|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:48 pm
Въпрос за високоволтов разряд
| Автор |
Съобщение |
|
pipilica
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
 Re: Въпрос за високоволтов разряд
Значи ще се работи със заземена метална каска. Плътността на искрата за виси от тока нали? значи ако направя лайденски сандвич, стъкло Ал. фолио пак стъкло пак фолио и така 20 слоя, ще се получи хубава тлъста искра.
|
| Вто Сеп 17, 2013 9:40 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Това със сандвича нещо не го разбрах. Друго се сетих: по-горе някак си убягна от вниманието, че 200пФ на 250кВ не са два ами цели 6.25 джаула, ако се добавят и други подробности току виж и тази стойност се утроила и работата съвсем загрубяла...
|
| Сря Сеп 18, 2013 2:07 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе това което го мислиш няма да стане точно както го мислиш, т.е. ефекта няма да е кой зане какъв. Навремето, ама много навремето като бях ученик някой ме беше запалил по идеята за хидроформуване с електроразряд, най-общо правиш разряд във флуид от там налягането скача доста. Та за там ми трябваше голям кондензатор, та бях конструирал нещо от ал.плочи 0.5 че такива иах мноооого и една кафява хидроизолация, нещо като PVC, малко по различно. Размера беше около 50х50 см, не помня колко го докарах на капацитет, но доста беше, на 100kV някъде около 200 J по спомен трябваше да натрупа. Не ми се получи високото тогава, нещо над 30 не можах да вдигна, все ми пробиваха трафовете .. това ако майка ми не го е изхвърлила е още сигурно по мазето.
|
| Сря Сеп 18, 2013 2:29 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Това ако ще му го даваш му го окомплектовай със заземената каска да не я забрави, може и кофа с дупки за очите да ползва  . (много ми хареса това за каската, нищо сериозно/количествено няма в поста ми, само си се кикотя, ей ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Сеп 18, 2013 4:59 am |
|
 |
|
741
|
С рицарски доспехи ще кефи повече  А малко по-сериозно, за месарите продават едни ръкавици и престилки от стоманена тел изплетени, да не се колят докато разфасоват, това може и тук да свърши работа.
|
| Сря Сеп 18, 2013 8:03 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ами попрочети за газовите разряди и доста неща ще ти се изяснят. Не ми стана ясно какво искаш да направиш, но високото напрежение е необходимо само за да възникне разряда. След това напрежението върху разрядника намалява, а колко време и какъв ток ще протича зависи от енергията, която поддържа разряда и активното съпротивление във веригата. Те определят и вида на разряда.
|
| Сря Сеп 18, 2013 9:01 am |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Ами искам хубава тлъста и звучна искра, щото иначе се получават едни тънки и не плющат силно. Някъде ми попадна една таблица за нелектризирането на разни материали и стъклото беше с най-голямо наелектризиране, та какво мислите за електростатична машина със стъклени дискове.
|
| Сря Сеп 18, 2013 11:49 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Аха, Искра Фидоска с лице на фотомодел и гласа на Мая Манолова ти трябва, значи...  Ща се касае за звука, ако изплющя на Майчето един шамар - ще се чуе чак в Кюстендилско, а в Монтанско ще ги засъбят задните части. Най-лесно ще я получиш, като се снабдиш с автомобилна бобина, съответния високоволтов транзистор, импровизиран разрядник и НЧ-генератор от 10 до към 100Hz. При разстояние около 10мм между електродите (винтове М3) на разрядника, бобина от Москвич, ключ BU508 и няколко десетки херци честота, искрата на тази постановка пробива стандартна принтерска хартия и пали вестникарска. Звука също е як, а и няма нужда от предпазни средства.
|
| Сря Сеп 18, 2013 2:17 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
хубав звук се получава само, ако след пробива се изпразни голям кондензатор (на по-ниско напрежение).
_________________ Хайде де!
|
| Сря Сеп 18, 2013 2:24 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Ми то при всяко изпразване  е хубаво, не само звука...
|
| Сря Сеп 18, 2013 3:48 pm |
|
 |
|
tgi
|
Да слага каската да слага  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Сря Сеп 18, 2013 4:15 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Стига, бе tgi, човека яка Искра иска, няма влакове да взривява.
|
| Сря Сеп 18, 2013 5:38 pm |
|
 |
|
tgi
|
Много ме разсмя той с хрумването си за каската, явно му работи добре чувството за хумор. Та затова си и настоявам за нея  .
|
| Сря Сеп 18, 2013 8:56 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Аз за една яка Искра се сещам, .. въпреки че като се змаисля се сещам и за още една .. тя даже е на TGI съседка, тъй де .. съгражданка .. или съкварталка .. както се води, и е яка, ама яка яка а не продсто яка  .
|
| Сря Сеп 18, 2013 9:37 pm |
|
 |
|
tgi
|
Не я знам тая съседка тука бе - що не си ми я показал? Сигурно е яка където трябва та си я криеш за собствено ползване  .
|
| Чет Сеп 19, 2013 1:32 am |
|
|