Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Altium Designer...
icpart написа:
Май в крайна сметка ще трябва първо да се науча да правя библиотеки с компоненти ми се струва.

То не е особено трудно правенето на библиотека. Просто си чертаеш компонента, слагаш му изводите и толкоз. Пoсле можеш да си направиш и твоя си библиотека с footprint-ове, и да си ги закачаш към твойте си компоненти. Може и 3D бодита да слагаш и прочие полюции. В 3dcontentcentral.com има тонове 3d модели на какво ли не. Ако пък няма точно на твоето, можеш да си го направиш на SolidWorks или нещо друго, да го запишеш в STEP формат и да го сложиш като боди на твой компонент.
На мен почти всичките фоотпринтове са ми от собствена библиотека, дори да ползвам компонент от някоя фирмена такава и винаги слагам 3d бодита. Много по-лесно се проектира нещо ако можеш да го гледаш и в 3d.

Сря Ное 13, 2013 6:04 pm
Профил ICQ
Аватар

http://designcontent.live.altium.com/ За това мисля че регистрацията е свободна. Там има библиотеки за много елементи. Повечето с читави 3D body. Неудобството е че се теглят поединично елементите.

Така или иначе всеки си работи със собствена организация на библиотеките. Необходимо е да схванеш основните концепции за работата с библиотеките и ще можеш да решиш как да си организираш своите.

Сря Ное 13, 2013 6:56 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Да това ми е пределно ясно Спарки но при положение че има готови библиотеки с компонентите на повечето известни производители е едно улеснение в повече. Сега ако ползваш някой екзотичен чип или елемент няма как ще се чертае. Последно бях работил с Каденса в студентските си години и точно там даже за най прости елементи липсват готови библиотеки пък създаването и чертането на собствена такава си беше малко мъка в Оркада като цяло. Еми вече знам тепърва откъде да го подхващам Алтиума поне засега ще почна с правенето на такива елементи които ще са ми необходими. Искам да попитам дали е възможно в Алтиума например за елементите в схемния редактор да се вземе например готова интегрална схема и само да и се сменят означенията на изводите и да се ползва нейния футпринт и после да се пресъхрани като нов елемент т.е. вместо да си играеш да правиш нов схемен елемент от нула а само да преправиш готов такъв в нов ми е идеята.
П.С.
Ники точно за Алтиум лайв ми беше мисълта че регистрацията там е доста трудна и проблема е да ти я одобрят. Иначе да свободна е на пръв поглед ама дали ще ти активират и отворят акаунт май е и малко въпрос на късмет ако не представляваш някоя компания или си пък техен клиент използващ техни продукти.

Сря Ное 13, 2013 11:55 pm
Профил
Аватар

Като закъсаш за някой по сложен компонент свиркай,ще ти го дръпна аз или някой друг от форума. Но е важно да се научиш да си правиш библиотеките.

При мен например за всеки бибиотечен компонент се поддържат следните полета:
BOM Comment
Distributor
Distributor Link
Distributor Part Name
Electrical Parameters
Module
Not Present
Manufacturer
Manufacturer Part Number

Това е за да може да се генерира BOM-а в xls формат и да може да се автоматизира процеса при по сложни проекти. Всеки си определя сам стратегията по която си организира нещата.

Добре е да имаш няколко общи за всички библиотеки pcb library
При мен са:
IC Packs SMD.PcbLib
ICs And Semiconductors THD.PcbLib
Semiconductors SMD.PcbLib

Аз лично не ползвам 3D библиотеки. В pcb библиотеките всеки елемент е с импортиран STEP файл. Така стават доста огромни библиотеките но ми е по удобно.

Докато не си изясниш кое как е навързано в Алтиума няма да можеш да опеделиш как да си организираш библиотеките по твой вкус. Така че не бързай да правиш,разучи в детайли за начало.

Чет Ное 14, 2013 12:07 am
Профил

Nikola Kirov написа:

Аз лично не ползвам 3D библиотеки. В pcb библиотеките всеки елемент е с импортиран STEP файл. Така стават доста огромни библиотеките но ми е по удобно.

И аз така.

Относно леснинията - еми лесно е. Footprint-а е все едно правиш платка - слагаш си падовете през каквото разстояние трябва и си готов. Отделно можеш да вземеш фуутпринт от коя да е библиотека и да си направиш твой, като само промениш каквото не ти харесва и си добавиш да речем 3д боди.

Със схематичните символи пак е горе-долу така.

Не знам как е било в OrCAD-а, но в Altium е лесно.

Чет Ное 14, 2013 12:28 am
Профил ICQ
Аватар

Никола, откъде намираш 3Dмодели? Аз използвам тези:
http://www.3dcontentcentral.com/default.aspx
Но се налага да си правя и свои, което отнема време, а понякога е за нещо тривиално.

Вто Ное 26, 2013 9:07 am
Профил

Desert Leo написа:
Никола, откъде намираш 3Dмодели? Аз използвам тези:
http://www.3dcontentcentral.com/default.aspx
Но се налага да си правя и свои, което отнема време, а понякога е за нещо тривиално.

Взимам от същото място. Понякога и производителя на конкретния чарк дава модели. Има и още неколко местенца из интернет, но са много по-бедни откъм модели. И аз каквото нямам си го правя сам на Solid. И всичко направено качвам пак в 3dcontentcentral.

Снощи например тъкмих едни IGBT модули. Вероятно до няколко дни ще ги кача.

Вто Ное 26, 2013 11:22 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение Търся sch и pcb за TDA8560
Търся sch и pcb за TDA8560 - не ги намирам в Алтиума, а и гугъла не ми помогна.
Моля, помогнете - как да ги намеря.
Или ще трябва да си ги правя?

Чет Дек 12, 2013 12:57 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Ами направи ги. Не е сложно, а така или иначе е добре да се научиш как става.

Чет Дек 12, 2013 1:14 pm
Профил ICQ
Аватар

Благодаря, Цецо :) :D.
Благодаря за комплимента относно възрастта (и опита) ми :).
Мислех си, че като имам 1.8ГБ библиотека, поне по-популярните схеми, при това на 15-20г, ще ги има там.

Чет Дек 12, 2013 1:20 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Ами това е било популярно преди 20 години. От 10 години не е популярно :)

Но е лесен корпус, просто взимаш дейта шита и рисуваш. 10 тина пина са + 1 топ овърлей като минимум, работа за 1 час с все ученето е. Е ако искаш 3Д и ала-бала ще ти се наложи да се потрудиш повечко.

Чет Дек 12, 2013 1:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Благодаря ти, а по принцип, в тоя Алтиум може ли да се търси във всички библиотеки едновременно? Или трябва в библиотека по библиотека?

Чет Дек 12, 2013 2:08 pm
Профил ICQ WWW

NikB написа:
Благодаря ти, а по принцип, в тоя Алтиум може ли да се търси във всички библиотеки едновременно? Или трябва в библиотека по библиотека?

Може.
Place part ->Choose -> Find (горе в дясно). Пишеш параметрите в полетата за търсене и избираш "Libraries on path" вместо "Available libraries". Така търси всичките библиотеки. Ако избереш "Available libraries" търси само в инсталираните (глобално или локално в проекта) библиотеки.

Чет Дек 12, 2013 2:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Страхотно, :), благодаря!

Пет Дек 13, 2013 10:12 am
Профил ICQ WWW

Дедо Боре- здравей,
Случайно попаднах и ми хареса, сигурно ще си я взема, за сега нямам опит, но добре ми изглежда:
Изображение
http://www.a4tech.com/product.asp?cid=1&scid=124&id=370

Продават я тук за нормални пари:
http://www.topmarket.bg/product/61235/m ... 6-90d.html

ДедоБоре написа:
със солида нямам грижи да го търкалям с мишка. обаче менторските продукти са не само неудобни, те определят стандарта по неудобност на интерфейса.
ще е интересно с тази врътка. ицо, ти имаш ли такава?

малко тъпо ми се вижда в днешно време да си правя и мишка :(

Вто Яну 07, 2014 7:10 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 205  Следваща