Отговори на тема  [ 567 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 38  Следваща
Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
itso.t написа:
Готино проектче. Гледайки клипа, останах с впечатление че на дисплея липсва информация - каква е зададена температура.
Иначе има куп информация - числа нагоре - надолу, линейни скали, но не става ясно какво е зададено...

Опитах, ама не намерх решение, дето да ми хареса. Дисплейчето е малко и дори да я побера някъде, трудно ще е използваема, щото дребна.
Като сетвваш температура отпред излиза "SET" и ти показва какво сетваш в момента. След секунда-две се връща да показва текущата. Тоест като 7-сегментния в стария вариант.

Ще се пробва още туй-онуй де. Току виж на някой, дето го направи, му хрумне по-добра идея.

Цецо написа:
2. Нали имате на идея, колко е живота на тия OLED дисплеи? Особенно бели и сини горят за отрицателно време и то по спецификация :).
А като го назориш да свети яко... съвсем бързо прогаря.

Това е и един от поводите да ползвам външен буустер. Дисплейчето практически не загрява изобщо. Ако се появят проблеми, ще мислим нещо с LCD евентуално. А LED индикацията трябва да си работи - просто това, което сглобих е с OLED. В единия случай имзш платка с OLED и махнати известно количество чаркове на "дъното", в другия си е като на снимлата със 7 сегментни. Фирмуера е предвиден да работи и с двете, но не е пробван с LED. И да имя някой бъг ще е дреболия. OLED-а е на SPI, така че може да се върже всичко, дето е на SPI. Например някакво дребно дисплейче от телефон.

ПП: По спецификация му дават 10000 часа живот при почти максимума като яркост. Мисля си че няма да е чак такъв проблем. След няколко часа работа не се забелязва загряване въобще - стои си студен.

Съб Ное 15, 2014 1:30 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Защо да показва зададената температура, след като JBC-то вдигна 22-350, като Ферари по третокласен път? Т.е. докато видиш каква е, тя вече е постигната... Ако става въпрос за "оборудването" от старият проект - съгласен! Трябва даже и индикация за времето до достигането и. Току виж имало време и за разходка сред природата... :mrgreen:
sparkybg, защо в първият пост на темата не направиш списък на желаещите и бройките? Така по-лесно, ще се смятат платките за поръчка, а и никой няма да бъде пропуснат. И аз се включвам с два комплекта, като може да добавя още някоя...
Имам два въпроса:
1. При Т12 на хакото на 250гр. имаше едно замисляне от няколко секунди. След това отиде към 350... и започна да пада. От какво се получи това?
2. Каква е идеята на УСБ-то? За станция за BGA чипове ми е ясно, че термо-профилът може да се следи и управлява от компа. Там температурата и времето са в тясна зависимост. За поялник не съм се интересувал...

Съб Ное 15, 2014 3:02 pm
Профил

fugata написа:
Защо да показва зададената температура, след като JBC-то вдигна 22-350, като Ферари по третокласен път? Т.е. докато видиш каква е, тя вече е постигната... Ако става въпрос за "оборудването" от старият проект - съгласен! Трябва даже и индикация за времето до достигането и. Току виж имало време и за разходка сред природата... :mrgreen:
sparkybg, защо в първият пост на темата не направиш списък на желаещите и бройките? Така по-лесно, ще се смятат платките за поръчка, а и никой няма да бъде пропуснат. И аз се включвам с два комплекта, като може да добавя още някоя...
Имам два въпроса:

Има един дребен експеримент, който искам да направя със задната платка. Ако има очаквания ефект ще има малка промяна по нея. После ще броим желаещите и ще мислим за поръчка.

fugata написа:
1. При Т12 на хакото на 250гр. имаше едно замисляне от няколко секунди. След това отиде към 350... и започна да пада. От какво се получи това?

Щото беше в стойката. А температурата на стойката е зададена като 300 градуса веднага при слагането, и 250 20 секунди след това. Като го махнах от стойката отиде на зададената 350.

fugata написа:
2. Каква е идеята на УСБ-то?

1. Ъпдейт на фирмуер само със софтуера за PC.
2. Вкарване на нови профили за нови поялници.
3. Оптимизиране на PID коефициентите със слайдерчета докато гледаш графиките.
4. Гъзарийка. :)

Добавил съм и софтуера (фирмуера + софтуера за PC в архива). Има и още едно клипче. Скоро ще добавя и герберите за платките.

Както се вижда от клипчето, индикацията за мощност при микропинсетите не е вярна. Ще пипна и това в скоро време.

Съб Ное 15, 2014 3:12 pm
Профил ICQ

Спарки, няма ли най-накрая да предложиш краен продукт?

Съб Ное 15, 2014 10:48 pm
Профил

miro_atc написа:
Спарки, няма ли най-накрая да предложиш краен продукт?

Трудно. Защото не съм в състояние да го предложа на конкурентна цена за по-малко от 100-ина бройки. А ако трябва да е със сертификати и прочие, нещата стават още по-дебели.

