Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Захранване с автоматично регулиране на тока 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Абе не знам, аз ли съм сбъркан, или вие сте нещо професионално изкривени. :) Подкарах един 20 mA светодиод на 12V само с импулсчета с дължина 1-1.5 uS. Свети вече един час, утре ще го оставя цял ден да видим какво ще стане. :)

Без товарен резистор, директно товар на ключовия транзистор и към 12V, така ли ? Какъв ток протича през светодиода ? Като го пипаш по пластмасата, така на "око", колко му е температурата след този 1 час ?

Сря Яну 18, 2006 1:40 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитат:
Абе не знам, аз ли съм сбъркан, или вие сте нещо професионално изкривени. Подкарах един 20 mA светодиод на 12V само с импулсчета с дължина 1-1.5 uS. Свети вече един час, утре ще го оставя цял ден да видим какво ще стане.

Ами, най-напред искаш регулиране на тока и съответно получаваш информация и дори схеми.
И в един момент откриваш "топлата вода", а другите се оказват професионално изкривени. :wink:
Мериш ли амплитудата на токовия импулс и пада, за да се види разсейваната мощност.
Вариант без последователен резистор или някакво друго ограничаване на тока няма да коментирам.
Ако имаш ограничаване на тока, коефициента на запълване определя средния ток, а от там средната стойност на интензивността на светлината. Обаче това регулиране е добро докато не превишаваш определена стойност на разсейваната мощност, която би трябвало да не надхвърля 70-80% от максималната.
Защото иначе може и да свети час, ден или седмица, но какво ще е след година или две?

Сря Яну 18, 2006 9:57 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Мнение 
Здравеите. Преди време и аз си направих PWM регулатор за 40 диода. Вързал сум ги паралелно захранването 12V минава през един MOSFET ограничаващ резистор и диодите в паралел. Работи си но като чета тук маи няма да продалжава да работи. Реших да сложа генератор на ток с LM317 но каде да го сложа :?: На захранването преди транзистора или след него т.е като му прекусвам товара с транзистора да не се шашардиса и да ми пусне голям ток през диодите :roll: Как трябва да го направя

Сря Яну 18, 2006 11:01 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Генератора на ток с LM317 го връзвам от към "+" на захранването, следват светодиодите и тогава е ключовия транзистор към масата. Така както си го направил няма как да се шашардиса генератора на ток и да пусне по-голям ток, от това което си му задал. С ШИМ-а все едно му включваш и изключваш захранването. Но си мисля, че все пак честотата на ШИМ-а не бива да менгахерци, тъй като не е ясно дали LM317 на високи честоти ще съумее да се държи като генератор на ток ( може и като резистор да заработи )

Сря Яну 18, 2006 12:25 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
¶-rev написа:
Без товарен резистор, директно товар на ключовия транзистор и към 12V, така ли ? Какъв ток протича през светодиода ? Като го пипаш по пластмасата, така на "око", колко му е температурата след този 1 час ?

Да, анода на +12, катода на емитера. Ток не знам какъв преминава, даже идея си нямам как може да се сметне или измери. :oops: А трябва да се направи обратна връзка, щото ако ги навържа повечко, изгори ли един, и другите ще почнат да пукат един след друг с нарастваща скорост.

Сря Яну 18, 2006 1:42 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Dr. Mengele, за електрически евреи.

Сря Яну 18, 2006 3:39 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Реконструктор, сложи резистор между транзистора и светодиодите, може и малък да е, примерно 5-10 ома. Без него ще пукнат, освен ако не си навързал много светодиоди, така че тока да е много малък. Например ако вържеш 20 светодиода по 1,5 V на всеки дава 30V, при 12V захранване никога няма да изгорят. Ако сложиш малък резистор можеш с осцилоскопа да измериш импулсната ст-ст на напрежението и да видиш какъв е тока.

Сря Яну 18, 2006 3:39 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Е добре де, ако сложа резистор, за къв чеп ми е ШИМ?
То ако са много, изгори ли един, тока в/у другите ще нарастне, съответно ще им се скъси живота, после ще почнат един по един да пукат, и колкото повече изгарят, толкова по-бързо се развива процеса. :roll:

Сря Яну 18, 2006 4:29 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Никой не може да гарантира, че при паралелно свързани диоди, та дори да се и светодиоди, токът ще се разпредели по равно. За това е създадено правилото, че никога диоди не се свързват паралелно. Паралелно могат да се свързват групи от последователно свързани диоди с резистор, които изпълнява ролята на източник на ток. Останалото не е професионално, дори и да проработи! Тогава ще бъде въпрос на случайност.

