Отговори на тема  [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165 ... 1197  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
Цецо и според теб как точно е работил финансовия свят до преди ЕС дебологъзите бюрократи (американските също) да решат, че е най на далавера да се спасява кредитора а не длъжника :? ? Аз ще ти кажа - длъжника спира да плаща в един момент и кредитора пие една студена вода и веднага след това е пръв в редицата на новите кредитори на същия длъжник. Така си е работила системата от как гърците първи са измислили фалита, още като са били сборище от общини, а не държава, т.е. от поне над 2000 г. И си работеше добре, докато някои наглеци не внушиха на овцете, че някои банки били "too big to fail" :) . Ta евала на исландците, че отказаха да са роби на дебелосерковците за разлика от гърците и ирландците.

Чет Фев 21, 2013 11:06 pm
Профил
Аватар

Много ми е интересно, как си представяш, някой да разреши на прасенцата да се правят на исландци? Исландия е специална, не че исландците са много ербап хора, просто на тях им беше позволено да изтарикатеят по определени причини. Другите нямат тая привилегия.

А света се глобализира и нещата вече не се решават на регионално ниво.

Чет Фев 21, 2013 11:20 pm
Профил ICQ

Dimitar написа:
Така си е работила системата от как гърците първи са измислили фалита

без да ви се меся, доколкото си спомням лекциите по право фалитът и изобщо механизма за ограничената отговорност се въвеждат през 16-17 ти век, с цел развитие на морската търговия и големите рискове при нея. Спомням си го щото това е може би най-съществената промяна от римското право до днес. В смисъл още по римско време е имало и банкови закони, но облигационното право се е базирало на неограничената отговорност. Като казвам неограничена имам предвид абсолютно неограничена, длъжникът губи всякакви права демек става роб, демек кредиторът може и да го заколи като животно ако иска. Иначе алиаторното право е било силно развито, демек можело и са се сключвали всякакви договори с всякакви условия. Въпросът е, че стигне ли се до неизпълнение...

Пет Фев 22, 2013 12:05 am
Профил
Аватар

Не съм се изразил правилно. Използвал съм думата "фалит" не в юредическия и смисъл. По-скоро трябваше да използвам "default", т.е. неплатежоспособност, при която длъжника спира да плаща дълга, щото просто няма пари и кредитора или пие студена вода или се споразумява за някакво преструктуриране на дълга като се съгласява да му върнат една по-малка част от него. Фалита/банкрута е процес при който длъжника получава защита срещу кредиторите. В крайна сметка точния термин е без значение, защото мисля че стана ясно какво точно искам да кажа. Исландия просто теглиха майните на кредиторите (подобно на Лукановото правителство, което спря да плаща външния дълг на БГ), докато другите прасенца просто клекнаха пред кредиторите и се заробиха за дълги години напред. В крайна сметка важното е, че системата стана извратена, защото банкерите взеха да не се интерисуват от риска, който поемат и като има далавера си е само за тях, а като почнат да се сгомнясват нещата знаят, че данъкоплатеца идва и ги спасява. Т.е. тотална извратеност се получи и банкерчетата вече нямат спирка :) .

Пет Фев 22, 2013 3:13 am
Профил
Аватар

Е то е ясно кой го духа накрая...

Пет Фев 22, 2013 10:31 am
Профил ICQ
Аватар

Dimitar написа:
Реконструктор написа:
Еми бягай на доковете да бачкаш в студ и пек. :D

Какъв студ и пек - стоят си в климатизираната кабина на крана и само дърпат по цял ден джойстиците :D .

Е нема ли бачкатори вече? :)

Пет Фев 22, 2013 4:06 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Къде са те, къде сме ние :cry:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5549831

Пет Фев 22, 2013 5:11 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
Е нема ли бачкатори вече? :)

Какви бачкатори - дето разтоварват корабите на ръка ли :D ?

