Отговори на тема  [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Microchip PIC24 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Абе за засягане няма споко :)

Drebosyka:

забравилсъм да начертая обратно свързания диод паралелно на първото-12В.+ реле...
На 7805 след него имам два кондензатора един керамичен и един електролитен ,незнам какво повече му трябва...
Масата на нулата на 220-те волта е отбелязана така символично -да се приема в случая за нула и не е вързано към маса освен ако стандартното захранване което се ползва не си е вързано там(в самото захранване) повечето са така...
Първото релее на 12 болта право напрежение и е за 5 ампера на контактите и са два по два за да е по-сигурно и те дават на огромен контактор захранван с220волта променливо който от своя страна може да пусне двигадел над 50 ампера .Първото рере е неопходимо за да може да го управлява схемята(транзистора) и да раздели галванично управляващата 220волта верига.
Сигнал дали голямият контактор е включен се взима от блок контакти на голямият контактор и през оптрона та към PIC-ка (сега нещата са стабилни ,захранването го вземаме от захранването на старо PC което всъщност ще управлява всичко через pic-ка и програма на VisualBasic...)
Значи на схемата гледайте по-скоро като на рисунка ,падам си художник но не и чертожник. ;-) а иначе съм виждал такива схеми-рисунки на китайска техника и мисля ,че ще се наложат защото просто са много и защото те идват -китайците де ,вервайте ми :-)))))))))))))
Ако на някой му е тъжно и иска да се посмеме още няма проблем мога още много да напиша ... и да се знае ,че минавам от напрежения 110,20,10,6 киловолта променливо и 800,660 волта право напрежение към екектрониката която е максимум 24 право и наистина ми е трудно ...и ако ви интересува през какви прекъсвачи се комутират 660 волта право напрежение с ток 1250 ампера многа да ви кажа ,че още се използват все още сухи прекъсвачи с въздушно издухване на дъгата през етернитови камери-ребра и тук таме вече се минава на тиристори ... :-)))
та там са моите знания ако някой го интересува мога да помогна ,айде стига ,че сигурно вече съм отекчил някой ... :-)
---------
---------

the_real_maniac:

относно VisualBasic-а , аз си я правя на С, ама "не е с картинки" и не е интресна за "някои" хора, на мен си ми върши работа :P

иначе ясно ми е , че и аз мога да направя графики и чудесии , обаче все не сядам да изуча едно гарфично API :)

Надявам се Дребосъка да е разяснил нещата :)

Съб Ное 26, 2005 10:39 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
По принцип PIC са много устойчиви дзерове и за да не работи стабилно трябва нещо много да се е омазало. Провери следните неща : Дали на 7805 кондензаторите не ВХОДА му са достатъчно близо до него, особено неелектролитният 100nF. Интересно е да се знае какъв е полевакът. Ако е BUZ11 / 71 той няма да се отпушва добре при 5 волта гейт и ще се самовъзбужда. Оттам - голяма импулсна смрад по шините. Ако си пропуснал този факт, или му сложи драйвер, или сложи Дарлингтон. Грецът предполагам че не е свързан, както си го начертал. Вероятно си пропуснал да начертаеш и неелектролитния кондензатор между 5 и 15 на процесора. Сигурно е бил запоен много близо до краката, та си го пропуснал. :lol:

Съб Ное 26, 2005 11:51 pm
Профил ICQ

Мнение 
Ами на 7805 му трябва кондензатор отпред, електролит и керамичен, а отзад керамичен. Също процесора съвсем до него трябва да има кондензатор, слагам ви тук как може да стане, а още по добре триака да го смените с solid state реленце, с комутация в нулата. ... чакай е говоря по телефона и съм направил една глупост с триака, сле млако ще ти го кача :)

едит 2:
така качвам го, но все още говоря по телефона та .. надявам се да не съм направил някоя друга глупост :)

Прикачени файлове:
maniac.pdf [12.14 KiB]
297 пъти
Съб Ное 26, 2005 11:56 pm
Профил
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение 
Аз бих преместил филтриращия кондензатор на обратната връзка след гасящия резистор на оптрона, за да може да е нисковолтов, пък и да се поразтовари диода. Освен това - еднопътно изправено напрежението на тоя оптрон никога няма да го накара да свети постоянно. Още може да се премести индикаторния светодиод дето е вързан паралелно на управляващия оптрон - да е последователно на него. С цел енергийна ефективност, което при безтрансформаторно захранване може да е от критично значение. А и по-трудно се намират високоволтови PNP транзистори. Пък и това базово съпротивление ще трябва да е 1W. По-добре, си мисля, направо с оптрон с триак. И също ако не е добре опроводена платката - бих забил мастърклиъра направо на +5V.

