Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Quadrature Rotary Encoder 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Quadrature Rotary Encoder
Здравеите колеги,
Става въпрос за ония "цепиики" дето приличат на потенциометри, ама не са....както и да е... разбрахте за какво гворя. Та мисълта ми е, дали някои си е играл с тях, и може да ми обясни как да изглежда програмата. Става въпрос за PIC16F84A и CCS C като развойна среда. Аз си поиграх малко и с помощта на някои хора, стигнах до някаде, и сега тъпцха на едно място. В прикачения фаил е актуалния сорс за 16F84. Идеята е, с джа сжетодиода да ми показва посоката на въртене на енкодера, за сега се иска само това, с цел да се "светна" как работи и как да го чета с С. Общо взето, това работи, но като движа енкодера в която и да е посока, освен че светва светодиода за посоката в която го въртя, премигва и диода за обратната посока.

Надявам се че съм обяснил за какво става реч. Ще се радвам ако някои да може да ми помогне.

Прикачени файлове:
Rotary Encoder.rar [7.54 KiB]
195 пъти
Пет Ное 25, 2005 12:51 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Прегледай във форума, това беше обсъждано.

Пет Ное 25, 2005 1:00 pm
Профил

Мнение 
Намерих само един пост в които става дума за това нещто, а и проблема нее в самия енкодер, а в програмата която го чете, малко съм зле с С, и ото там идва проблема, маи.

Пет Ное 25, 2005 1:48 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Тия енкодери имат едни 4 състояния и в зависимост от това кое след кое идва се придобива представа за това какво става 8) . Т.е. програмата ти трябва да чете 2-та изхода на енкодера, от там има 4 възможни състояния и в зависимост от това в кое от тях си бил и кое е сега се продължава по-нататък. В общи линии е това - ако нещо конкретно те интерисува - питай.
ПП.Проблема ти във сорса (не го прегледах много подробно) е най-вероятно, че няма направен филтър на входните сигнали и затова се шашка и светят и двата диода.

Пет Ное 25, 2005 3:00 pm
Профил

Мнение 
Dimitar: А как би трябвало да изглежда това в StateMachine-то, имаш предвид debounce, нали?
каде да го имплементирам в моя код, в маин-а, или в стеитмашината?

Пет Ное 25, 2005 4:01 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
http://elm-chan.org/docs/tec/te04.html

P.S
На японски е но се разбира ако човек иска , пък и има преводачки за това

Пет Ное 25, 2005 5:10 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
http://www.fpga4fun.com/QuadratureDecoder.html ... прави се супер лесно .... може да си вземеш механиката от мишката а останалото е само неколко тригера и няколко логически елемента ....

Пет Ное 25, 2005 7:38 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
хмм, то ясно че мойе и с логики да се направи, ама, идеята е да се направи програмно, хората оспяват с един 18Fнещоси да четат 30-40 такива, верно цхе тургат мултиплеьори, ама краиня резултат е важен. Проблема е само ф това че съм много начинаещ в програмирането, и затова потърсих помощ тука, идеята е да стане само със софтуер, без външни компоненти (освен енкодера де).

и конкретно, каде да бодна debounce кода, в стеитмашината или в главния код??? ПЛЕАЦЕ ХЕЛП...как би трябвало да изглежда, ако може някои да ми даде конкретен пример няма да е зле....пък аз ще експериментирам и ще се науча да ги дялам тия неща....да ти е.а ци-то:)

Съб Ное 26, 2005 2:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Филтъра го сложи там където четеш входовете. В стейт машината няма нужда от филтър.

Съб Ное 26, 2005 2:59 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Само да не дообъркам пича, но ми се струва, че филтърът трябва да е с State Machine. Там се прави брояч за броя на прочетените състояния и след определен брой потвърждения се преминава в друго състояние с нов брояч. Естествено, този брояч може и да не е част от машината, но някак си не ми харесва.

Съб Ное 26, 2005 7:52 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 10 мнения ]