Пет Фев 22, 2013 5:14 pm
Профил
Аватар

Димитре я се скрий. :D Освен оператора на крана дето си играе с джойстиците има една банда докери дето ходят като маймуни по контейнерите и отключват/заключват туистлоци-те. Докерите на контейнерните терминали са най-хайтек. Макар че в Бейрут на контейнерния терминал съм виждал как контейнерите се разтоварват не с Gantry ами с най-обикновен автокран. Двама талибани скачат върху контейнера и закачат един сапан в двата му диагонални края. След това краниста вдига контейнера така както талибаните са си отгоре и се държат с ръка за сапана. Щото после в края на движението трябва да откачат въжето и тогава да слязат от покрива на контейнера. Няма каски. Носят някакви скъсани ръкавици...
В Бангладеш пък съм виждал класическото разтоварване на чували по греда. Една греда се слага от борда до кея и по нея в индианска нишка с чувалите на рамо пъплят тамошните талибани.
Но така е при натуралния ред - един си бара джойстиците, хиляда други носят чували на ръка. :D
И после кой имал интерес да се установи т.нар. натурален ред.

Пет Фев 22, 2013 5:55 pm
Профил
Аватар

http://www.darikfinance.bg/novini/90213 ... 2%E5%EC%E0

Още един играч на пазара на мобилни ОС.

Пон Фев 25, 2013 10:18 am
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
http://www.darikfinance.bg/novini/90213/Mozilla+%F2%F0%FA%E3%E2%E0+%F1%F0%E5%F9%F3+Google+%F1%FA%F1+%F1%EE%E1%F1%F2%E2%E5%ED%E0+%EE%EF%E5%F0%E0%F6%E8%EE%ED%ED%E0+%F1%E8%F1%F2%E5%EC%E0

мъртвородено според мен. ама ще видим...

Пон Фев 25, 2013 10:48 am
Профил
Аватар

Цецо написа:
http://www.darikfinance.bg/novini/90213/Mozilla+%F2%F0%FA%E3%E2%E0+%F1%F0%E5%F9%F3+Google+%F1%FA%F1+%F1%EE%E1%F1%F2%E2%E5%ED%E0+%EE%EF%E5%F0%E0%F6%E8%EE%ED%ED%E0+%F1%E8%F1%F2%E5%EC%E0

Като гледам какви са им последните версии на браузера, мога да гадая как би бачкал телефон с тяхна ос... :D

Пон Фев 25, 2013 11:54 am
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Ами на тях им стига да хванат пазара за много евтини гсм-и.
имам в предвид Индия.
Там Нокия прави луди пари с много стари модели , какъв е проблемА някой китайски производител да избълва много милиони недотам "смарт" гсм-и
А ако не плащат колкото за андроид - още по-голяма печалба :)

Пон Фев 25, 2013 1:05 pm
Профил
Аватар

Бе я го хванали я не, и аз като Ицо се съмнявам да могат да направят нещо
използваемо - последните версии на браузъра им вървят упорито надолу. Последно
като ме обновиха с 18. нещо беше и почна да залепва нещо, оказа се, че някаква
конзола (едно дето прилича на about:config в по-малък прозорец) го лепи ама
за някоя друга секунда на моменти, не реагира на мишка през тях, видеото спира
после на бърз ход наваксва въобще пълна трагедия. Оказа се махваемо (не бях
го ни гледал ни махал досега) и като го махнах миряса ама посоката е очевидна,
някой я ги е напуснал я се е пенсионирал или умрял...

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пон Фев 25, 2013 4:16 pm
Профил WWW
Аватар

Абе в последно време и аз взех да го понамразвам. От как ми засра шрифта по неузнаваеми причини не смея да ъпдейтвам. Ама то няма много алтернатива - с Гугъла и предвиждането на желанията ми се чувствам като проста маймуна в експеримент. Баси то знае къде съм тръгнал, преди на мен да ми хрумне, че искам да ходя там.

Пон Фев 25, 2013 5:35 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17950 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165 ... 1197  Следваща