Вто Ное 29, 2005 11:26 am
Профил ICQ

Мнение 
Кондензатора беше там, но поради някои съображения е преместен, и по тоно за по голямо бързодействие, иначе е има по голямо закъснение при зреждане през резистора. Оптрона ще си сети та ще пее, зависи на какъв ток е и колко е голям кондензатора, но за мигане не мжем да говорим според мене. За светодиодите, ако ще се пести енергия има други начини, компоненти вързани последоателн водят само до едно, по малка надеждност, още повече че светодиода е индикаторен, я е на платка я на куплунг, тоя куплунг я контактува я не, я мишок гризнал жицата .... такива при мене нема ...... а за триака с оптрон си много прав, аз ако бях солид стате реле, и то не малко з да вклуцва другото, ами направо голямо, има ги всякакви, каквито ти душа сака, и освен това са с комутация в нулата, което пести много смущения, но там те си решават, иначе базовото няма да грее много , по скоро това на УЕ, но не е болка за умиране, ако е по ая схема комутират реле и не им тябва голям тиристор с кой знае какув управляващ ток. Решения много, и опрделено комутиращата част не е най-доброто реение, но е по добро замен от две релета :)

Вто Ное 29, 2005 12:02 pm
Профил
Аватар

Мнение 
ToHu написа:
Оптрона ще си сети та ще пее

Ще пее да! И ще намига в такт! :D Наистина може да се направи да свети постоянно, но ти трябва огромен високоволтов кондензатор. Пък така както си го вързал в момента веднага след диода, за нула време или ще думне диода или ще залепи контактите на релето. Поне да му сложат още един резистор последователно. Колкото за мишките и индикаторния светодиод - на този риск са подложени всички кабели (не вярвам това да е единствения кабел от/към платката). Да не забравяме, че в оптрона също е светодиод. Така че и той може да изгори точно толкова вероятно както и външния. Пък и това го казвам и от опит. До сега не ми се е случвало да се получи проблем с такава верига. Все пак донякъде съм съгласен с теб по този пункт, ако се изисква супер сигурност - нека са паралелно двата светодиода.
Както и да е - да не превръщаме това в излишни препирни! Просто бива, особено когато някой иска съвет защото не е дотам наясно, да внимаваме какво му казваме да не извадим очи вместо да изпишем вежди!
:partyman:

Сря Ное 30, 2005 10:20 am
Профил ICQ

Мнение 
Без да спорим, не ми се смята по това време затова ето го по лесното решение, колкото и да лъже симулатора сметката е съвсем проста, тук може да му се вярва, по долу е графиката 4.7 мкФ 15 кОм .....нямам какво повече да кажа. За надеждноста какво да говорим, само ще спомена вибростенда, всичко кото стърчи рано или ъсно или се откъртва или му се разпойва, с оглед на това че е индикатор едва ли е е на нивото на платката, освне това много вероятно да е с кабелчета, те пък какво стаат от вибрации няма да говоря, в единия случай се губи индикация в другия у-вото излиа извън строя. Тук не говорим кое може и кое не може, всеки може да го изпълни както иска но точно когато се дават идеи и то на начинаещи е по добре според мен да им се помага да правят нещата какт трябва а не както искат, ти ако го знеш той не го знае, кой нае каква икономия няма да се направи, при наличие на 220 В за мен да се говори за икономии от mW е безсмислено, а самото изпозлване на директно захранвване ми изглежда като престъпление, икономията може да дойде от един DC/DC конвертор който ще спести много повеце енергиа от полседователно свързаните диоди.

p.s. не се заяждам или споря, някой да не помисли обратното, но да даваме на тези които сега започват добрите неща, а на лошите и сами ще се научат.

p.s 2 a това да имаме първо резистор с цел по нисковлтов кондензатор им и един друг недстатък, ако стане нещо със светодиода кондензатора ще излети в космоса.

