|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 7:07 pm
Захранване с автоматично регулиране на тока
| Автор |
Съобщение |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Без товарен резистор, директно товар на ключовия транзистор и към 12V, така ли ? Какъв ток протича през светодиода ? Като го пипаш по пластмасата, така на "око", колко му е температурата след този 1 час ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Яну 18, 2006 1:40 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ами, най-напред искаш регулиране на тока и съответно получаваш информация и дори схеми.
И в един момент откриваш "топлата вода", а другите се оказват професионално изкривени.
Мериш ли амплитудата на токовия импулс и пада, за да се види разсейваната мощност.
Вариант без последователен резистор или някакво друго ограничаване на тока няма да коментирам.
Ако имаш ограничаване на тока, коефициента на запълване определя средния ток, а от там средната стойност на интензивността на светлината. Обаче това регулиране е добро докато не превишаваш определена стойност на разсейваната мощност, която би трябвало да не надхвърля 70-80% от максималната.
Защото иначе може и да свети час, ден или седмица, но какво ще е след година или две?
|
| Сря Яну 18, 2006 9:57 am |
|
 |
|
teglicho
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 09, 2005 11:08 am Мнения: 245 Местоположение: Blagoevgrad
|
Здравеите. Преди време и аз си направих PWM регулатор за 40 диода. Вързал сум ги паралелно захранването 12V минава през един MOSFET ограничаващ резистор и диодите в паралел. Работи си но като чета тук маи няма да продалжава да работи. Реших да сложа генератор на ток с LM317 но каде да го сложа  На захранването преди транзистора или след него т.е като му прекусвам товара с транзистора да не се шашардиса и да ми пусне голям ток през диодите  Как трябва да го направя
|
| Сря Яну 18, 2006 11:01 am |
|
 |
|
¶
|
Генератора на ток с LM317 го връзвам от към "+" на захранването, следват светодиодите и тогава е ключовия транзистор към масата. Така както си го направил няма как да се шашардиса генератора на ток и да пусне по-голям ток, от това което си му задал. С ШИМ-а все едно му включваш и изключваш захранването. Но си мисля, че все пак честотата на ШИМ-а не бива да менгахерци, тъй като не е ясно дали LM317 на високи честоти ще съумее да се държи като генератор на ток ( може и като резистор да заработи )
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Сря Яну 18, 2006 12:25 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Да, анода на +12, катода на емитера. Ток не знам какъв преминава, даже идея си нямам как може да се сметне или измери.  А трябва да се направи обратна връзка, щото ако ги навържа повечко, изгори ли един, и другите ще почнат да пукат един след друг с нарастваща скорост.
|
| Сря Яну 18, 2006 1:42 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Dr. Mengele, за електрически евреи.
|
| Сря Яну 18, 2006 3:39 pm |
|
 |
|
¶
|
Реконструктор, сложи резистор между транзистора и светодиодите, може и малък да е, примерно 5-10 ома. Без него ще пукнат, освен ако не си навързал много светодиоди, така че тока да е много малък. Например ако вържеш 20 светодиода по 1,5 V на всеки дава 30V, при 12V захранване никога няма да изгорят. Ако сложиш малък резистор можеш с осцилоскопа да измериш импулсната ст-ст на напрежението и да видиш какъв е тока.
|
| Сря Яну 18, 2006 3:39 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Е добре де, ако сложа резистор, за къв чеп ми е ШИМ?
То ако са много, изгори ли един, тока в/у другите ще нарастне, съответно ще им се скъси живота, после ще почнат един по един да пукат, и колкото повече изгарят, толкова по-бързо се развива процеса. 
|
| Сря Яну 18, 2006 4:29 pm |
|
 |
|
Васил Сапунджиев
Ранг: Новодошъл
|
Никой не може да гарантира, че при паралелно свързани диоди, та дори да се и светодиоди, токът ще се разпредели по равно. За това е създадено правилото, че никога диоди не се свързват паралелно. Паралелно могат да се свързват групи от последователно свързани диоди с резистор, които изпълнява ролята на източник на ток. Останалото не е професионално, дори и да проработи! Тогава ще бъде въпрос на случайност.
|
| Сря Яну 18, 2006 9:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
При паралелсното свързване токът естествено няма д е равен, затова в никакъв случай не трябва да се изчислява на максимално допустимия, ако той е 30, 25 ще му е безопасно.
По въпроса на реконструктора, зщото самия резистор шросто ограничава максималния ток, ако искаш само резистор при 1 А ще трябва да сложиш около 10 Ом, което е са си 10 Вт, ако сложиш 2-3 Ом това са 2 Вт. Освне това резистора ти е обратна връзка по ток, и ако всичко ти рабти както трябва може да сложиш малък резистор 1 Ом примерно, може и по малък, стига да си уверен че няма да се освини програмата.
После като правиш директно упрвление с PWM, на измерватлния резистор се слага RC верига към ADC, а не се подава директно, защото нищо няма да се получи. Времеконстанатат на тази верига зависи от честотата на ШИМ. Не ти трябва и ШИМ с някаква космическа честота, за това приложние някоко килохерца е наплно достатъчно. И в тоя случай имаш пак два варианта. единият е да тръгваш от коефициент на зпълване 0 и да увеличаваш до достигане на зададения ток, сле дтова поддуржаш с стъпка +/-, т.е. пропорционално управление.
Вторият вариант е пускаш високо ниво мериш с ADC, при достигане на зададения ток спираш, т.е. съвсем истински ШИМ, който по ленсо обаче можеш да объркаш и да изгориш светодиодите  . А за тестовете по добре сложи резистор вместо диоди, защото ще фалираш ако си тестваш генератора съсс ветодиоди  .
p.s. не е до професионално изкривяване, ако си сложиш ограничаващ резистор който да не позволи да изгорят при максимален ток можеш да ги регулираш само с ШИМ, друг вариант е да си сложиш защита която не е вързна с процесора и АЦп, прото един компаратор на резистора отдолу, това м-у другото е най сигурно, защото като имаш много светодиоди и ги ргулираш, особенно при регулирането се не знае, а като почнат да горят става страшно, първо ще е тя с най ниско напрежние, заото той така или иначе ще е най натоарен, и като ти мръдне малко токът, я от захранване, я от температура и др такива, ще умре, след него следващият с най-ниско напрежение, който ще е доста по натоарен вече, особенно ако са ти малко светодиодите, и така ще почват все по бързо да горят, затоа е хубаво или да имаш токоограничаващ резистор, или резистор за токов ОВ.
|
| Сря Яну 18, 2006 9:53 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ами аз това питам. За каво ти е ШИМ? Регулиране на яркост/осветеност ли гониш или нещо друго.
|
| Сря Яну 18, 2006 10:17 pm |
|
 |
|
WDW
Ранг: Популярен
|
В името на Науката- Игрички !!!!
P.S. Само едно не мога да разбера !! Как ги слагате тия диоди да работят на НЕ???!!! максималния си работен ток ??  Ако били за 30мА, да му пуснеш 25 ?? Ще му пуснеш 25 само ако е един , но ако са два и повече(без R) няма никаква гаранция! Еле пък ако са 10 ил' 100 !!!
2 ot 2 не съм имал с еднакви параметри !!
_________________ Сичкото що е транзистор за илядо и пестотин волта се е BU ...
|
| Чет Яну 19, 2006 1:58 am |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз още в началото казвах ч не обичам паралелно свързани диоди, но реално има такива които са с много близки параметри, и е допустимо свързване в паралел при условие че не работят близо до граничнит си параметри, от 25-30 са 5 мА, или близо 17% под допустимия ток, някак ми се струва че ако са добри диодите, няма да има проблем.
А Шим му трябва за да регулира яркост. Да става анлогово лошо няма, въпроса е че ако е съвсем аналогово си грее доста, особенно както е решил да захранва от 12 В .... ако позлва ШИМ тоя му проблем отпада, но ако не слага ОВ един резистор според мен е задължителен, може да не е резистор който ограничава токът до максималния но е добре да го има, но все пак .. без ОВ това си е ала бала, ако са два по малко зле, ако са два повече свети по слабо .... ако е дин или два които няма да с еменят и съм им сложил резистор си слагам ШИМ без нищо ама в други случаи .... PS вместо 723, която наистина е стара а и линейна с успех може да се ползва 384х серията, това е много добро за целта и работи точно в режим на генератор на ток, като ако ОВ по напрежение се вземе също от токовия резистор ще стане и регулирането лесно ..... абе варианти много, но при наличие на процесор с ADC е грях да се изпозлва нещо друго, просто трябва да се внимава при дебъга дане се спре прорамата с включен ШИМ .. че з така от блеене съм поопушил раазни чаркалъци 
|
| Чет Яну 19, 2006 6:31 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Без бобина НЯМА да стане! Поне няма да стане така, че да ти хареса!
|
| Чет Яну 19, 2006 10:53 am |
|
 |
|
ToHu
|
Бате за кое говориш, за 384х ? Аз има в предивид че може да с еползва също както и процесора, той си е ПВМ контролер,да с еползва нормалниа токов вход настроен на максимален ток за сетодиодите, а входа за ОВ по напрежение да се позлва за поддържане на на зададения ток. Прав си че без бобина няма да е съвсем същото на подходяо подбрана RC верига може да пооправи нещата, за верига в ОВ говоря.
|
| Чет Яну 19, 2006 11:10 am |
|
|