Отговори на тема  [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Въпрос за смятане на сила с акселометър 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Въпрос за смятане на сила с акселометър
За съжаление са ви изпреварили с тази идея и имат вече готов продукт + приложение за сваляне на логовете и анализ: http://www.bbc.com/news/business-25857296

Вто Юни 03, 2014 10:35 am
Профил

Явно на клиента му е все едно, защото не се отказва от проекта. :)

Пон Юни 30, 2014 6:13 pm
Профил WWW

mite13 написа:
Толкова странен въпрос, че не схващам ..... ще ме светне ли някой ?
Какво е сила на удара .... ? Силата се измерва в нютони ... по спомен ... по време на удара на топчето .... силата ... се променя непрекъснато както и по посока така и по големина ..... ит какво е сила на удара ? по кое време на сблъсака ..... за да измениш траекторията на топчето след като се е ударило в кордата ... е действала сила за известно време кято се е променяла непрекъснато ... та Кое е сила на удара ? ако искаш да я интегрираш и да получиш средната сила и сумарната посока трябва да има и времето за което е действала. Понятито сила на удар ми се струва, че е май откритие във Физиката

Е, не са идеално твърди тела, значи, че се интегрира. С известна грешка е, тъй като не може да се намали dt достатъчно(ограничава го комуникацията с устройствата). Предвид, че е предвидена грешка до 15%, имаме късмет.

Докъде стигнахме? Пред края на проекта сме. Най-сериозен проблем се оказа филтрирането на грешките, натрупвани от жироскопа, основно при траектории, близки до права линия. Включиха се акселометърът и компасът и сега нещата са доста добри, но виждфам, че с поправка на някои от константите, може да се изгладят до към 4-5% грешка.

Пон Юни 30, 2014 6:25 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог

За dT има донякъде просто решение, което обаче изисква някава малко по сложна логика от страната със сензорите. ударите са съсредоточени в малки времеви интервали между които има голяма пауза ненужна информация. Можеш да буферираш удара на висока скорост, т.е. с малко dt и след това да го предаваш, така спокойно можеш да намалш dT поне 5 пъти.

Пон Юни 30, 2014 6:53 pm
Профил

Дали има смисъл от това, при положение, че съм ограничен от скоростта на I2C на компаса? Т.е., дори да генерирам някакво по-кратко dt, пак актуализацията на данните ще е през около 150ms - времето за прочитане на сензорите. единственото, което си позволих, беше да въведа изкуствено забавяне с прекъсване от таймер, защото операциите по записване на данните се извършват с различна скорост. Т.е. използвам брояч, увеличаван от таймера, а за dt не използвам края на четенето, а стойността на брояча. Така добавих малко вариращо времезакъснение, което ми гарантира доста презицно dt.

Пон Юни 30, 2014 9:04 pm
Профил WWW

С това не съм се занимавал но като идея да ти дам е че можеш да ползваш външен генератор което няма да ти усложни много схемата.

Пон Юни 30, 2014 9:28 pm
Профил

Към момента устройството работи задоволително добре. За следваща версия знам какво трябва да се промени.

Пон Юни 30, 2014 10:49 pm
Профил WWW

Продължавам да се занимавам с жироскопи и акселометри. За подобен проект(няма да пускам нова тема), ми трябва филтриране на данните от компас, жироскоп и акселометър. Намерих относително добро приложение на комплиментарен филтър за жироскопа и акселометъра. Работи малко странно - жироскопът непрекъснато натрупва грешка при покой, но след движение, данните се актуализират и на практика измерванията са с прилична точност. Засега ще остане така. Вероятно ще трябва напасване на константите. НО... Жизнено необходим ми е пример как да използвам и компаса с тях. Някой има ли нещо подобно?

Съб Авг 09, 2014 7:01 pm
Профил WWW

Аз в уиндоската визуализираща програма използвам БСплайни. Добре заглаждат. Но не разбрах още защо почти веднага ми я изчертава, но когато почна да си искам точките една по една, за обработката, много се бави - към минута за 500т. За сега мина така, като ми дойде музата, ще се поразръчкам..

Нед Авг 10, 2014 11:19 am
Профил WWW
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
E1 написа:
Продължавам да се занимавам с жироскопи и акселометри. За подобен проект(няма да пускам нова тема), ми трябва филтриране на данните от компас, жироскоп и акселометър. Намерих относително добро приложение на комплиментарен филтър за жироскопа и акселометъра. Работи малко странно - жироскопът непрекъснато натрупва грешка при покой, но след движение, данните се актуализират и на практика измерванията са с прилична точност. Засега ще остане така. Вероятно ще трябва напасване на константите. НО... Жизнено необходим ми е пример как да използвам и компаса с тях. Някой има ли нещо подобно?

то затова ти трябва екстеднед калман филтър, защото с различните тегловни коефициенти да минимизираш статичната грешка на жироскопа(при покой) и т.н.

Нед Авг 10, 2014 2:44 pm
Профил

В общи линии, за по-слабите MCU Калман филтърът си е тежичък и след доста ровене останах с впечатлението, че комплиментарният филтър е по-адекватен за тях. Е, така съм оформил кода, че мога да опитам с Калман филтър. Но съм почти сигурен, че ще започне да закъснява заради сметките.

Нед Авг 10, 2014 6:13 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 41 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3