| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Re: Мерене с 3 осен магнитометър.
Не мислите правилно. Каквото и стационарно нещо да смущава полето в лабораторията, то при въртене на магнитометъра ще се отчитат еднакви показания. Явно платката с метъра създава постоянно поле и като я въртиш, ту съвпада с естественото, ту е наопаки. Та затова имаш разлики като въртиш. Усучи захранващите проводници и опитай пак.
|
| Пон Сеп 30, 2013 4:46 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Полето може да е стационарно във времето и хич да не е хомогенно в пространството. Един хубав компас ще ти го покаже веднага. Въртейки датчика не е ясно колко магнитни силови линии преминават през него за различните позиции. А за захранващите проводници съм съгласен!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Сеп 30, 2013 4:55 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Мистерията остава. Не се влияе от усукванията на проводниците. Почнах да работя с нов магнитометър и направих същата проба и с него. Показанията варират от 0.1Gauss до 0.7Gauss. А уж е заводски калиброван. LIS3MDL е новия. Някой да има още идеи?
|
| Пет Окт 25, 2013 9:13 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Разцъках си и формулата за смятане. По най простия начин с питагоровата теорема се извежда че напрегнатоста на полето е = sqrt( X^2 + Y^2 + Z^2). Няма съмнение че смятам вярно.
|
| Пет Окт 25, 2013 9:37 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Дросели по платката? Винтове завинтвани с намагнитен накрайник? Компоненти съдържащи феромагнитни материали в близост до датчика? Имам спомен, че някои смд резистори ги "хваща" магнит заради никеловото покритие.
Ако имаш механичен компас или чувствителен тесла-метър, защо не обходиш платката за да добиеш представа дали източникът е от нещо по нея или е външен.
|
| Пет Окт 25, 2013 10:09 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Няма. То е на макетка,вързана с дълга жица към по голяма развойна платка. Изведох си поотделно показанията на 3 те оси. Нещо не работят както се очаква. Като че ли се влияе от посоката на гравитацията. А из документацията на тия животни ниийде не виждам да има някаква връзка с гравитацията. Интересна работа. Ще разцъквам другата седмица да видя дали ще разбера нещо.
|
| Пет Окт 25, 2013 11:05 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Никола, формулата, по която смяташ е принципно вярна, но трябва да се добави малка корекция. Предполагам си гледал апликейшъните на ST, но виж и аналогичните на Фрискейл, например това: http://cache.freescale.com/files/sensors/doc/app_note/AN4246.pdf?fpsp=1&WT_TYPE=Application%20Notes&WT_VENDOR=FREESCALE&WT_FILE_FORMAT=pdf&WT_ASSET=DocumentationАз в момента си играя с един GPS модул, в който има вградени триосен магнитен сензор и акселерометър, които играят компас и акселерометър. Независимо от калибровката, магнитното поле си играе около 500mGs, а компаса преди калибровка показва каквото му скимне. Така, че твоите резултати, без никаква обработка ми изглеждат нормални.
|
| Съб Окт 26, 2013 4:58 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Супер,за разлика от другите производители Freescale са дали добри Application Notes. Зави ми се свят от толкова формули,ама май взе да ми просветва защо ми се получава така.
|
| Пон Окт 28, 2013 1:55 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
Колегите ми използваха HMC1043 на Honeywell, аз лично не съм се занимавал, но на сайта им също има доста application notes http://www.magneticsensors.com/magnetom ... passes.phpраздел Literature, вдясно - скрили са ги малко, но са там. дано да са полезни.
|
| Пон Окт 28, 2013 2:39 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Интересно ми е доколко може да се вярва на тези магнитомери - на един обект сме комшии с 3 антени на GSM клетка а ни се наложи да си сверим там едни посоки с компаса. На колегата компаса на талафона му полудява и нищо не мое се разбере (това на 4 до към 8 метра от антените). Иначе нормалния компас сякаш не му влияят много.
|
| Вто Окт 29, 2013 8:00 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Вика му се електромагнитна интерференция  освен ВЧ излъчване със сигурност имаш и захранваш кабел дето текат доста тоци по него, сигурно има мощни инвертори, или генератор някъде наблизо. Да не говорим че цялото това нещо е на ЖР или на хубав железобетонен фундамент  така че не се учудвай
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Окт 30, 2013 12:18 am |
|
 |
|
Cekins
|
Абе не е нито на жере нито на кой знае къв фундамент - на един покрив е  И то на надстройката дето е за асансьорното - демек не е и кой знае ква стабилна конструкция. Колко тоци да текат към самите антени? По принцип апаратурата им е в помещение в асансьорното. Генератор там няма - инвертори - едва ли - най-много някой УПС.
|
| Сря Окт 30, 2013 7:47 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Cekins, има магнитометри и електронни компаси, а последните са разни - от относително евтини до доста скъпи.
|
| Сря Окт 30, 2013 9:34 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Моторола Ефи нещо си - с магнитомер е ... не е просто компас щото сме си играли и с магнити с талафона...
|
| Сря Окт 30, 2013 10:24 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Имах предвид, че компас = магнитометър + тилт сензор + ASIC + (евентуално) контролер.
|
| Чет Окт 31, 2013 8:18 am |
|
|