Отделно, съвсем краен продукт би бил ако си правя и мои си човки.

Съб Ное 15, 2014 11:32 pm
Профил ICQ
Аватар

И във връзка с твоите човки, какви са възможностите да работи с най-обикновенна китайска дръжка с конвенционален нагревател и термодвойка тип К? Замислял ли си се за индуктивните дръжки?

Досега и аз да бях ти поръчал един комлект ама хич не ми пасва на кутията. Има ли възможност дисплея да е на куплунг а платката да е монтирана "някъде" на друго място. Имам предвид графичния дисплей. В моя случай прозореца на кутията ми е по-голям от тоя дисплей и аз съм си харесал подходящ монохромен LCD.

Съб Ное 15, 2014 11:39 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
И във връзка с твоите човки, какви са възможностите да работи с най-обикновенна китайска дръжка с конвенционален нагревател и термодвойка тип К?

Работи с всичко що е с резистивен нагревател и термодвойка или PTC/NTC датчик. Включително с обикновена китайска дръжка с термодвойка тип K. То с такава дръжка още старата станция работеше. Сега същата дръжка я оборудвах с оригинален накревател за HAKKO FX8801, с PTC сензор, само за да пробвам дали работи и с PTC - еми, работи. Доста добре при това.

Cekins написа:
Замислял ли си се за индуктивните дръжки?

Не. Истинското е Metcal, там са мегахерци и няма регулация на температурата - каквато човка си купиш - това е. Не ми допада. Другите пък, дето са с индукционно нагряване и с термодвойка с нищо не превъзхождат да речем JBC. Отделно дето са специфични всяка за себе си и универсална станция за тях е трудна работа.

Cekins написа:
Досега и аз да бях ти поръчал един комлект ама хич не ми пасва на кутията. Има ли възможност дисплея да е на куплунг а платката да е монтирана "някъде" на друго място. Имам предвид графичния дисплей. В моя случай прозореца на кутията ми е по-голям от тоя дисплей и аз съм си харесал подходящ монохромен LCD.

Еми, тя де-факто е 2 куплунга по 5 пина. Това между основната платка и платката, към която е запоен OLED-а. Върху платката на OLED-а има единствено буустер за захранването му. Тя други функции няма.

За друг дисплей вероятно ще трябва пипване по фирмуера, поне по отношение на инициализация. А ако е с друга разделителна способност вероятно и още неща. Аз в момента пиша в буфер в RAM-а на PIC32-ката, и като запиша всичко го шусвам по SPI на 10Mhz към дисплея на куп. To e килобайт - нищо работа. Хубавото на тоя дисплей е че не дава никакви забележими артефакти при писане.

Иначе гледам има някакви 2.25 инчови, съвместими, пак OLED. Ама отиват на 20 долара ли, евро ли....

Нед Ное 16, 2014 1:45 am
Профил ICQ

Понеже преди време се обсъждаше дисплей контролера на FTDI, вижте какво намерих в нетЯ:
http://www.hotmcu.com/43-graphical-lcd-touchscreen-480x272-spi-ft800-p-111.html?cPath=6_16
Има и 5 инчов със същата резолюция - с 3 долара нагоре - на $28.
Не знам как им е шипинга, видях че над 100 долара е безплатен. Може би да ги има и по али-то или ебай.

Edit: между другото, напоследък все по-рядко клиентите имат нужда от USB (изключвам bus-powered устройства). А ако трябва и да се изолира направо става безсмислено. Слагам им BT/BTLE или WiFi и всички са щастливи:
- по-евтино
- няма нужда от конектор (но понякога трябва да се вади антена)
- достатъчно бързо (изолираното USB е максимум full speed)
- върви на устройства без USB хост, т.е. става и за таблети, телефони и компютУри едновременно
А в някой случай се минава дори без втори процесор - ползвам ядрото в модула, но си има ограничения, разбира се.

Нед Ное 16, 2014 2:40 pm
Профил
Аватар

Е то не е нужно да е баш "универсално" за индуктивните - примерно ТМЕ от около половин година имат една доста прилична станцийка с индуктивно нагряване и термодвойка. Продават и дръжки и човки за тях (то и при тоя тип поялници човките са малко по специални). Пипал съм я тая станцийка и работи повече от прилично - за около 4-5 секунди вдига до 320 и ги държи порядъчно добре.

Моя случай е малко по-завъртян - аз си купих евтина комбинирана станция от ТМЕ с ясната идея че управлението няма да е кой знае какво и някой ден ще си го преработя. Да де ама така и не ми остава време да го направя това нещо. Още по-неприятното е, че се оказа че контролерите са дори по-зле от колкото очаквах - бих казал че са отвратителни направо. Та затова ми стана интересно какви са опциите дисплея да се отдели на кабел. Дупката ми е за 2.5" (6х3 см).

Нед Ное 16, 2014 3:15 pm
Профил ICQ
Аватар

sparkybg написа:
ПП: По спецификация му дават 10000 часа живот при почти максимума като яркост. Мисля си че няма да е чак такъв проблем. След няколко часа работа не се забелязва загряване въобще - стои си студен.

Под горене не разбирам буквално с температура. Поне не и такава, дето да я усетиш с пръст. OLED-а по принцип се износва, не е като нормалния ЛЕД. 10000 часа даже са много, обикновенно белите/сините трудно докарват и до 5000 часа. Имай предвид, че това по спецификация е времето за което яркоста е стигнала 50% от номинала, а тогава той вече не става за нищо! Те просто прогарят и се получават петна както на стар кинескоп който е светил един и същи надпис (ако си виждал по летищата едно време). Това си е специфика на техлогоията, като синия цвят е с най-къс живот. От там белите и сини ОЛЕД дисплеи са най-бързо умиращи. Даже ако се загледаш, китайците имат модели на които горния ред е жълт, идеята е точно за да свети там някакъв статус по - дълго време, че бялото прогаря.

Правил съм експеримент точно с такъв дисплей - след 3 месеца нон стоп светене на един и същи надпис, сянката в постоянно запалените пиксели е вече натрапчива, а след 6 месеца просто клиента дойде и ни попита - кво му е на дисплея? Верно, че това беше преди 4-5 години, малко са им удължили живота от тогава, но не е радикално, просто това си е специфика на технологията.

Тези дисплеи трябва не трябва да светят постоянно. Другото което удължава живота им е да сменяш активните пиксели. Но в твоя случай това просто не е удачната технология, щото на мен поялника ми е 10 часа включен на ден.

Нед Ное 16, 2014 4:03 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
Е то не е нужно да е баш "универсално" за индуктивните - примерно ТМЕ от около половин година имат една доста прилична станцийка с индуктивно нагряване и термодвойка. Продават и дръжки и човки за тях (то и при тоя тип поялници човките са малко по специални). Пипал съм я тая станцийка и работи повече от прилично - за около 4-5 секунди вдига до 320 и ги държи порядъчно добре.

Дай линкче да поразгледам. Вариант е моя контролер да управлява генератора на онова. Щом е с термодвойка, не виждам причина да не може. Стига генератора да се освества бързо след подавана на захранване де.

Cekins написа:
Дупката ми е за 2.5" (6х3 см).

Еми в ebay гледам 2.25 инчови жълти OLED със същата резолюция. Уж и със същия контролер. Ама са 20-ина долара.

Нед Ное 16, 2014 7:35 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
...

Разбирам, ама аз съм ги избирал по размер, не толкова щото съм включбен в OLED. Не мога да намеря нищо със сравними размери. Има едни 1.8 инчови 128x160 TFT-та, ама дори и от тях нищо не мога да побера в моята кутия. Въпросното 0.96 инчово съвпада все едно е правено за тая дупка.

Освен да му направя някакъв sleep режим, дето да му намалява яркостта. Така реално ще е на голяма ярност само когато работиш активно с поялника. В останалото време може да е например на 1/3 яркост.

Нед Ное 16, 2014 8:29 pm
Профил ICQ

Това е задължително ако искаш да оживее по-дълго. За поялник 10000 часа са нищо, ако рбаоти по 8 часа на ден има няма 3 години.

Нед Ное 16, 2014 9:47 pm
Профил

Особенно и пък за такива като мен които го забравят включен за по ден-два :(
Тук искам да кажа че съм впечатлен дори от китайските копия на T12 човките - ползвам основно една, за година и нещо не е мръднала, освен нон стоп режима по няколко дена поне 5-6 пъти съм я докарвал и до такова нагряване че свети червено. Като нова е ;)
Щом OLED не е най-доброто решение едно дисплейче от мобилен (3310, сименс С.._) няма ли да е вариант. На времето направих доста устройства с дисплей от 3310, мислех да мина на цветен от 6100 ама ме грабнаха други задачи и така и не пробвах.
LCD Display Screen for Nokia 7210 7250 6100 6610i 5140 2610 2626 - го гледам по 5$ и малко в ибей. Търкалят го и по ардуинота разни, няма да свършат скоро запасите по търговците.

Нед Ное 16, 2014 11:22 pm
Профил

Както сме го подкарали ще се стигне до FullHD с тъчскрийн, 4-ядрен на 2.5ghz и т.н. Таман и лаптопи няма да ни трябват - всичко ще вършим през поялника. :)

Ако имате предвид някое достатъчно ситно дисплейче от телефон - казвайте. Аз намирам някакви 84x84 и от сорта. Ама и проблема им е че ъгъла на виждане е 10 градуса от центъра. :)

ПП: Ей това май е опция:
http://www.ebay.co.uk/itm/1-44-Serial-L ... 5d4abdc00d

...ама хич не ми се нрави че е върху платка.

Нед Ное 16, 2014 11:58 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 567 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 38  Следваща