Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Да убием досадните реклами 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Да убием досадните реклами
Бонго, не знам за жицата, но през сателита имам 250, дето им викат HD-lite канала и другите, дето са pay per view са си full 1080p HD, което си е същото като блурей. През ефира с антена на покрива приемам около 35 канала, половината от които са 1080i HD. HD-лайта преди си беше пълен 1080i HD, ама като накачуриха толкова много HD канали и не им остана честотна лента, та взеха и орязаха малко линии и стана HD-лайт. Доколкото знам по кабела е същото, т.е. и по него няма пълно HD с изключение пак на пей пер вю каналите. Така че работата е според зависи.
Иначе верно, че за DVR-а има месечна такса, ама тя е повече за покриване на допълнителните услуги, които предлага, от колкото за самата възможност за запис.

Сря Апр 25, 2012 5:25 am
Профил
Аватар

Мии Димитре, да не бъркаме губерниите все пак - аз за Булсатком говорих но той си е на сравнотелно добро равнище.
А това че си на 1080p не значи, че си близо до блурея - нали дадох примера с DVD-то.

До мойто село още не е стигнала цифровата но оттатък планината я ловят отдалеко и я предпочитат пред аналоговата от планината. Обяснението е просто: крив район сме и липсата на снежинки и отразен сигнал е голямо предимство. Но където има пряка видимост качеството ще падне като сменят системата на планината. Говоря си, аз не съм я пущал от месеци.

Има и друго: тук върху морето са нагъчкани доста държави а каналите за цифровата са ограничени - к'во HD?! Същото е и с транспондерите на сателита които се плащат от 5 лева такси на месец :)

То и Булсата има HD ама за к'в ми е, аз го пущам вечер да чуя новините и за някой филм за приспиване щото родният език е на-удобен а процентът на рекламите в БГ каналите е нисък . За повече - имам си компютър.

Сря Апр 25, 2012 9:30 pm
Профил
Аватар

Цитат:
А това че си на 1080p не значи, че си близо до блурея

Това пък какво точно трябваше да значи?
Най-високата резолюция на блурея за сега е 1080p x 24 кадъра в секунда, а ATSC стандарта за броадкастинг позволява до 1080p x 60 кадъра в секунда, а пей пер вю каналите позволяват за сега до 1080p x 24-30 кадъра в секунта. Та би ли пояснил какво точно искаше да кажеш с това горното изречение?

Сря Апр 25, 2012 10:07 pm
Профил
Аватар

Преди време имаше такава тема:
viewtopic.php?f=4&t=1251

Това с субтитрите доста опростява задачата. Но за мен задачката представлява интерес ако се направи разпознаване на образи и по звуковата заставка на рекламния блок се отрежат всички реклами.
Много ми пилят по нервите анонсите на Дискавъри Ченъл. Въртят ги до втръсване.
Такива неща се правят отдавна. Интересно ще е да се направи с GP микроконтролер.

Едно временно решение е да се направи малка джаджа с keyfob размери. Единствената функция да е "mute" с натискане на бутон с възможност за задаване на таймаут за изключването на звука. След този таймаут силата на звука да си влиза в предишното положение преди заглушаването.

Чет Апр 26, 2012 2:20 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Цитат:
А това че си на 1080p не значи, че си близо до блурея

Това пък какво точно трябваше да значи?
Най-високата резолюция на блурея за сега е 1080p x 24 кадъра в секунда, а ATSC стандарта за броадкастинг позволява до 1080p x 60 кадъра в секунда, а пей пер вю каналите позволяват за сега до 1080p x 24-30 кадъра в секунта. Та би ли пояснил какво точно искаше да кажеш с това горното изречение?

Битрейта бре Димитре! Нали затова изписах...
Ся, имаш хубава резолюция но тя си иска битрейта обаче точно той се плаща. Почваш да сваляш битрейта и в момента в който стигнеш до долната граница на кодека трябва да свалиш резолюцията. А някои кодеци са направени за нисък битрейт, други за висок, трети са почти универсални а четвъртите просто са калпаво написани.
Ама да ловиш блурей отдалеко - може ама ако си го направил сам.

Zdrav, това става и по-просто. Нак'в лайняр казал, че рекламите трябва да са с по-силен звук. Аз така или иначе от години се каня да ръгна тъп аналогов "изравнител" щото и каналите са с различна сила ама ако го направиш с mcu...

Чет Апр 26, 2012 10:57 pm
Профил
Аватар

Разбира се добре би било да се използват няколко критерия, но според мен тръпката е да се работи върху аудио патерн рекогнишън.
Аз го виждам така. Една кутийка с размерите на кибритена кутия. В нея има инфраред предавател адаптивен за да може да се адаптира към различните телевизори. Има микрофон с който слуша звуковия фон в помещението.
Устройството има процедура за обучаване при която се адаптира към определен фрагмент от характерния фон на това което ще се реже. В някакво FLASH-че държим база данни от няколко такива фрагмента.
Вече има разпространени алгоритми за разпознаване на образи(звукови команди на телефони напр.) Трябва един такъв алгоритъм да се вкара в съвременен микроконтролер.
Бонго, не забравяй, че когато такова устройство се появи и стане масово, телевизиите и рекламодателите ще започнат да измислят трикове за да го лъжат и компрометират. Така че и от наша страна трябва да се използват всички налични средства. Това със субтитрите е добро. Със звука също става. Но търсенето на изчезващо лого при анонсите на Дискавъри например ще се дъни, защото при тях логото продължава да си стои.

