 2005 6:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
И кои параметри за всеки цилиндър се следят?

Сря Ное 02, 2005 6:23 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
... и какво за платформата .... ?

Сря Ное 02, 2005 6:44 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами ние платформата обсъждаме де - с леки лирични отклонения. Айде давай идеи за постигане на цикъл поне 10us.

Сря Ное 02, 2005 6:46 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Аз лично мисля, че http://www.ucos-ii.com/ става.

Сря Ное 02, 2005 7:00 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Ами ние платформата обсъждаме де - с леки лирични отклонения. Айде давай идеи за постигане на цикъл поне 10us.

Хм, цикъл на кое?

Сря Ное 02, 2005 9:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ако ти незнаеш, аз от къде да знам 8) .

Сря Ное 02, 2005 10:28 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ми де да знам и аз, цикли има много.

Чет Ное 03, 2005 10:53 am
Профил
Аватар

Мнение 
[quote="Реконструктор"][quote="Dimitar"]Ами ние платформата обсъждаме де - с леки лирични отклонения. Айде давай идеи за постигане на цикъл поне 10us.[/quote]

Хм, цикъл на кое?[/quote]

.. и аз това се чудех, но реших да се абстрахирам от това и да предложа ОС.
Какво мислите за предложението?
Става ли?

Чет Ное 03, 2005 11:03 am
Профил
Аватар

Мнение 
А безплатно ли е? :)

Чет Ное 03, 2005 11:20 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 46 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща