|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:44 am
Измерване на фазова разлика - просто решение?
| Автор |
Съобщение |
|
bateAz
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 Re: Измерване на фазова разлика - просто решение?
И все повече се приближаваш към цифровата обработка ... Но ако шумът е значим, ще ти трябва хармоничен анализ на една честота с две фази. Тъкмо се загледах в нещо хармонично...
|
| Пон Мар 25, 2013 2:53 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
моите 5 стинки: 1. усилваш двата сигнала до смислени стойности. Амплитуда поне 100mV. 2. слагаш по един интегратор и ги привеждаш към ниво нула. 3. пляскаш им по един бърз компаратор и гледаш кога минават през нула 4. като мине единия през нула, започваш да броиш 5. като мине другия през нула, спираш да броиш и изчисляваш отместването по време 6. от отместването по време и честотата изчисляваш отместването в градуси, ако ти трябва.
За това ще ти трябва един четворен операционник, например TL084, един двоен компаратор, и MCU с бърз брояч.
Вариант 2 (аналогов): точки до 3 - същите. 4. връзваш източник на ток да зарежда кондензатор 5. единия компаратор нулира кондензатора например при референтен сигнал под нулата. 6. другия компаратор управлява източника на ток - при измерван сигнал под нулата включва източника на ток, при над нулата - изключва. 7. върху кондензатора ще получиш напрежение с връх, пропорционален на отместването. От там нататък пътища много - peak detector, sample-and-hold, и т.н.
...за мен първия вариант е по-добър. И най-мизерен PIC-льо с бърз брояч ще може да свърши работата безгрижно, а същия ще може да мери и честотата доволно прецизно. Естествено, същия PIC-льо, но с ADC, може да чете и напрежението от втория вариант, веднага след като измервания сигнал мине през нулата.
|
| Пон Мар 25, 2013 5:24 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз във момента се блъскам на ниво 1 от твойте съвети. Останалото е ясно. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 25, 2013 6:08 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
А какво точно те затруднява в първа точка?
|
| Пон Мар 25, 2013 6:15 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
4046 има два фазови детектора, единия си е точно XOR. Трябва ти аналоговият еквивалент на това нещо - а то е аналогово умножение на двата сигнала. Амплитудите нямат значение за него. Относно шума - зависи  .
|
| Пон Мар 25, 2013 6:15 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Как да усиля нещо, на което не знам предварително амплитудата (знам порядъка - 10-100mV, ама може и да по-широк). Как да филтрирам нещо с аналогов филтър без да внеса фазово изменение (няма как е отговора).
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Мар 25, 2013 7:24 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Аз продължавам да си държа на цифровата система, но това не пречи да ти отговоря на въпросите:
1. "Как да усиля нещо, на което не знам предварително амплитудата (знам порядъка - 10-100mV, ама може и да по-широк)." Начини много - например : А) С VGA и отратна връзка през детектор. Б) Усилваш "колкото може" и ползваш правоъгълни импулси. Само трябва да внимаваш да не наситиш изхода, че забавя сигнала. На 100кХц ефектът е значим. 2. "Как да филтрирам нещо с аналогов филтър без да внеса фазово изменение (няма как е отговора)." Да бе, да. Аналоговият филтър има известни и ( при добри компоненти ) стабилни фазови характеристики. Пускаш през еднакви вериги и двата сигнала и се молиш Бозонът на Хигс да не срине Вселената.
|
| Пон Мар 25, 2013 8:06 pm |
|
 |
|
Цецо
|
2. Еднакви, еднакви, колко да са еднакви? 1% кондензатори и температурно стабилни резистори ли да диря? Айде няма нужда, предварителна калибрация с R ми изглежда по-практично решение.... засега.
1. Ясно де. Аз търся максимално просто решение, нещо като Б, ама не толкова брутално.
Да уточня. Натрупах достатъчно идеи в главата, та на тоя етап съм на ниво проби, като му дойде времето.
|
| Пон Мар 25, 2013 8:27 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Аз съм правил нещо подобно. Измервах по начина, който Спарки описа, това си е класиката. Ползвах амплитуден ограничител за формиране на импулсите. Проблемът е каква резолюция искаш да постигнеш - ако например е 1 градус, това означава , че ще трябва да броиш импулси с честота 36 MHz , което хич не е малко. При другия метод - с генератора на ток, се появяват неточности при много малки и много големи фазови разлики - около 0 и 360 градуса, където двата фронта са много близо. Батето спомена нещо за цифрови методи, ако сподели повече подробности, мисля че ще е полезно. Относно метода на измерване - Ако трябва да измерваш фазова разлика 0-360 градуса, няма да стане с XOR - с него може да измериш само 0-180 . Ако ще ползваш 4046 - той има три фазови детектора, единият е XOR , но другите два са подходящи за целта. Аз все пак мисля, че можеш да минеш и без него. Най-добрия начин да премахнеш шумовете все пак е с филтър. Ако честотите са фиксирани, няма проблем. Виж, ако се променят, тогава груповото време на закъснение на филтъра ще те изтормози здраво. За трите честоти ще ти трябват три филтъра с превключване , което си е досадно за правене. И да те подготвя - аз досега не съм виждал уред за измерване на фазови разлики, който да няма калибровка, струва ми се че ще трябва да се примириш с това 
|
| Вто Мар 26, 2013 11:10 am |
|
 |
|
Цецо
|
|
| Чет Мар 28, 2013 3:27 pm |
|
 |
|
stefan63
|
туше!
|
| Чет Мар 28, 2013 9:33 pm |
|
 |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
Цецо, да не правиш VDI за металдетектор?
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Вто Апр 09, 2013 9:05 am |
|
 |
|
Цецо
|
Не, върху хора ще се ползва 
|
| Вто Апр 09, 2013 9:53 am |
|
 |
|
dvrachkov
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Сеп 30, 2014 8:20 am Мнения: 231 Местоположение: Bansko
|
Да измъкнем малко стари учебници и теория:
1. Кога се мери фазова разлика ? Когато честотите на двата сигнала са еднакви; 2. Как да уеднаквим амплитудите им ? Ами с ОП амп или обикновен девиатор, ако гоним намаляването им; 3. Моят ресурс за мерене, мери по ниски честоти от указаната, кво правим ? Ами слагаме честотен делител. Не е лоша идея и минаването към дискретната област /цифрово/; 4. Всички сигнали са аналогови, дори и цифровите / Това е мисъл на великият доц. А. Попов (известен като тихият тригер), поклон пред великият му ум и научни постижения/; 5. Просто решение... Ветераните го изказаха преди мен... Това е решението с бързите компаратори и мерене на време при пресичане през нулата; 5. Не ти давам конкретно решение на проблема а само теоритични истини и ключови точки за размисъл; 6. Успех с проекта; 7. Очакваме резултати;
С Уважение: Врачков
_________________ "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се" - О.Б. "По въпросите ще ги познаете" - В.Б. "'С изкуствен интелект е хубаво да се занимават хора, които имат естествен такъв" - Д.Б.
|
| Вто Юли 28, 2015 9:25 pm |
|
 |
|
stefan63
|
Вярно , Цецо, де са резултатите? Две години минаха 
|
| Вто Юли 28, 2015 10:01 pm |
|
|