Пет Апр 27, 2012 9:19 am
Профил
Аватар

Цитат:
Ся, имаш хубава резолюция но тя си иска битрейта обаче точно той се плаща. Почваш да сваляш битрейта и в момента в който стигнеш до долната граница на кодека трябва да свалиш резолюцията.

Абе не знам за такава граница, но ако я има, нашите оператори отдавна са я прескочили. И са я прескочили с голяма засилка, да знаеш. Иначе как можеш да си обясниш наличие на около 30 програми в транспобдер, осигуряващ 54 Мегабита, в които обаче има и много друга информация - излишък с цел коригиране на грешки FEC) , служебна , телетекст, субтитри, допълнителни звуци и т.н. Доколкото знам , се използва енкодер с променлив битрейт - следи коя програма иска повече скорост и отпуска за нея, за сметка на други, в които има статично изображение в същия момент. Това помага,но не решава проблема. Аз например не мога да гледам тенис или футбол на цифрова телевизия - ами тя топката или не се вижда, или се движи сякаш на подскоци по екрана :)

Пет Апр 27, 2012 9:28 am
Профил
Аватар

Zdrav написа:
...Бонго, не забравяй, че когато такова устройство се появи и стане масово, телевизиите и рекламодателите ще започнат да измислят трикове за да го лъжат и компрометират...

Не мисля. Рекламодателите си плащат за определено време и брой излъчвания. Телевизията гарантира единствено излъчването на рекламата, не броя на зрителите, които ще я гледат. Все пак никой не може да те задължи да гледаш каквото и да било. Все едно да измислят начин да ти блокират дистанционното по време на рекламите.

Пет Апр 27, 2012 10:51 am
Профил
Аватар

CarBeta написа:
Все едно да измислят начин да ти блокират дистанционното по време на рекламите.

Колко му е, може и да го има в някои DVB-та. :D
След като още DVD-то има.

Пет Апр 27, 2012 10:55 am
Профил
Аватар

CarBeta написа:
Zdrav написа:
...Бонго, не забравяй, че когато такова устройство се появи и стане масово, телевизиите и рекламодателите ще започнат да измислят трикове за да го лъжат и компрометират...

Не мисля. Рекламодателите си плащат за определено време и брой излъчвания. Телевизията гарантира единствено излъчването на рекламата, не броя на зрителите, които ще я гледат. Все пак никой не може да те задължи да гледаш каквото и да било. Все едно да измислят начин да ти блокират дистанционното по време на рекламите.

Телевизията като такава и без друго си е изпяла песента, до някое време всичко ще е по IP
(tcp/ip вероятно).
А там това вече го има, опитай да гледаш някое видео по BBC спестявайки рекламата :D :D :D .

А телевизиите може да не гарантират брой гледания на дадена реклама, но цената на времето
им със сигурност се определя от средния им брой зрители по него време на денонощието.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Апр 27, 2012 11:04 am
Профил WWW
Аватар

tgi написа:
А телевизиите може да не гарантират брой гледания на дадена реклама, но цената на времето
им със сигурност се определя от средния им брой зрители по него време на денонощието.

Отваряш един нов въпрос - как се определя коя телевизия колко зрители (рейтинг) има. Имам основания да мисля, че там лъжите са повече , отколкото след риболов :rolleyes:

Съб Апр 28, 2012 4:31 pm
Профил
Аватар

Незнам как е в БГ (предполагам, че не е много по-различно), но тук всеки приемник за сателитна/кабелна/tsp_ip и т.н. телевизия е вързан обратно с доставчика и най-лесното нещо на света е да се знае кой какво гледа. Единствено остава открит въпроса само с ефирните телевизии и радиа, но пък там ще останеш доста учуден колко точни са допитванията до зрителите/слушателите. Самите станции може и да могат да си позволят да лъжат "както след риболов", ама рекламодателите, дето дават парите не са чак толкова прости, за колкото ги мислиш, така че нещата работят и то учудващо добре и точно :) .

Съб Апр 28, 2012 4:40 pm
Профил
Аватар

Сега, аз не се съмнявам , че може точно да се измери кой какво гледа. Само че после, при броенето става една....То това се отнася и за социологическите проучвания относно популярността на политиците, коя партия ще спечели и т.н. Тук случаят с медиите е малко по-особен, защото са на практика монополизирани - съответно, монополистът поръчва проучванията, плаща и оттам нататък ти е ясно какви са резултатите.

Съб Апр 28, 2012 4:59 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Незнам как е в БГ (предполагам, че не е много по-различно), но тук всеки приемник за сателитна/кабелна/tsp_ip и т.н. телевизия е вързан обратно с доставчика и най-лесното нещо на света е да се знае кой какво гледа...

Това може да даде информация кой приемник на коя програма е включен. Не може да даде такава за дали някой гледа и ако да, кой (кои) от членовете на семейството е (са). Системите които го правят са значително по-сложни...

Съб Апр 28, 2012 10:10 pm
Профил
Аватар

Преди години един в Германия ми разправяше, че гледали кой (аналогов) телевизор
какво гледа с кола/приемник от улицата, по честотата на хетеродина. Не ми изглежда
невъзможно ама не знам реално има(ло?) ли го това.

А какво се гледа спрямо какво цвърчи на телевизора може би не е особено трудна
задача, просто повечко статистика би трябвало да реши въпроса.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Апр 29, 2012 8:27 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща