|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:49 am
Строителство - бетон с метални фибри за топлопроводимост
| Автор |
Съобщение |
|
bongo_x2
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Строителство - бетон с метални фибри за топлопроводимост
И бай Бонго нещо такова искаше да каже, т.е. като Стефан. А подът няма да е бетонен, а килим ще има ли? 30 градуса под нЕма да те стопли зимата, вЕрвай ми!
Последна промяна bongo_x2 на Сря Май 13, 2015 3:19 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Май 13, 2015 3:11 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Бонго, Emilvtc е от Пловдив, та може и да не го пуска, Gicho е от Габрово и си е за притеснение  Ама щом са я подхванали - сигурно знаят какво правят. Ти и аз в североизтока да му мислим. 
|
| Сря Май 13, 2015 3:18 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
А бе то и в гръчко в голямата зима пак нямаше да ми стигне... Резултатът едва ли ще е по-добър от една духалка, може би малко по-комфортен.
|
| Сря Май 13, 2015 3:22 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Прикачам две ръководства за проектиране и изчисляване на подово. Погледнете първо диаграмите в това на Овентроп. Пт подовото можеш да извадиш и 100W/m^2 топлинна мощност при 22 градуса в стаята. Въпрос на стъпка на навиване и финишно покритие.
По сметки например за спалнята при -15 градуса вън ще ми трябват 800W топлинен източник, за да поддържам вътре +22 градуса. Площтта на спалнята е 15.8кв.м. т.е. при 55W/m^2 топлина от пода - покривам необходимата ми мощност. (друг е въпроса, че това са екстремални температури и за няколкото дни ако трябва ще използвам и друг вид отопление - дори духалка ако трябва).
Вода имам в повече от колкото ми се иска. Канала в гаража (още не съм му бетонирал дъното и не съм го влагоизолирал) тази пролет ми се напълни на половина... Дори през лятото водата е много плитко 3-4 метра под повърхността.
|
| Сря Май 13, 2015 3:41 pm |
|
 |
|
stefan63
|
А защо и двамата сте се запалили по водното подово? Както и да е - с бетонена замазка 5 см, сякаш водата отива към 45-50 градуса, зависи от изолацията и дограмата де. Скъпи ли са "сухите" системи?
|
| Сря Май 13, 2015 4:29 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Ако е вярна сметката - водното е излишно. За Пловдив средната температура декември-февруари едва ли е по-ниска от 1 градус. Тоест ти трябват 300-400 вата. Тоест спалнята може да я отоплявате само с целувки, без секс  .
|
| Сря Май 13, 2015 4:36 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Може да не съм шоп, но: е па не може да е вярно! Ръководството няма да го чета сега, че не съм на зор, но да не си объркал мястото на десетичната запетая?  Просто си представи размерите на пода спрямо стените, изтичането през прозорците и т.н. Аз съм със супердограма и джамове, комшията отдолу ми играе подово (обича топлото, на дърва е), но дори и за най-топлата стая ще ми трябва поне 2кВт реотан при посочените обстоятелства. А килим ще слагаш ли? 
|
| Сря Май 13, 2015 4:47 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
"Хладка", "топла", "дебела", "не много", "вЕрвай" са изрази, които няма нужда да се оборват. Сметката е лесна, имаш голяма площ на топлоотдаване, затова ти трябва ниска повърхностна температура. Отделената топлина зависи от температурната разлика (между пода и въздуха) и площта. Посоката на движение на въздуха е идеалната - загряваш долу и той се качва нагоре, като изстине горе (или край прозорците) си слиза долу да се стопли. Получава се равномерна температура във височина. Аз мога да кажа друго - въздуха е много добър изолатор, как така ще слагате един радиатор под прозореца и ще очаквате да се стопли стаята? От рекламите на топлоизолационни материали всички знаем че бетона (панелките) има ужасно лоши топлоизолационни качества. Т.е. бетона (железобетона) е приличен топлопроводник. По-точно 1.7Вт/м.К В комбинация с подходяща външна топлоизолация, за цялата ми къща при -15 вън и +20 вътре ми трябват около 2500 вата. Разделено на квадратите на подовото излиза примерно 50 вата от кв. м. Същата мощност може да се вкара от радиатор, загрят примерно на 60 градуса (70 вход, 50 изход), работи с разлика 40 градуса (срещу 10 на подовото ако долу е 32 при стайна 22). Т.е. делта Т на радиатора е 4 пъти по-голяма, и площта на радиаторите може да е 4 пъти по-малка от тази на подовото. Т.е. вместо 50кв.м подово трябва да сложа "само" 12.5кв.м площ радиатори. Отделно, радиаторите изискват висока температура - трябва да изкарвам 70 градуса в горния пример, което автоматично значи че няма шанс да сложа термопомпа. Или по-точно значи твърдо гориво, което значи пътуване във времето към 19-ти век. А относно конвекторите - някой казват че вдигат по-малко прах заради наличието на филтри в тях. Т.е. праха се засмуква, там движението на въздуха е много по-интензивно, но не се качва нагоре. Едит: ако въпросът за килима е към мен, за коя стая питаш? Дъщерята си играе на пода и затова като беше по-малка съм и сложил килим при нея, т.е. ако въобще слагам ще е само в детската. Ще ми остане страха че някой гостенин може да си счупи запалката, но си струва риска  Иначе килими, мокети, балатуми (и ламинати) избягвам. Евентуално в спалните на горния етаж може да се прежаля за ламинат.