Прикачени файлове:
grapf.jpg
grapf.jpg [ 141.58 KiB | Прегледано 3816 пъти ]
Сря Ное 30, 2005 1:51 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ееех ТоНи, ТоНи! Предложих да не го превръщаме в препирня, но ти държиш изглежда да си единствено правият. Прав си колега! Схемата ти ще работи...около 1мс след включване на релето! Тия 4,7uF като се затвори тоя контакт на 220V ще го издухат тоя диод от там за нула бройки :D . Пак повтарям, пък ако случайно устиска, релето ти залепва одма! Ама това симулатора няма да ти го покаже. Пък и на тая симулация така и не разбрах къде го мериш това напрежение и всъщност колко волта е. Аз не обичам симулаторите, и им се доверявам само след като добре съм си сметнал нещата и съм ги пробвал на практика. Един колега каза веднъж за една схема, която разглеждахме: "Това как искаш да ти го обясня, като генератор или като усилвател?" :D

Сря Ное 30, 2005 3:44 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не родължавам а обичам нещата да са принципно ясни, това не е напрежение а ток, виждаш в какви граници се мени, като имаш в предвид че от другата страна ти трябва ток около 500 мкА, или ако pull up e 5 k a не 10, то тока да речем е 1 мА, ако вземем Н11А817 за различните букви предаването по ток варира от 50 до 600 %, та си мисля че едни 10 мА през диода са предостатъчни за стабилна лог.0. Тия 4.7 uF както виждаш осигуряват доста повече, конкдезатра може спокойно да е 2.2 или 1 uF и пак ще имаме стабилно ниво на изхода.
Относно дали 4.7 или 1 u ще повредят диода определено не, имам подобни схеми и досега нямам повреден диод, на такива места слагам 1N4007, пиков ток 30А, големия ток при пускане е по вреден за кондензатора, не за диода, но досега и с кондензатори не съм имал проблем. А относно смятането можем и да смятаме но се чудя има ли нужда, на симулатори и аз много не се доверявам, но както казах тук сметката е сравнително проста, но ако държиш и със сметки ще се обоснова.
И за да довършим за обратната схема ...... само да вметна че ако преместиш резистора пред диода, оптрона е директно свързан към кондензатора, т.е. така е невъзможно да работи, там трябва да има още един резистор който да ограничава тока, а кондензатора няма да е помалък, даже обратното, и няма да е за по ниско напрежение, но това какато и да е. Ако трябва да сме точни, най правилното решение е към тая схема да се сложат едни 100 Ом да речем, варистор няма смисъл за мен, тук токовете са малки, но както казах с подобна схема имам реализирани много у-ва с неполярни кондензатри и без токоограничаващ резистор на входа, дори погледнато чисто теоретично при правоъгълну входни сигнали, т.е. всеки път ако включва точно във върхът на синусуидата, и вземайки под внимание индуктивността на кондензатора токът пак не превишава допустимия импулсен за диода.

Държа да кажа че не аз съм единствено правия но в конкретния случай съвета ти води до неработеща схема, и тъй като човека сигурно няма осцилоскп ще се чуди абе какво става тук ...... Препиране е едно, но в случая мисля че е съвсем основателен спор, по конкртен въпрос, както виждаш относно управлението на триака се съгласих още в първия си пост тъйкат това което предлагаш е по-добро, но по другите два въпроса изложих конкретни факти.

Сря Ное 30, 2005 8:49 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е, Тони, тука вече бием ръцете! :D Точно това имах предвид и съм го и написал в по-предния си пост - допълнителен резистор за ограничаване на тока през кондера при включване: "Поне да му сложат още един резистор последователно". Защото все пак не е нужно принудително да се съкращава живота на контактната система на релето. Нито пък да се изпробва колко пъти ще издържи диода своя "non-repetitive" ток. А пък кондера ще стане нисковолтов, ако съпротивлението от него към светодиода на оптрона е 470R. (Нали се сещаш, че при ток около 10mA през светодиода, напрежението на кондензатора ще е не повече от 6-7V). Обикновено слагам 10uF/16V(тантал, SMD). А вече гасящото си е 15к. Лошото е, че гасящия резистор си грее. Нищо че е 2W. Затова обикновено ползвам комбинация резистор + кондензатор. Между другото аз за мониторинг на 220V ползвам схема грец. Нещо все не ми се получаваше само с диод. Сега по повод на тази наша полемика ще си ревизирам схемичката щот` определено ми е по-изгодно да спестя греца.

