|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:34 pm
Въпрос за смятане на сила с акселометър
| Автор |
Съобщение |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
 Re: Въпрос за смятане на сила с акселометър
За съжаление са ви изпреварили с тази идея и имат вече готов продукт + приложение за сваляне на логовете и анализ: http://www.bbc.com/news/business-25857296
|
| Вто Юни 03, 2014 10:35 am |
|
 |
|
E1
Регистриран на: Нед Юли 22, 2007 8:57 pm Мнения: 607 Местоположение: Белград
|
Явно на клиента му е все едно, защото не се отказва от проекта. 
|
| Пон Юни 30, 2014 6:13 pm |
|
 |
|
E1
|
Е, не са идеално твърди тела, значи, че се интегрира. С известна грешка е, тъй като не може да се намали dt достатъчно(ограничава го комуникацията с устройствата). Предвид, че е предвидена грешка до 15%, имаме късмет. Докъде стигнахме? Пред края на проекта сме. Най-сериозен проблем се оказа филтрирането на грешките, натрупвани от жироскопа, основно при траектории, близки до права линия. Включиха се акселометърът и компасът и сега нещата са доста добри, но виждфам, че с поправка на някои от константите, може да се изгладят до към 4-5% грешка.
|
| Пон Юни 30, 2014 6:25 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
За dT има донякъде просто решение, което обаче изисква някава малко по сложна логика от страната със сензорите. ударите са съсредоточени в малки времеви интервали между които има голяма пауза ненужна информация. Можеш да буферираш удара на висока скорост, т.е. с малко dt и след това да го предаваш, така спокойно можеш да намалш dT поне 5 пъти.
|
| Пон Юни 30, 2014 6:53 pm |
|
 |
|
E1
|
Дали има смисъл от това, при положение, че съм ограничен от скоростта на I2C на компаса? Т.е., дори да генерирам някакво по-кратко dt, пак актуализацията на данните ще е през около 150ms - времето за прочитане на сензорите. единственото, което си позволих, беше да въведа изкуствено забавяне с прекъсване от таймер, защото операциите по записване на данните се извършват с различна скорост. Т.е. използвам брояч, увеличаван от таймера, а за dt не използвам края на четенето, а стойността на брояча. Така добавих малко вариращо времезакъснение, което ми гарантира доста презицно dt.
|
| Пон Юни 30, 2014 9:04 pm |
|
 |
|
timt
|
С това не съм се занимавал но като идея да ти дам е че можеш да ползваш външен генератор което няма да ти усложни много схемата.
|
| Пон Юни 30, 2014 9:28 pm |
|
 |
|
E1
|
Към момента устройството работи задоволително добре. За следваща версия знам какво трябва да се промени.
|
| Пон Юни 30, 2014 10:49 pm |
|
 |
|
E1
|
Продължавам да се занимавам с жироскопи и акселометри. За подобен проект(няма да пускам нова тема), ми трябва филтриране на данните от компас, жироскоп и акселометър. Намерих относително добро приложение на комплиментарен филтър за жироскопа и акселометъра. Работи малко странно - жироскопът непрекъснато натрупва грешка при покой, но след движение, данните се актуализират и на практика измерванията са с прилична точност. Засега ще остане така. Вероятно ще трябва напасване на константите. НО... Жизнено необходим ми е пример как да използвам и компаса с тях. Някой има ли нещо подобно?
|
| Съб Авг 09, 2014 7:01 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Аз в уиндоската визуализираща програма използвам БСплайни. Добре заглаждат. Но не разбрах още защо почти веднага ми я изчертава, но когато почна да си искам точките една по една, за обработката, много се бави - към минута за 500т. За сега мина така, като ми дойде музата, ще се поразръчкам..
|
| Нед Авг 10, 2014 11:19 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
то затова ти трябва екстеднед калман филтър, защото с различните тегловни коефициенти да минимизираш статичната грешка на жироскопа(при покой) и т.н.
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Нед Авг 10, 2014 2:44 pm |
|
 |
|
E1
|
В общи линии, за по-слабите MCU Калман филтърът си е тежичък и след доста ровене останах с впечатлението, че комплиментарният филтър е по-адекватен за тях. Е, така съм оформил кода, че мога да опитам с Калман филтър. Но съм почти сигурен, че ще започне да закъснява заради сметките.
|
| Нед Авг 10, 2014 6:13 pm |
|
|