|
| Сря Май 13, 2015 4:49 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Всичко ти е вярно. Това, че бетонът е лош топлоизолатор за стени, не означава ,че е добър топлопроводник за подово. Както казваш- то е въпрос на сметки. Ще похарчиш едни пари за помпа , материали и труд . Да не се ядосваш ,че не си направил суха система после. И в двата материала на Емо се цитират сухи панели, Едните са алуминиеви май.
|
| Сря Май 13, 2015 5:01 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Обмислях вариант за отопление, който да е енергопестящ (подовото позволява понижаване на температурата на въздуха в стаята БЕЗ да се влошава усещането за комфорт, като това понижаване води до по-малки загуби на енергия поради намаляване на темп. разлика вътре-вън), не изискващ хамалогия (кюмюри, пелети и дърва), чист, без да влошава комфорта в стаите (примерно климатик или конвертор да ми духат във врата или краката и да шумят или радиатор да ми създава течение и да ми загрозява стаите, да се чудя как да му чистя прахоляка по ламелите, под и зад него по стените и пода и т.н.), подлежащ на автоматизация и относително евтин. Всъщност задачите са две - генериране на топлина от топлинен източник (котел или термопомпа) и дистрибутиране о отдаване на топлината в стаите (радиатори, конвектори, въздушно отопление или подово). Подовото като че ли е най-отговарящия на изискванията ми вариант, който е нискотемпературен и идеално се връзва с термо-помпа. Вариант радиатор и термопомпа е не работещ, а конвектора отпада поради гореописаните изисквания за комфорт. Като добавим и плитките и обилни подпочвени води при мен - и решението за термопомпа+подово идва от самосебе си... Ако се сещате за друг вариант - казвайте. Все още съм на етап, на който мога да сменя тотално всичко. Сухите системи не ме кефят, защото не са така ефективни като "мокрите", а и със сигурност са по-скъпи ней-малкото заради алуминиевите "радиатори" около тръбите. Отделно пода ще скърца (не е твърд) и не е ясно какви форми на живот ще се развъждат в кухините (болен съм на тази тема ...) За цялата система ще имам по 7 кръга на етаж, всеки по 60м тръба, една циркулационна помпа, 2 колекторни кутии, разширителен съд и термопомпа. Всичко това е на стойност около 7200лв. Допълнително трябва да добавя помпата за кладенеците и филтрите след нея. Както Гичо отбеляза - тръбите за подовото струват колкото един радиатор, подова замазка така и така ще има (с подовото ще е 2см по-дебела), както и топлоизолация (която заради подовото ще е с 4см по-дебела от варианта без)... Така че оскъпяване има, но съм готов да го "преглътна", като то в дългосрочен план ще се избие само от икономията на енергия от термозагуби поради по-ниската температура в стаите БЕЗ да се губи усещането за комфорт... Знам ли - за момента варианта ми изглежда читав ...
|
| Сря Май 13, 2015 5:20 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
Добре де, к'во ще има върху бетона? Ако ще е нещо твърдо - няма да ви бъзикам повече. Аман!
|
| Сря Май 13, 2015 8:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе защо за да си стоплиш 600 куб вуздух държиш да стоплиш и 200 кубика бетон? Колкото и да го изолираш загубите винаги са по-високи. Директното топлене на въздуха е най-ефективно.
|
| Сря Май 13, 2015 9:31 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Това май са нови къщи, или добре реновирани - доколкото си спомням постовете на Гичо и Емил. Ако при минус 15 сметката показва 800 вата за спалнята - тоеа е много добра изолация. Аргументите на Емил звучат ясно, ама сякаш е излишен напън. Е, да ти е топло без течения, и вентилатори, и парно, и евтино - това си хубаво. Къщата на мечтите.
|
| Сря Май 13, 2015 10:33 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ново старо все провежда, няма начин. В бетоня има джилезо, джилезото е добър топлороводник, квото и да му баяш от там си има загуби.
|
| Сря Май 13, 2015 11:14 pm |
|
 |
|
bongo_x2
|
По рядко стечение на обстоятелствата и моят апартамент си е гот, само малко външна изолация му липсва и да я бях ръгнал вече, но блокът попада в програмата на бат Бойко и ще почакам. Иначе: в края на април не само, че отдавна бях демонтирал кюнците, но и електрическите печки бях прибрал. Въпросът ми е: като ти стигат 800Вт при -15 градуса навън, що не се топлиш на някой компютър и само в краен случай да пущаш 750Вт реотан да речем? (Моите са такива, до 2000Вт) Щото едно време у гръчко си топлих т.нар. "спалня", иначе работилница, с два компютъра, но като стигнеше до +10 градуса трябваше да помагам и с реотан. Edit: Уф, забравих да изкоментирам "без течение": иии к'во, да си мириша пръднята от преди месец ли?!  И в най-големия студ температурата в къщи пада под 20 градуса някъде след 2-3 часа следобед. Да, ама вече всички са си запалили печките и проветряването е безсмислено - навън мирише по-гадно. Затова проветрявам между 10-12 часа преди обед, за сметка на навлизащия леден въздух.
|
| Сря Май 13, 2015 11:21 pm |
|
|