| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Altium Designer...
То не е особено трудно правенето на библиотека. Просто си чертаеш компонента, слагаш му изводите и толкоз. Пoсле можеш да си направиш и твоя си библиотека с footprint-ове, и да си ги закачаш към твойте си компоненти. Може и 3D бодита да слагаш и прочие полюции. В 3dcontentcentral.com има тонове 3d модели на какво ли не. Ако пък няма точно на твоето, можеш да си го направиш на SolidWorks или нещо друго, да го запишеш в STEP формат и да го сложиш като боди на твой компонент. На мен почти всичките фоотпринтове са ми от собствена библиотека, дори да ползвам компонент от някоя фирмена такава и винаги слагам 3d бодита. Много по-лесно се проектира нещо ако можеш да го гледаш и в 3d.
|
| Сря Ное 13, 2013 6:04 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
http://designcontent.live.altium.com/ За това мисля че регистрацията е свободна. Там има библиотеки за много елементи. Повечето с читави 3D body. Неудобството е че се теглят поединично елементите. Така или иначе всеки си работи със собствена организация на библиотеките. Необходимо е да схванеш основните концепции за работата с библиотеките и ще можеш да решиш как да си организираш своите.
|
| Сря Ное 13, 2013 6:56 pm |
|
 |
|
icpart
Ранг: Минаващ
|
Да това ми е пределно ясно Спарки но при положение че има готови библиотеки с компонентите на повечето известни производители е едно улеснение в повече. Сега ако ползваш някой екзотичен чип или елемент няма как ще се чертае. Последно бях работил с Каденса в студентските си години и точно там даже за най прости елементи липсват готови библиотеки пък създаването и чертането на собствена такава си беше малко мъка в Оркада като цяло. Еми вече знам тепърва откъде да го подхващам Алтиума поне засега ще почна с правенето на такива елементи които ще са ми необходими. Искам да попитам дали е възможно в Алтиума например за елементите в схемния редактор да се вземе например готова интегрална схема и само да и се сменят означенията на изводите и да се ползва нейния футпринт и после да се пресъхрани като нов елемент т.е. вместо да си играеш да правиш нов схемен елемент от нула а само да преправиш готов такъв в нов ми е идеята. П.С. Ники точно за Алтиум лайв ми беше мисълта че регистрацията там е доста трудна и проблема е да ти я одобрят. Иначе да свободна е на пръв поглед ама дали ще ти активират и отворят акаунт май е и малко въпрос на късмет ако не представляваш някоя компания или си пък техен клиент използващ техни продукти.
|
| Сря Ное 13, 2013 11:55 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Като закъсаш за някой по сложен компонент свиркай,ще ти го дръпна аз или някой друг от форума. Но е важно да се научиш да си правиш библиотеките.
При мен например за всеки бибиотечен компонент се поддържат следните полета: BOM Comment Distributor Distributor Link Distributor Part Name Electrical Parameters Module Not Present Manufacturer Manufacturer Part Number
Това е за да може да се генерира BOM-а в xls формат и да може да се автоматизира процеса при по сложни проекти. Всеки си определя сам стратегията по която си организира нещата.
Добре е да имаш няколко общи за всички библиотеки pcb library При мен са: IC Packs SMD.PcbLib ICs And Semiconductors THD.PcbLib Semiconductors SMD.PcbLib
Аз лично не ползвам 3D библиотеки. В pcb библиотеките всеки елемент е с импортиран STEP файл. Така стават доста огромни библиотеките но ми е по удобно.
Докато не си изясниш кое как е навързано в Алтиума няма да можеш да опеделиш как да си организираш библиотеките по твой вкус. Така че не бързай да правиш,разучи в детайли за начало.
|
| Чет Ное 14, 2013 12:07 am |
|
 |
|
sparkybg
|
И аз така. Относно леснинията - еми лесно е. Footprint-а е все едно правиш платка - слагаш си падовете през каквото разстояние трябва и си готов. Отделно можеш да вземеш фуутпринт от коя да е библиотека и да си направиш твой, като само промениш каквото не ти харесва и си добавиш да речем 3д боди. Със схематичните символи пак е горе-долу така. Не знам как е било в OrCAD-а, но в Altium е лесно.
|
| Чет Ное 14, 2013 12:28 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Никола, откъде намираш 3Dмодели? Аз използвам тези: http://www.3dcontentcentral.com/default.aspxНо се налага да си правя и свои, което отнема време, а понякога е за нещо тривиално.
|
| Вто Ное 26, 2013 9:07 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Взимам от същото място. Понякога и производителя на конкретния чарк дава модели. Има и още неколко местенца из интернет, но са много по-бедни откъм модели. И аз каквото нямам си го правя сам на Solid. И всичко направено качвам пак в 3dcontentcentral. Снощи например тъкмих едни IGBT модули. Вероятно до няколко дни ще ги кача.
|
| Вто Ное 26, 2013 11:22 am |
|
 |
|
NikB
Ранг: Почетен член
|
 Търся sch и pcb за TDA8560
Търся sch и pcb за TDA8560 - не ги намирам в Алтиума, а и гугъла не ми помогна. Моля, помогнете - как да ги намеря. Или ще трябва да си ги правя?
|
| Чет Дек 12, 2013 12:57 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами направи ги. Не е сложно, а така или иначе е добре да се научиш как става.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 12, 2013 1:14 pm |
|
 |
|
NikB
|
Благодаря, Цецо  . Благодаря за комплимента относно възрастта (и опита) ми  . Мислех си, че като имам 1.8ГБ библиотека, поне по-популярните схеми, при това на 15-20г, ще ги има там.
|
| Чет Дек 12, 2013 1:20 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Ами това е било популярно преди 20 години. От 10 години не е популярно  Но е лесен корпус, просто взимаш дейта шита и рисуваш. 10 тина пина са + 1 топ овърлей като минимум, работа за 1 час с все ученето е. Е ако искаш 3Д и ала-бала ще ти се наложи да се потрудиш повечко.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Дек 12, 2013 1:23 pm |
|
 |
|
NikB
|
Благодаря ти, а по принцип, в тоя Алтиум може ли да се търси във всички библиотеки едновременно? Или трябва в библиотека по библиотека?
|
| Чет Дек 12, 2013 2:08 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Може. Place part ->Choose -> Find (горе в дясно). Пишеш параметрите в полетата за търсене и избираш "Libraries on path" вместо "Available libraries". Така търси всичките библиотеки. Ако избереш "Available libraries" търси само в инсталираните (глобално или локално в проекта) библиотеки.
|
| Чет Дек 12, 2013 2:35 pm |
|
 |
|
NikB
|
Страхотно,  , благодаря!
|
| Пет Дек 13, 2013 10:12 am |
|
 |
|
bobihot
|
Дедо Боре- здравей, Случайно попаднах и ми хареса, сигурно ще си я взема, за сега нямам опит, но добре ми изглежда: http://www.a4tech.com/product.asp?cid=1&scid=124&id=370Продават я тук за нормални пари: http://www.topmarket.bg/product/61235/m ... 6-90d.html
|
| Вто Яну 07, 2014 7:10 pm |
|
|