| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Универсална станция за запояване.
Новия или стария вариант?
|
| Нед Апр 13, 2014 9:27 pm |
|
 |
|
emilm
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Нед Окт 16, 2005 5:46 pm Мнения: 20 Местоположение: Дупница
|
Ами стария вариант ще ми отнеме по-малко време за събиране,затова е за предпочитане
|
| Пон Апр 14, 2014 12:34 am |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Аз предпочитам новия вариант, но ако няма от него и стария става. Нямам проблеми, че е оп-сложен и по-скъп. 
|
| Сря Апр 16, 2014 11:24 am |
|
 |
|
sparkybg
|
Еми, до тук сте трима мераклии. Остава да се разберете дали и тримата сте навити за един и същ вариант, и ще го мислим.
Аз ще имам новия работещ след около месец, докато дойдат платките и сглобя първия прототип. Все пак никой не е безгрешен и не мога да съм на 100% сигурен че всичко ще е съвсем наред, макар 2/3 от схемите да са тествани вече в междинния вариант, който търкалям в момента. Реорганизацията на силовата част и входното стъпало на усилвателя са доста сериозни, обаче. Току виж изскочил някой заек от там, за който не съм предполагал къде е е скатавал.
|
| Сря Апр 16, 2014 12:31 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Ок, аз не бързам. Имам си свестен поялник, но ми се ще и нещо универсално, да става за различни дръжки 
|
| Сря Апр 16, 2014 9:39 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Ако я направите да управлява и газов поялник, и аз съм мераклия за една платка... 
|
| Сря Апр 16, 2014 10:12 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Какъв му е датчика и управляващия елемент? Ако датчика му е термодвойка или резистор, и кранчето му е PWM клапан, като нищо ще го управлява. 
|
| Сря Апр 16, 2014 10:51 pm |
|
 |
|
georgibg
|
Аз също съм навит за новият вариант.
|
| Пет Апр 18, 2014 1:15 am |
|
 |
|
bdivi
|
Аз също се включвам за две стари платки.
|
| Съб Май 03, 2014 11:06 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Значи, до тук: emilm - 1 комплект стар вариант bdivi - 2 комплекта стар вариант
icpart, Gogo, georgibg - по един комплект нов вариант
След празниците ще гледам да организирам поръчка от Селектра за 3 комплекта от стария вариант за emilm и bdivi, ако все още сте на опашката. Оптичен датчик за стойката искате ли, или ще пригаждате нещо с ключе? Оптичния е правен точно за мойта стойка. Не че не става и за други, но платката е рутната и ферзована така, че да става за моите стойки. Безгрижно можете да използвате и SPDT ключе за същото, със същия успех. На мен не ми се занимаваше с механични истории, и затова я правих. Съдържа евтин PIC12, IR диод и приемник за дистанционно управление, всички налични в Комет.
ПП: Скоро ще постна и последните версии на софтуера и схемите. По платките няма промяна. По схемите колега от форума ми подсказа че някъде в процеса на правене и доправяне съм сменил стойностите на някои елементи. Последните неща са в темата на DangerousPrototypes. Това за старата версия.
Желаещите за новата - нека сглобя първия прототип и да тествам дали всичко с платките е наред, и после ще измислим нещо за платките. До няколко дни трябва да са при мен, и ще започна да сглобявам малко по малко.
Последна промяна sparkybg на Съб Май 03, 2014 11:51 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Май 03, 2014 11:46 pm |
|
 |
|
bdivi
|
Здравей Спарки, Ние вече си писахме за един комплект, който е наличен при теб - ще го взема след празниците, така че отпадам от поръчката от Селектра. Поздрави, Борислав
|
| Съб Май 03, 2014 11:50 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Не може ли да се мине без датчик, само с мекуер? Например, когато няма компенсация на температурата на човката за период Х (с изключение на компенсацията от изстиването и при покой), да минава в какъвто трябва режим?
|
| Съб Май 03, 2014 11:53 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
В такъв случай варианта е да проверя колко ще е най-евтината поръчка от Селектра и да постна тук цената. После ще го мислим. След празниците ще им звъня да питам конкретно за стария вариант, при положение че вече имат шаблони при тях.
|
| Съб Май 03, 2014 11:56 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Засега не съм мислил такова. А и тя лесно ще мине в някакъв режим според статистиката на температурата, но по-интересно е как ще излиза от него. На бързите човки идеята им е докато я извадиш от стойката и се наканиш да запояваш, вече да е загряла от например 200 градуса до 350. То за по-бавните поялници по принцип целия номер се обезсмисля - ако ще трябва да го чакаш няколко десетки секунди да сгрее след всяко вадене от стойката, поне аз на третото вадене ще изключа функцията въобще. С Hakko T12 загряването практически не се усеща, с JBC C245 не само практически не се усеща, ами и като абсолютна стойност температурата стига от 200 до 350 за 2-3 секунди.
|
| Нед Май 04, 2014 12:01 am |
|
 |
|
itso.t
|
Излизането от режима си го представях така - при започване на работа (запояване) да минава към работна температура. Но като се замисля, едва ли ще е удобно. Кабелът във стойката не ти ли пречи като я местиш? Работата отива на аксеремометър в дръжката на поялника... 
|
| Нед Май 04, 2014 12:16 am |
|
|