| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Референдум
Писна ми да чакам някой да открие темата. Не че съм се засилил да гласувам ама ми е мнооого интересно как се отговаря умно на тъп въпрос. То както е тръгнало следващият референдум ще бъде: "Искате ли евтин транспорт до Сатурн чрез развитие на космическата програма на БАН?".
И внимавайте с отговорите: купуването и продаването на овце си е напълно законно!
|
| Чет Яну 24, 2013 11:02 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Референдум
заеби
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Яну 24, 2013 11:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Аз ще гласувам ЗА опасна централа в сеизмичен район, за изхарчването на 5-6 ако трябва и 10 млрд, за производството на ток за по 50 ст/kW и за отравянето на бъдещите поколения с радиоактивни отпадъци. Последно съм гласувал 97, но на тоя референдум ще отида да гласувам. Не знам колко са големи лъжите на БСП обаче пък измислиците и малоумщините на Гойко са неописуеми, онова писмо прословуто от кашонане го показаха официално, но ако е едно листче което размахваха с писано с химикал по него .... страшно писмо.
|
| Чет Яну 24, 2013 11:50 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Бонго ние тоя референдум го обсъдихме преди 4-5 години... Чети и се просвещавай  Тони, ми Боко сам доказва колко е тъп и некомпетентен... само човек, който си няма никакъв хабер кое колко струва може да изкарва доказателства от кашончета. Той не е длъжен да си има хабер, проблемът е че е заобиколен от калинки. Виж БСП в това отношение нямат никакъв проблем, там се знае цената на всеки проект още преди да е обявен проекта. Нормално, тия неща трябва да се знаят предварително, иначе няма комисионни 
|
| Пет Яну 25, 2013 12:19 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Аз отказах гласуването преди доста години. Доскоро не бях против ядрените централи - (уж) чист и евтин ток, но Фукушима ме накара да размисля. Нямам познания по ядрена физика, но си мислех, че ако се наложи, реакцията се спира бързо и лесно. А се оказа, че съвсем не е така.... Ако все пак разсъждаваме практично: в БГ има инсталирани към 9 GW текущата консумация е към 3-4 GW , има резерв, има дори потенциал за износ, ако на някого му трябва. Тенденцията явно е към намаляване на консумацията заради повишената ефективност, липсата на тежка промишленост и намаляващо население. Като изключим милиардните комисионни, ми се струва, че по-далечната цел е фалит с последващо подаряване опс , приватизиране, на НЕК.
|
| Пет Яну 25, 2013 8:59 am |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Целия референдум е пълна безмислица, заради шибаните червени боклуци сега трябва и с това да се занимава държавата. Ясно е, че АЕЦ "Белене" ще донесе само загуби.
_________________ for(;;) DoFire();
|
| Пет Яну 25, 2013 10:10 am |
|
 |
|
Цецо
|
Ще профукаме 20 млн. за да демонстрираме псевдо пряка демокрация... Боко и Станишев ще си направят първа част от предизборната програма. А деца ще набират пари за лечение с СМС-и. Грубо по 200 000лв. на дете, това са 100 деца за лечение в чужбина. То май толкова са като цяло кандидатите по тая програма...
Гнусна и лайняна история е тоя референдум, смърди, затова няма да гласувам.
Тоя шибан проект яде пари даже и като е блокиран. Следващите 100 години сигурно ще плащаме за тоя гьол и без да е активен.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Яну 25, 2013 10:19 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Референдума с така зададен въпрос е лайняна история и напразно губене на време и пари, а не проекта!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пет Яну 25, 2013 10:48 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Печалгата на Козлодуй (отдавна самоизплатила се централа) за миналата година била 150млн. лв. ?!? За 10 години = 1.5 млрд.лв ... за 100години - 15млрд. лв ... А Белене щяла да струва 20млрд лв ?!? Та като гледам управляващите последните 23 години - само в БГ може да има рафинерия и оръжейно предприятие работещи на загуба ... Та кое ми гарантира, че същите тези люде няма да направят същото и с Белене? БГ в момента изнася 2Гига вата ток, което е точно колкото ще е Белене. И каква е целта? Да изнасяме 4 ?!? Айде няма нужда да продължаваме да пълним партийни каси чрез източващи фирми на входа и изхода и после да покриваме "загубите" от бюджета ... Червени кметове из Видинско спирали тока по селата и разправяли на хората, че така щяло да бъде ако не гласували за Белене ... Не знам вярно ли е, но напълно го допускам за възможно ... Че няма по-евтин и еко начин за гарантиран и независим от природата добив на енергия от ядрения - спор няма. Проблема е, че политическата ни измет (която е една и съща от 25 години) ще го направи не най-скъпия, ами и и губещ ... Ето едно мнение ЗАЩО ДА СЕ ГЛАСУВА С НЕ, вместо да не се гласува ... http://tafricanski.blogspot.de/2013/01/blog-post8.htmlКой проект? Този за който има проектна документация и подписан договор ли? Хайде да не бъркаме понятията ПРОЕКТ и ИДЕЯ ... Идеята е чудесна, но след като се поработи по нея и се оформи като проект (с ясна цена и идея от къде и как ще се финансира, с оценка на риска и т,н,) може да се окаже, че е икономически нецелесъобразно да го има ... А и по-важния момент е има ли необходимост или не. Идеята е да задоволим собствени енергийни нужди (каквито нямаме) или да продаваме ток на съседите ни (то и сега продаваме колкото ще са "новите" мощности , нали?) ? "Гойко бил заобиколен с калинки" - сигурно е така. Но като гледам най-компетентния измежду политиците по въпросите на енергетиката Р.Овч. (бивш министър) как като го питат колко ще струва централата вместо да отговори - пита "Ама вие защо биете негрите?" - ми става ясна картинката ...
