Отговори на тема  [ 256 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Следваща
Референдум 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Референдум
Писна ми да чакам някой да открие темата.
Не че съм се засилил да гласувам ама ми е мнооого интересно как се отговаря умно на тъп въпрос.
То както е тръгнало следващият референдум ще бъде: "Искате ли евтин транспорт до Сатурн чрез развитие на космическата програма на БАН?".

И внимавайте с отговорите: купуването и продаването на овце си е напълно законно!

Чет Яну 24, 2013 11:02 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: Референдум
заеби

Чет Яну 24, 2013 11:07 pm
Профил ICQ

Аз ще гласувам ЗА опасна централа в сеизмичен район, за изхарчването на 5-6 ако трябва и 10 млрд, за производството на ток за по 50 ст/kW и за отравянето на бъдещите поколения с радиоактивни отпадъци. Последно съм гласувал 97, но на тоя референдум ще отида да гласувам.
Не знам колко са големи лъжите на БСП обаче пък измислиците и малоумщините на Гойко са неописуеми, онова писмо прословуто от кашонане го показаха официално, но ако е едно листче което размахваха с писано с химикал по него .... страшно писмо.

Чет Яну 24, 2013 11:50 pm
Профил

Бонго ние тоя референдум го обсъдихме преди 4-5 години... Чети и се просвещавай :-)

Тони, ми Боко сам доказва колко е тъп и некомпетентен... само човек, който си няма никакъв хабер кое колко струва може да изкарва доказателства от кашончета. Той не е длъжен да си има хабер, проблемът е че е заобиколен от калинки. Виж БСП в това отношение нямат никакъв проблем, там се знае цената на всеки проект още преди да е обявен проекта. Нормално, тия неща трябва да се знаят предварително, иначе няма комисионни ;-)

Пет Яну 25, 2013 12:19 am
Профил
Аватар

Аз отказах гласуването преди доста години.
Доскоро не бях против ядрените централи - (уж) чист и евтин ток, но Фукушима ме накара да размисля. Нямам познания по ядрена физика, но си мислех, че ако се наложи, реакцията се спира бързо и лесно. А се оказа, че съвсем не е така....
Ако все пак разсъждаваме практично: в БГ има инсталирани към 9 GW текущата консумация е към 3-4 GW , има резерв, има дори потенциал за износ, ако на някого му трябва. Тенденцията явно е към намаляване на консумацията заради повишената ефективност, липсата на тежка промишленост и намаляващо население. Като изключим милиардните комисионни, ми се струва, че по-далечната цел е фалит с последващо подаряване опс , приватизиране, на НЕК.

Пет Яну 25, 2013 8:59 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Целия референдум е пълна безмислица, заради шибаните червени боклуци сега трябва и с това да се занимава държавата. Ясно е, че АЕЦ "Белене" ще донесе само загуби.

Пет Яну 25, 2013 10:10 am
Профил
Аватар

Ще профукаме 20 млн. за да демонстрираме псевдо пряка демокрация... Боко и Станишев ще си направят първа част от предизборната програма. А деца ще набират пари за лечение с СМС-и. Грубо по 200 000лв. на дете, това са 100 деца за лечение в чужбина. То май толкова са като цяло кандидатите по тая програма...

Гнусна и лайняна история е тоя референдум, смърди, затова няма да гласувам.

Тоя шибан проект яде пари даже и като е блокиран. Следващите 100 години сигурно ще плащаме за тоя гьол и без да е активен.

Пет Яну 25, 2013 10:19 am
Профил ICQ
Аватар

Референдума с така зададен въпрос е лайняна история и напразно губене на време и пари, а не проекта!

Пет Яну 25, 2013 10:48 am
Профил WWW

Печалгата на Козлодуй (отдавна самоизплатила се централа) за миналата година била 150млн. лв. ?!? За 10 години = 1.5 млрд.лв ... за 100години - 15млрд. лв ... А Белене щяла да струва 20млрд лв ?!?
Та като гледам управляващите последните 23 години - само в БГ може да има рафинерия и оръжейно предприятие работещи на загуба ... Та кое ми гарантира, че същите тези люде няма да направят същото и с Белене?

БГ в момента изнася 2Гига вата ток, което е точно колкото ще е Белене. И каква е целта? Да изнасяме 4 ?!? Айде няма нужда да продължаваме да пълним партийни каси чрез източващи фирми на входа и изхода и после да покриваме "загубите" от бюджета ...

Червени кметове из Видинско спирали тока по селата и разправяли на хората, че така щяло да бъде ако не гласували за Белене ... Не знам вярно ли е, но напълно го допускам за възможно ...

Че няма по-евтин и еко начин за гарантиран и независим от природата добив на енергия от ядрения - спор няма. Проблема е, че политическата ни измет (която е една и съща от 25 години) ще го направи не най-скъпия, ами и и губещ ...

Ето едно мнение ЗАЩО ДА СЕ ГЛАСУВА С НЕ, вместо да не се гласува ...
http://tafricanski.blogspot.de/2013/01/blog-post8.html

Цитат:
Референдума с така зададен въпрос е лайняна история и напразно губене на време и пари, а не проекта!

Кой проект? Този за който има проектна документация и подписан договор ли?
Хайде да не бъркаме понятията ПРОЕКТ и ИДЕЯ ... Идеята е чудесна, но след като се поработи по нея и се оформи като проект (с ясна цена и идея от къде и как ще се финансира, с оценка на риска и т,н,) може да се окаже, че е икономически нецелесъобразно да го има ... А и по-важния момент е има ли необходимост или не. Идеята е да задоволим собствени енергийни нужди (каквито нямаме) или да продаваме ток на съседите ни (то и сега продаваме колкото ще са "новите" мощности , нали?) ?

"Гойко бил заобиколен с калинки" - сигурно е така. Но като гледам най-компетентния измежду политиците по въпросите на енергетиката Р.Овч. (бивш министър) как като го питат колко ще струва централата вместо да отговори - пита "Ама вие защо биете негрите?" - ми става ясна картинката ...

Последна промяна emilvtc на Пет Яну 25, 2013 11:04 am, променена общо 1 път

Пет Яну 25, 2013 10:59 am
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

за триене...

Последна промяна Quadro на Пет Яну 25, 2013 11:06 am, променена общо 1 път

Пет Яну 25, 2013 11:02 am
Профил
Аватар

Не дискутирайте проекта, а референдума. Това е темата на Бонго. Проекта го дъвкахме преди години, от тогава нищо не се е променило, даже е станало по-зле, та не виждам какво повече може да се каже.

Пет Яну 25, 2013 11:04 am
Профил ICQ

Според мен трябва да си направим труда да гласуваме на референдума.

Мнението изложено в статията от линка в предишния ми пост ми изглежда смислено ...

Пет Яну 25, 2013 11:07 am
Профил
Аватар

При положение, че така или иначе централа няма да има, а потенциалното и имане, не зависи по никакъв начин от тоя референдум, изхарчването на 20 млн. в тая немотия е нагла предизборна кампания със средства на данъкоплатеца.

Гласуването не носи никакви крайни ефекти в случая, т.е. ходенето до урната е просто безмислено.

Пет Яну 25, 2013 11:12 am
Профил ICQ
Аватар

Аз пък имам идея за по смислен въпрос за референдума : "Да инвестираме ли 20-те миларда лева и да сменим на всички граждани всяка 1 киловат ел.печка за 12-ка климатик". Така само от икономия на ток през зимата тая инвестиция ще се изплати за има няма няколко години. Излишния ток ще могат да си го продават на воля.

Близо 2 стотинки на киловат ще трябва да заделя тая централа за 60 години без лихви, без инфлация, чисто ако се сметне на сегашни цени, за да покрие 20-те милиарда. И то при положение че работи нон стоп 60 години на пълни 2 гигавата - което е невъзможно чисто технически. И как по дяволите ще докара цена на тока? И на кого ще го продават като, купуващите се назландисват на 75лв. на мегават в момента.

Аз лично няма да гласувам, щото не ми се харчат едни пари да се прибирам (понеже не живея там където съм регистриран). Ама и да си бях в къщи, сигурно пак нямаше да гласувам - за мене въпроса така е зададен, че да е максимално тъп и безсмислен.

едит - даже пиша и без да смятам - ако на всеки 4 човека от населението (средно по 4 за семейство) се купят по два климатика за средно 1000 лв. - това ще са към 4 млрд. лв.

Последна промяна Cekins на Пет Яну 25, 2013 11:28 am, променена общо 1 път

Пет Яну 25, 2013 11:25 am
Профил ICQ
Аватар

Така зададения въпрос и условието за валидност на референдума го правят напълно безсмислено харчене на пари. Защо?
1. Не е възможно да се достигне прага на гласувалите от последните парламентарни избори по никой начин! В нормалните страни един референдум се счита за действителен при гласували 50% от имащите право на глас.
2. Въпроса няма друго разумно решение освен "НЕ". Очевидно той не визира нова ядрена мощност в АЕЦ Козлодуй или продължаване строителството на АЕЦ Белене. Тълкувание на резултатите (каквито и да са те в тези две посоки ще е спекулация). Става дума за нова централа - на ново проектирана, на нова сертифицирана площадка с новоизбран доставчик/ци на оборудването. Е кой разумен човек би гласувал с ДА, загробвайки вече вложените два милиарда, за нещо, което не е ясно дали ще е по-евтино и построено (вероятно) в необозримото бъдеще??? Със същия успех може да се зададе и въпроса: "Да построим ли КОМУНИЗЪМ?"
3. Няма разумен и законово гарантиран отговор на въпроса: "Какво произтича от резултатите от референдума, ако той все пак бъде обявен за действителен и отговора е ДА?"
Какъв е смисъла тогава да се гласува? Да си премерят Б.Б. и С.С. п**ките на нашия задник ли?
PS @Cekins,
+1
Писали сме по едно и също време! :)

Пет Яну 25, 2013 11:28 am
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 256 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Следваща