|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:26 am
Препоръчайте подходящ GSM модул
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Препоръчайте подходящ GSM модул
Ами имам таван на цената на крайното изделие в заданието. Колкото по - евтино го предложа, толкова повече ще се хареса на възложителя, толкова повече имам шанс да взема пари за девелопмента. Естествено цената не е за сметка на качеството, но си е фактор. Т.е. не бих заложил китайски модул от ибей, ама не бих сложил модул за 60 евра, ако мога да сложа такъв за 20 евра. Но от това, което гледам като документация, Синтериона ми се струва грамотно правено изделие. Има надежден доставчик. На прима виста какво друго да гледам, то другото ще излезне като се закопае по проблема.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Фев 27, 2013 10:34 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Разгледай АТ-командите. Със сигурност поддържа ставдартните, но вероятно има и къстъм. Ако не си борил въобще GSM до сега, вземи си един и го закачи към компа и разцъкай командите за GPRS. Е, без сървър ще стигнеш до активиране на контекста, но и това е нещо. Ще усетиш таймингите на командите. Нещо не намирам документация в нета да този модул...
|
| Сря Фев 27, 2013 11:09 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
има документ, ама е от 2008-ма.
навремето сименс си продаде GSM бизнеса на BENQ. оставиха си само M2M (разбирай модулите), но като гледам не са дръпнали много от тогава. според мен е мъртва тази линия на развитие, не знам комет от къде го изравят. какъв е дейта-кода на модула?
иначе стандартни са командите до вдигането на GPRS-a, след това всяка фирма си е измислила диалект.
|
| Сря Фев 27, 2013 11:29 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Дедо, искаш да кажеш, че от 2008-ма този модул не е ъпдейтнат? Баси, Телит изкарват по две версии на фърмуера годишно. От миналата година се поддържа и IPv6.
|
| Сря Фев 27, 2013 12:15 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Айде сега свободни интерпретации. Модула е пуснат в продажба миналата година, та няма как да не е ъпдейтнат от 2008  Ето какво имам като документация в момента: На мен ми изглежда прилично, без да имам опита с подобна материя разбира се. Документацията е писана в немски стил, което на мен ми допада, чета я добре. Съвсем възможно е да са някакъв остатък от Сименс. Кометаджиите казаха, че ще осигурят всичко каквото ми трябва. Няма какво да крия, основната причина да тръгна към този модул са Комет, имам си приказката с тях, за БГ реалностите това е най-сериозната фирма в бранша. Не им правя реклама, просто такъв ми е опита и на там ме дърпа инстинкта. Може и да бъркам, ще се разбере когато е късно 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Фев 27, 2013 12:32 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
признавам си, че съм гледал MC55i (без W) 
|
| Сря Фев 27, 2013 1:15 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ами модула изглежда ще ти свърши работа. Има повече възможности, отколкото на теб ти трябват. Командите за GPRS са ми странни, но то си е нормално - всеки GSM производител си е башка луд.
|
| Сря Фев 27, 2013 1:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Да пратиш данни веднъж е едно, да направиш дуракоустойчив продукт е съвсем различна история. Особено ако няма дисплей поддръжката хич не е лесна, лузера го включва и не работи... Ама що не работи? Той забравил да сложи SIM карта и иска да работи... Та като почнеш да проверяваш има ли сим карта, тая сим карта дали иска ПИН/ПУК, дали не е спряна от оператора, дали има антена и сигнал, дали сървъра ти не е паднал или ти нямаш нет... Ей такива неща като ги направиш и простата ти стейт машина вече хич не е толкоз проста... Отделно ако продукта ти е повечко години на пазара, а производителя на модула умре или както твоите любимци бълват през няколко месеца фърмуери, дето не винаги са съвместими с предишните... И като почне твоята стейт машинка да се съобразява с различни фърмуери или направо различни модули и щеш не щеш трябва да се замислиш как я пишеш. Щото ако не си разделиш абстрактното от конкретното ще стигнеш до мазало рано или късно. Това е разликата между стек и стейт машина. При стека имаш хардуерно зависими функции, имаш хардуерно независими и отгоре имаш стандартен интерфейс, така че като барнеш някъде из стека да не се налага да бараш приложенията... И отделно ако си с РТОС е редно да предвидиш и многозадачна работа, демек една нишка праща нещо, друга друго и взаимно не трябва да се омазват... Та така от няколко стотин реда машинка след 5-6 години се стига до стек, който може да се конфигурира за кой модул да се компилира, дали да поддържа аудио, дали SMS дали UDP, дали TCP... Стек, който не зависи от хост процесора и т.н.
|
| Сря Фев 27, 2013 2:51 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Много ти е сложно мисленето, Миро. Не се учудвам, ако си имал/имаш проблеми. Под "стек" имам предвид TCP/IP стека в GSM модула, който е наличен и просто трябва да се настрои и използва. Ти очевидно имаш друго предвид. Аз съм прост дивелопър и обичам нещата да са прости и предвидими. Така и ги правя. Стейт машинката е няколко десетки реда питонски код, който поддържа войс, SMS, TCP, UDP или FTP и включва необходимото в зависимост от настройките или по команда отвън. Обработката при мен е паралелна - Питона командва комуникацията и цялостното управление на устройството, а професора е чирака, който смила данните от GPS, акселерометър, компас, напрежения, температура, осветеност и прочее измервани величини. Затова нямам големи изисквания към професора. А това: са тривиални неща, които винаги се проверяват. Какво толкова сложно има? Но на Цецо питон му не требе. За един проект не си струва копането.
|
| Сря Фев 27, 2013 3:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, не ми се гледа сега подробно документацията на тоя модул, но само ще ти кажа, че М35 и М55 са първите модули (от тогавашния Сименс), с които аз съм прохождал в тая материя, а това беше около 2003 г. Тогава такияа имена (с тоя номер) имаха и телефоните на Сименс и модулите им. Говоря за времето, когато да имаш цветен екран с 256 цвята беше голяма екстра  . Идея нямам сега какви букви са сложили след/пред номера на модула и това до какви реално промени е довело в хардуера и софтуера на тоя модул, но лично аз бих бил доста предпазлив да ползвам модул, с номер на модела, дето съм ползвал преди 10 г. Ако бях на твоето място бих заложил на Телит  .
|
| Сря Фев 27, 2013 5:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Миро много ми е интересно да ни обясниш аджеба как направата на твой къстъм TCP/IP стек ще те предпази от това да ползваш АТ командите и стейт машината, която се изисква без значение дали имаш твой си TCP/IP стек или позлваш тоя в модула. Как ще проверяваш сим картата, пин/пук кодове, смс-и и разни други такива неща без да ползваш ат команди и какво общо има това със TCP/IP стековете. Или ти се изразяваш така, че ние тук не можем да те разберем какво точно искаш да кажеш или пък си нямаш грам идея за какво говориш. Та кое от двете е и ако случайно е първото обясни на малко по-човешки език точно какво искаш да ни кажеш, щото аз си признавам, че изпитвам трудности да те разбера и от моя скромен опит с GPRS модули идея си нямам за какво точно говориш  .
|
| Сря Фев 27, 2013 5:18 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е ако стекът не е във PHY-то (т.е. модула, модема) ползваш много по-ниско ниво АТ команди, няма място за сравнение въобще що се отнася до зависимостта ти от платформата (модула).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Фев 27, 2013 5:25 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
tgi, аз не помня да са ми трябвали повече от 10-на ат команди (айде сложи ги 20) да си свърша работата. Тия команди са ми дефинирани в един стрингов масив в реда в който се викат и стейт машината (дето това нещо така и не разбрах що било лошо да се ползва) просто ги вика от масива както са подредени и в същия тоя масив има и възможните отговори от модема, според които пък се преценява как да се продължи. Какъв е проблема човек да си дефинира няколко такива масива за различни модули и пак да се получи универсалност. Пак казвам - според мен къстъм ат командите са най-малкия проблем на един модул. Отделно аз също не се сещам как се заобикаля вградения в модема TCP/IP стек. Не казвам, че със сигурност не може - може и да може, ама според мен гърча ще е несравнимо по-голям от това да се ползват вградените неща и то за какво - да може да имаме някаква виртуална независимост от ат командите на модула. Аз Миро до някъде го схващам какво иска да прави - универсални неща, дето да работят на всякъде и да са не зависими от нищо, ама мое лично мнение е, че специално в ембедед областта това води само до излишно раздуване и усложняване на нещата (сети се за джавата, дето и тя трябваше да е универсална и да работи навсякъде на какво прилича  ), които могат да бъдат и доста по-прости, а от там и надеждни и лесни за поддръжка. Представи си един Wi-Fi модул, дето ги има сега и има вградено всичко и се закача към контролера на SPI канал и само хвърляш и приемаш данни. И на него ли ще тръгнете да му правите TCP/IP стекове, дето си ги има вградени, за да може да си закачате всякакви модули. Ами като ще е така, що въобще трябва да се ползват готови модули, ами не си направите ваши - тогава няма никаква опастност някой да смени къстъм командите с други къстъм команди. Взимаш един чипсет, гърчиш се няколко години, ама на края си горд собсвеник на твой си модул и не си зависим от никой (докато не ти сменят чипсета с нов  ). Дайте малко по-реалистично да гледаме на нещата, щото в момента ги гледаме малко странно  .
|
| Сря Фев 27, 2013 5:35 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
tgi, не знам GSM модул, който да ти позвалява да слезеш под TCP/UDP, а и няма смисъл - хората са ти го направили наготово и ти си си платил за това. При теб е предполагам етернет чип и контролер. Е, там е естествено да си направиш сам стека или поне ако използваш готов да го разръчкаш до дъното, за де не гризнеш дръвцето след време.
Dimitar, ако Миро търси универсалност, няма как да я постигне, поне не при GSM модулите от различен производител. Добавянето на нови възможности, води до все повече къстъм команди и ще, не ще, ще преработва сорса.
|
| Сря Фев 27, 2013 6:00 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Telit GE865, виждал си подобен ...
|