Последна промяна emilvtc на Пет Яну 25, 2013 11:04 am, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 25, 2013 10:59 am |
|
 |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
за триене...
Последна промяна Quadro на Пет Яну 25, 2013 11:06 am, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 25, 2013 11:02 am |
|
 |
|
Цецо
|
Не дискутирайте проекта, а референдума. Това е темата на Бонго. Проекта го дъвкахме преди години, от тогава нищо не се е променило, даже е станало по-зле, та не виждам какво повече може да се каже.
|
| Пет Яну 25, 2013 11:04 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Според мен трябва да си направим труда да гласуваме на референдума.
Мнението изложено в статията от линка в предишния ми пост ми изглежда смислено ...
|
| Пет Яну 25, 2013 11:07 am |
|
 |
|
Цецо
|
При положение, че така или иначе централа няма да има, а потенциалното и имане, не зависи по никакъв начин от тоя референдум, изхарчването на 20 млн. в тая немотия е нагла предизборна кампания със средства на данъкоплатеца.
Гласуването не носи никакви крайни ефекти в случая, т.е. ходенето до урната е просто безмислено.
|
| Пет Яну 25, 2013 11:12 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Аз пък имам идея за по смислен въпрос за референдума : "Да инвестираме ли 20-те миларда лева и да сменим на всички граждани всяка 1 киловат ел.печка за 12-ка климатик". Така само от икономия на ток през зимата тая инвестиция ще се изплати за има няма няколко години. Излишния ток ще могат да си го продават на воля.
Близо 2 стотинки на киловат ще трябва да заделя тая централа за 60 години без лихви, без инфлация, чисто ако се сметне на сегашни цени, за да покрие 20-те милиарда. И то при положение че работи нон стоп 60 години на пълни 2 гигавата - което е невъзможно чисто технически. И как по дяволите ще докара цена на тока? И на кого ще го продават като, купуващите се назландисват на 75лв. на мегават в момента.
Аз лично няма да гласувам, щото не ми се харчат едни пари да се прибирам (понеже не живея там където съм регистриран). Ама и да си бях в къщи, сигурно пак нямаше да гласувам - за мене въпроса така е зададен, че да е максимално тъп и безсмислен.
едит - даже пиша и без да смятам - ако на всеки 4 човека от населението (средно по 4 за семейство) се купят по два климатика за средно 1000 лв. - това ще са към 4 млрд. лв.
Последна промяна Cekins на Пет Яну 25, 2013 11:28 am, променена общо 1 път
|
| Пет Яну 25, 2013 11:25 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Така зададения въпрос и условието за валидност на референдума го правят напълно безсмислено харчене на пари. Защо? 1. Не е възможно да се достигне прага на гласувалите от последните парламентарни избори по никой начин! В нормалните страни един референдум се счита за действителен при гласували 50% от имащите право на глас. 2. Въпроса няма друго разумно решение освен "НЕ". Очевидно той не визира нова ядрена мощност в АЕЦ Козлодуй или продължаване строителството на АЕЦ Белене. Тълкувание на резултатите (каквито и да са те в тези две посоки ще е спекулация). Става дума за нова централа - на ново проектирана, на нова сертифицирана площадка с новоизбран доставчик/ци на оборудването. Е кой разумен човек би гласувал с ДА, загробвайки вече вложените два милиарда, за нещо, което не е ясно дали ще е по-евтино и построено (вероятно) в необозримото бъдеще??? Със същия успех може да се зададе и въпроса: "Да построим ли КОМУНИЗЪМ?" 3. Няма разумен и законово гарантиран отговор на въпроса: "Какво произтича от резултатите от референдума, ако той все пак бъде обявен за действителен и отговора е ДА?" Какъв е смисъла тогава да се гласува? Да си премерят Б.Б. и С.С. п**ките на нашия задник ли?PS @Cekins, +1 Писали сме по едно и също време! 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пет Яну 25, 2013 11:28 am |
|
|