Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Altium Designer...
Формата на платката се дялка в това меню:

Прикачени файлове:
pcb_shape.jpg
pcb_shape.jpg [ 62.42 KiB | Прегледано 4987 пъти ]

Пон Фев 08, 2016 12:07 pm
Профил

Да! От там я правя! Define from 3D body. Обаче не се включва в CAM файловете като експортна! Не знам изобщо трябва ли да се вижда!

Пон Фев 08, 2016 12:44 pm
Профил

stoyanoff написа:
Да! От там я правя! Define from 3D body. Обаче не се включва в CAM файловете като експортна! Не знам изобщо трябва ли да се вижда!

На картинката има "Define primitives from board shape". От там можеш да си генерираш очертанията в keep-out леъра, както стандартно го искат платкаджийниците.

...така мисля че беше де. Напоследък съм поръждясал малко.

Пон Фев 08, 2016 2:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Трябва да го направиш в keepout слоя. А от солида не го вкарвай като 3д степ файл, а като 2д dxf файл направо в keepout слоя. Герберите не съдържат 3д информация - това само за алтиума да ти показва платката в 3д вю.

Пон Фев 08, 2016 3:06 pm
Профил

Define primitives from board shape върши работа! Даже има и опция да избереш колко да е запасната зона!
Благодаря!

Пон Фев 08, 2016 7:06 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Аватар

keepout примитивите по дефолт не се генерират към гербер. има опция в генератора ако непременно го искаш.
Да се използва кеепоут за очертание на платка е нередно, има си Mechanical 1 за тази цел и това очакват да видят всички платкаджии по света

Вто Фев 09, 2016 2:17 am
Профил
Аватар

Това е така, ама нали той каза че слага меканикал1 слоя, но не излизал.

Вто Фев 09, 2016 2:59 am
Профил
Аватар

jig.tak написа:
keepout примитивите по дефолт не се генерират към гербер. има опция в генератора ако непременно го искаш.
Да се използва кеепоут за очертание на платка е нередно, има си Mechanical 1 за тази цел и това очакват да видят всички платкаджии по света

+1

Смисъла на keepout е да се правят забранени зони. В една проста платка, тези зони могат и да съвпаднат с очертанието. Обаче в по - сложните платки, редовно се случва да има вложени keepout зони. Отделно пък може да имаш вътрешно фрезоване, което пък да не е забранена зона. А купона с keepout очертания става пълен при панелизирането :)

Реално, тая щуротия с фрезоване по keepout я ползват основно хора, които не генерират гербери, а дават на платкаджията направо Алтиумски файлове. После платкаджиите си знаят клиента и общо взето му предсказват желанията.

Иначе стандартния подход е да се очертае фрезата в някой механичен слой, който се дава заедно с другите гербери. Keepout си се слага където трябва да има забранена зона.

stoyanoff написа:
Define primitives from board shape върши работа! Даже има и опция да избереш колко да е запасната зона! Благодаря!

Нещо не правиш като хората - аз ползвам същия подход като теб - генерирам си очертанията в Solid, после Dxf и от там в Механикал 1. После от тях генерирам борда и готово, това работи. Очертанията си остават в механичния слой и се експортват в гербера който искаш. А боард шейпа се ползва основно от 3Д-то, както каза Димитър за платкаджията това няма значение.

Това което ти последно си направил е по - скоро обратното - от вече генериран борд си генерирал очертанията в Механикал 1. Което не че е грешно, ама не виждам що да се върви наобратно, може при трия всичките трансферирания, нещо да вземе да мръдне и после проблем...

Вто Фев 09, 2016 10:13 am
Профил ICQ
Аватар

добре де, в тоз алтиум няма ли нормален графивен примитив с пропърти 'board outline'?
в кой слой е няма значение, стига гербер генератора да го вижда (да има чафка)

Вто Фев 09, 2016 11:17 am
Профил

jig.tak написа:

Ми аз съм ползвал 4 платкаджийници - 2 български и 2 китайски. Всичките искаха очертания на платките в keepout слоя, и отива в "gko" гербера. На мен ми е все тая в кой слой ще го сложа и как ще го експортна.

Та "това очакват да видят всички платкаджии по света" категорично не е вярно.

Вто Фев 09, 2016 11:42 am
Профил ICQ

ДедоБоре написа:
добре де, в тоз алтиум няма ли нормален графивен примитив с пропърти 'board outline'?
в кой слой е няма значение, стига гербер генератора да го вижда (да има чафка)

Примитив има. Чавка в гербер генератора обаче няма или поне не знам за такава.

Вто Фев 09, 2016 11:43 am
Профил ICQ
Аватар

в ментора явно е по-адекватно:
Прикачени файлове:
BO-prop.jpg
BO-prop.jpg [ 26.77 KiB | Прегледано 4863 пъти ]

всеки затворен полигон може да е board outline. съответно може да се импортва и експортва в няколко формата. с просто копиране и редуциране пък си правиш keep-out от краищата на платката. разбира се можеш да имаш и други keep-out, кото са по височина, за плейсване, за рутене и т.н. изобщо - да режеш борда по keep-out е пълна простотия

Прикачени файлове:
BO-Display.jpg
BO-Display.jpg [ 33.24 KiB | Прегледано 4863 пъти ]

дисплейния контрол е просто чафка, която крие съответното нещо от дисплея

Прикачени файлове:
BO-gerber.jpg
BO-gerber.jpg [ 89.71 KiB | Прегледано 4863 пъти ]

в гербера генератора board outline се вижда като отделен board element и може да се включва в който и да е гербер файл

Вто Фев 09, 2016 12:34 pm
Профил

Добре. Последно къде трябва да ми е очертанието на платката - в keepout или mechanical 1? В keepout се вижда в САМ файла, а като е в mechanical - не!

Вто Фев 09, 2016 10:46 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Това е така, ама нали той каза че слага меканикал1 слоя, но не излизал.
Не излиза, защото е задал линиите в Mechanical 1 с атрибут keepout.

Цецо е обяснил много добре и няма какво да се добави.
Колкото и тъпо да звучи, всеки може да си преведе какво означава keepout.

@Sparkybg
Не бих желал да коментирам платкаджиите които си ползвал, но ти гарантирам че всеки който си изкарва хляба с платкостроене знае как да представи дизайна за да няма въпроси кое как и защо. Едно обратно запитване от сериозен производител забавя поръчката минимум 2-3 часа докато се изредят всички по веригата. Сещаш се колко пари и нерви е това ако искам панела и стенсила за утре.
Поръчваме десетки хиляди бройки на месец от много различни производители в УК и такай и досега абсолютно нито един не е искал гербер с кеепоут. Ебаси срама ако някой пита какви са очертанията на панела

Един механичен слой за очертанието на панела, два за фрезоване преди и след метализация, четвърти със стак, инструкции, материал, дебелини, метализации, Ех бюрокращини ако има. Това е всичко което ти трябва

Сря Фев 10, 2016 1:12 am
Профил
Аватар

Keepout-a излиза на платката като писта. Ако платката се огради с mechanical1 той излиза ли като писта или ръба си е "чист"? Как тогава се обозначава контура върху платката?

Винаги съм слагал кипаута като граница на платката, точно заради директния превод "пази отвън". Така или иначе, когато цялата платка е разрешена за опроводяване , кипаута естествено си съвпада с ръба на платката. Но ако на платкаджиите това им пречи, биха могли да оповестят някъде изискванията си , например на интернет сайта си.

Сря Фев 10, 2016 1:51 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 205  Следваща