Чет Дек 01, 2005 10:18 am
Профил ICQ

Мнение 
Ами това което си написал в първият пост е буквално, да премести кондензатора след резистора, да но в това положение директно след кондензатора имаш светодиод който работи като стабилизатор , и кондензатора до повече от това не може да се зареди, от там диода ще мига точно като цветомузика. От друга страна при 2 кОм на входа, и 470 Ом към светодиода пулсациите не са пониски, но имаш 10 uF, ама това че е за 16 V е мн притеснително, ако се случи нещо с оптрона ще има експлозиийка. За мен по добра идея е ако ще има резистор да ограничава да е 40-50 Ом, кондензатор 1 uF след това 15кОм и към оптрона. Така дори и да няма оптрон кондензатора няма да гръмне. 1 uF/400 V не е малък верно, може да е електролитен но аз не бих сложил. От друга страна твоя вариант с по-голям резистор отпред и по-малък отзад може да спести големия кондензатор, но в тоя случай аз бих сложил и един ценер който да ограничи напрежението ако случайно оптрона си замине.
В крайна сметка обсъждаме една и съща схема, ако от самото начало идеята ти е била не да с епремест кондензатора а да се добави резистор. Това като цяло може още повече да се минимизира ако просто се ползват определен оптрони, примерно 817 имат с гарантиран коефициент на предаване 3, а дори и в комет има с гарантиран коефициент 2, тогава няма нужда от такъв ток през оптрона, ако пълъп-а е 5 кОм, 2 мА през оптрона са напълно достатъчни. Който и от двата варианта да се избере, по малък отпред или отзад ще отпадне геенето като проблем, и кондензатора може да е по малък, примерно 330 nF /62 kOm в единия случай, но всичко това е въпрос на избор, так като смятам набързо в твоя вариант не би трябвало да става със всички оптрони, то верно че ти имаш двуполупериодно .. ако сложиш само един диод няма д астане точно така ... помисли за преработката, но на най общи сметки ако го зареждаш погледнато рпез делител което дава окол 8 V и го разреждаш през 470 Ом до около 2.3 V то ова са някакви 6 мс ....което в твоя случай т еустройва идеално, но сложиш ли само един диод няма д стига дониъде, кондензатра ще трябва да осигурява енергия и за периода койт пропускаш, полупериода имам в предвид, а това са си не по малко от 10 мс. плюс някакво врме за нарастване на входаното до 2.3, даже 3.3 заради диода горе ... 11 мс ги сложи ....... схте ти трябват май 20 мкФ ...

p.s. малко се отвлякох с разсъжденя, но . двуполупериодното изправяне обеснява малкия каацитет който ползваш в момента.

Чет Дек 01, 2005 1:47 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Разбрахме се най-сетне, ТоНи! И между другото благодаря, че го разчепкахме тва. Защото се замислих и си коригирах схемичката. При мен от основно значение е мястото, което заемат елементите - да е минимално, и ЦЕНАТА. Също така ако в моята схема гръмне оптрона, ще настане такъв взрив, че този кондензатор никой няма да му обърне въобще внимание, т.е. налага се пълна подмяна на електронния блок. Така че няма да слагам ценер. Спестявам си просто схемата грец, и греенето на гасящия резистор по схемичката, която прилагам. Пробвах си я днес и за моя случай работи напълно задоволително.
Наздраве! :drinkers:

Прикачени файлове:
Graphic2.jpg
Graphic2.jpg [ 36.35 KiB | Прегледано 3727 пъти ]
Чет Дек 01, 2005 4:41 pm
Профил ICQ

Мнение 
Да, имаш и на входа кондензатор, но в този случай дали няма да е по добре да сложиш тоя ървия резистор около 10 к .....а и кондензатора ми се стува че ще може да остане 10, по горе ми излезе 20 но при делител 15/0.47 а сега ще има 10/1, е верно и кондензатора но ....пробвай ... ще понамалее греенето още на тоя първия резистор, щото сегаспоред мен е отделя около 1.5-2 Вт, не съм сядал д го смятам точно но като знам снощи за 15 какво излезе ......
А за оптрона, ами в такъв случай ащо не помислиш за дублиране, занчи аз бях правил едни глупави захранвания, и имаше една партида оптрони дето ми горяха на поразия, без видима причина, а ако при теб последва взрив .... малко е как да кажа .. рисковано да с едоверяваш на един оптрон, може би два в паралел, разделени с диоди така че да можеш да занеш когато един от тях се повреди, под паралел имам предвид диодно И в случая а може и друго да се измисли но ... казваш и цена гониш.

p.s. надявам се не се сърдиш за философстванията ми, но имам навика да се чопля в подробности ;)

Чет Дек 01, 2005 8:41 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Щом гониш ниска цена и малки габарити, що си го направил така?

Чет Дек 01, 2005 9:28 pm
Профил ICQ

Мнение 
Абе на мен ми хрумна този въпро но може би има съображения, иначе тоя оптрон може да е директно зкачен, нека си мига, а мигането ще се оправи от към нисковолтовта страна, изобщо много неща могат да се измислят но .....

Пет Дек 02, 2005 12:43 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 84 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща