| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
 Re: Измерване на H-мост
Замених резисторите в гейтовете с 5,1ома. Ето осцилограма:  Кпд-то се подобри с около 1%. Тези отскоци от страната на първичната намотка според мен трябва да показват, че на драйвера (ucc27424) не му стига душица- т.е. има голямо вътрешно съпротивление и не може да даде толкова голям импулсен ток.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Авг 09, 2012 1:53 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Бе де да знам - тоя драйвер му пишат някви 0.25 uS при 25nF и 10 Ohm. Аз мисля да ги пробвам на 40-50 kHz, пък ще видим ще има ли фойерверки  А и IGBT-тата дето мисля да ги ползвам са под 1nF гейтове - ще видим и ще обадя  Но така като го гледам тоя драйвер (поне на хартия де) сякаш ще мое се ползва спокойно за mosfet-и... Само изолираното захранване е малко допълнителна работа ама и на това си му има цаката - гледах във фарнел има готов модул с 4 отделни изхода - по един за всеки горен транзистор и един общ за долните. Само дето цената му малко солена...
|
| Чет Авг 09, 2012 2:09 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Бирата е същата, щото и двете са MOSFET гледано от към входа. Все е гейтов капацитет проблема. Примитивно казано трябва да го заредиш, за да се отпуши. Вижда се ясно на времедиаграмата на гейта. Направи си следния експеримент - изолирай трафа като звено и вържи драйвера директно на гейта на транзистора и виж какъв фронт ще докараш. Така ще знаеш дали да обвиняваш драйвера или трансформатора. Не съм ти гледал харакетристиките на драйвера, но в 90% от случаите проблема е в трафа. И не е проблем, а по скоро даденост.  Затова за бързи превключвания се ползва схема с отделно изолирано захранване и оптрон за превключване.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Авг 09, 2012 2:13 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Под друга бира имах предвид повишените загуби при мосфетите при едни и също фронтове, заради по-високата честота. Това е осцилограма от директно свързан драйвер към единия транзистор/т.е. вместо трансформатора/.  Това е при нулево дрейново напрежение. Но, както изглежда, и трансформатора не-малко осира пейзажа.
|
| Чет Авг 09, 2012 3:14 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е да не си очаквал да не го осере? Аз и за това се насочих към оптроните. Това замазване може да се види даже и на симулация.
това е на 100kHz 50% запълване. Кафявата е гейта, зелената е дрейна. Е дрейна не изглежда като твоя но е нормално да не мое се симулира чак толкова добре. Транзистора е IRF540.
|
| Чет Авг 09, 2012 4:34 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Всъщност само трансформатора засира пейзжа. Съгласно чаршафа, драйвера ти е с типично изходно 30 ома при високо ниво. Ако транзистора ти е това: http://www.unisonic.com.tw/datasheet/24N50.pdf, излиза, че капацитета му в гейта е около 4nF, т.е. имаш 120ns времеконстанта. На осцилограмите се вижда точно нещо от тоя сорт. Т.е. там нямаш нищо неестествено - с тоя драйвер и тоя транзистор - по-бързо няма как и то без траф. А трафа, съвсем отделно праща всичко в киреча... Той ти генерира има-няма 10 пъти по - голямо закъснение. Т.е. това ти е слабото звено.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Авг 09, 2012 5:02 pm |
|
 |
|
dan
|
Такам... Направих нов гейтов трансформатор с индуктивност на разсейване около 200nH. Разлика в кпд на устройството няма. Нямам сега възможност да измеря и температурите. Ето осцилограми: Пак синьото е на първичната страна, жълтото е на гейта.  Ето го и самия фронт:  Ето и снимка на трафчетата   cal.694344.28140629[/img]
|
| Пет Авг 17, 2012 8:03 pm |
|
 |
|
dan
|
И още веднъж, за сравнение импулса и фронта на импулса с "лошия " траф.   Виждат се, че при новия трансформатор има по-добре изразени области при отпушването, но, за съжаление, туй ньйе ма ползва много  Ето и фронта само на драйвера вързан към гейтовата верига:  Скоро ще пробвам с друг драйвер (TC4424 има отпут резистънс около 3.5ома). Той трябва да даде доста по-добри фронтове, но едва ли това ще промени кой-знае колко нещата...
|
| Пет Авг 17, 2012 8:30 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
С тия майкрочипски драйвери ще загубиш толкова време колкото им отделиш.
Не отговарят на спецификацията си, пълна трагедия стават рязко над 1 нанофарад някъде. MC33151 работят както трябва от 20+ години за мене, наскоро почнах да слагам и едни на ADI (ADPнещо си), и те работят и са по-яки ако 33151 не ти стигнат (едва ли).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Авг 17, 2012 10:11 pm |
|
 |
|
Cekins
|
То много зависи от драйвера - не ги слагай всичките в един кюп. 9А-овите хич не са трагедия, но за сметка на това цената им е трагедия. По неволя ми се наложи да го ползвам с едно IGBT с близо 4n гейт - е фронтове като по учебник... На всичко отгоре имаше и инцидент с един транзистор (свръх напрежение) - транзистора изгоря - драйвера оцеля а ерчето на гейта беше овъглило платката. Не че ги хваля де - досега от две шепи техни драйвери този ми е единствения оцелял... Ама стават и странни неща понякога 
|
| Съб Авг 18, 2012 9:36 am |
|
 |
|
Цецо
|
Не му давайте акъл за драйвери, не му е проблема в драйвера 
|
| Съб Авг 18, 2012 11:41 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Наистина не изглежда да му е проблемът в драйвера, прилича да е магнитопроводът.
Но да дам втори шанс на майкрочип да ме разиграват с драйвери дето не работят по спецификация като тия, с които им дадох, не мерси. Може и да не са всички за един кюп но нямам времето да откривам кои са и кои-не. С аналогов чип от тях няма и през ум да ми мине да си губя времето, все още има и производители дето спецификациите им значат нещо.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Авг 19, 2012 2:54 am |
|
 |
|
Cekins
|
Напълно съм съгласен. Просто си ползвал най-пикливите дето наистина са боклук... Аз също не бих си губил времето с голяма част от драйверите им. Но имат някой аналогови неща дето нямат сериозен конкурент откъм цена/качество/достъпност.
|
| Нед Авг 19, 2012 10:49 am |
|
|