Сря Яну 18, 2006 9:02 pm
Профил

Мнение 
При паралелсното свързване токът естествено няма д е равен, затова в никакъв случай не трябва да се изчислява на максимално допустимия, ако той е 30, 25 ще му е безопасно.
По въпроса на реконструктора, зщото самия резистор шросто ограничава максималния ток, ако искаш само резистор при 1 А ще трябва да сложиш около 10 Ом, което е са си 10 Вт, ако сложиш 2-3 Ом това са 2 Вт. Освне това резистора ти е обратна връзка по ток, и ако всичко ти рабти както трябва може да сложиш малък резистор 1 Ом примерно, може и по малък, стига да си уверен че няма да се освини програмата.
После като правиш директно упрвление с PWM, на измерватлния резистор се слага RC верига към ADC, а не се подава директно, защото нищо няма да се получи. Времеконстанатат на тази верига зависи от честотата на ШИМ. Не ти трябва и ШИМ с някаква космическа честота, за това приложние някоко килохерца е наплно достатъчно. И в тоя случай имаш пак два варианта. единият е да тръгваш от коефициент на зпълване 0 и да увеличаваш до достигане на зададения ток, сле дтова поддуржаш с стъпка +/-, т.е. пропорционално управление.
Вторият вариант е пускаш високо ниво мериш с ADC, при достигане на зададения ток спираш, т.е. съвсем истински ШИМ, който по ленсо обаче можеш да объркаш и да изгориш светодиодите :). А за тестовете по добре сложи резистор вместо диоди, защото ще фалираш ако си тестваш генератора съсс ветодиоди :).

p.s. не е до професионално изкривяване, ако си сложиш ограничаващ резистор който да не позволи да изгорят при максимален ток можеш да ги регулираш само с ШИМ, друг вариант е да си сложиш защита която не е вързна с процесора и АЦп, прото един компаратор на резистора отдолу, това м-у другото е най сигурно, защото като имаш много светодиоди и ги ргулираш, особенно при регулирането се не знае, а като почнат да горят става страшно, първо ще е тя с най ниско напрежние, заото той така или иначе ще е най натоарен, и като ти мръдне малко токът, я от захранване, я от температура и др такива, ще умре, след него следващият с най-ниско напрежение, който ще е доста по натоарен вече, особенно ако са ти малко светодиодите, и така ще почват все по бързо да горят, затоа е хубаво или да имаш токоограничаващ резистор, или резистор за токов ОВ.

Сря Яну 18, 2006 9:53 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Цитат:

Ами аз това питам. За каво ти е ШИМ? Регулиране на яркост/осветеност ли гониш или нещо друго.

Сря Яну 18, 2006 10:17 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

Мнение 
Desert Leo написа:
Цитат:

Ами аз това питам. За каво ти е ШИМ? Регулиране на яркост/осветеност ли гониш или нещо друго.

В името на Науката- Игрички !!!!

P.S. Само едно не мога да разбера !! Как ги слагате тия диоди да работят на НЕ???!!! максималния си работен ток ?? :?: :?: Ако били за 30мА, да му пуснеш 25 ?? Ще му пуснеш 25 само ако е един , но ако са два и повече(без R) няма никаква гаранция! Еле пък ако са 10 ил' 100 !!!
2 ot 2 не съм имал с еднакви параметри !!

Чет Яну 19, 2006 1:58 am
Профил ICQ

Мнение 
Ами аз още в началото казвах ч не обичам паралелно свързани диоди, но реално има такива които са с много близки параметри, и е допустимо свързване в паралел при условие че не работят близо до граничнит си параметри, от 25-30 са 5 мА, или близо 17% под допустимия ток, някак ми се струва че ако са добри диодите, няма да има проблем.
А Шим му трябва за да регулира яркост. Да става анлогово лошо няма, въпроса е че ако е съвсем аналогово си грее доста, особенно както е решил да захранва от 12 В .... ако позлва ШИМ тоя му проблем отпада, но ако не слага ОВ един резистор според мен е задължителен, може да не е резистор който ограничава токът до максималния но е добре да го има, но все пак .. без ОВ това си е ала бала, ако са два по малко зле, ако са два повече свети по слабо .... ако е дин или два които няма да с еменят и съм им сложил резистор си слагам ШИМ без нищо ама в други случаи .... PS вместо 723, която наистина е стара а и линейна с успех може да се ползва 384х серията, това е много добро за целта и работи точно в режим на генератор на ток, като ако ОВ по напрежение се вземе също от токовия резистор ще стане и регулирането лесно ..... абе варианти много, но при наличие на процесор с ADC е грях да се изпозлва нещо друго, просто трябва да се внимава при дебъга дане се спре прорамата с включен ШИМ .. че з така от блеене съм поопушил раазни чаркалъци :)

Чет Яну 19, 2006 6:31 am
Профил
Аватар

Мнение 
Без бобина НЯМА да стане! Поне няма да стане така, че да ти хареса!

Чет Яну 19, 2006 10:53 am
Профил ICQ

Мнение 
Бате за кое говориш, за 384х ? Аз има в предивид че може да с еползва също както и процесора, той си е ПВМ контролер,да с еползва нормалниа токов вход настроен на максимален ток за сетодиодите, а входа за ОВ по напрежение да се позлва за поддържане на на зададения ток. Прав си че без бобина няма да е съвсем същото на подходяо подбрана RC верига може да пооправи нещата, за верига в ОВ говоря.

Чет Яну 19, 2006 11:10 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща