Отговори на тема  [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 205  Следваща
Altium Designer... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Altium Designer...
В момента, в който направиш File->fabrication outputs->Gerber и после севнеш генерирания CAMtatsic файл, герберите вече са ти изгенерирани автоматично в аутпут директорията на проекта. Същото е и с нц дрила.

Вто Мар 22, 2016 12:18 am
Профил
Аватар

Цецо написа:
Наложи ми се да правя един доста ситен конектор и настъпих една мотика на Алтиума, която досега не съм срещал.

Идеята е на многослойна платка, отвор за THD конектор с относително ситен растер - 0.8mm. Дупката трябва да 0.4мм, пада иде на 0.65. Така между двата пада остават 0.15, т.е. оттам няма как да се промуши писта.

Обаче:

Ако презумираме, че вътрешните слоеве нямат връзка с този пад, какви са им размерите на пада? Идеята е може ли във вътрешния слой да се промуши писта между двете крачета (ако същите не се ползват на този слой).

Значи по дефоулт ако работим с "Simple pad stack", падовете са еднакви във всички слоеве. Ако го пусна на Full Pad Stack мога да си ги направя както искам. Т.е. теоретично мога да намаля пада във вътрешния слой до размера на отвора (пак казвам, в този слой той не е конектнат) и тогава ми се отваря място да се промуша с писта между отворите. Условно де, защото манифактурера дава един параметър IPI, т.е. минимално разстояние във вътрешен слой от несвързана дупка до най-близката мед. Но при мен то е 0.2мм и напрактика ми стига да се промуша.

Замислих се това технологично дали би било проблем - че пада ще липсва на слоеве, на които не се ползва. Обаче след това си погледнах герберите - е той така или иначе там си липсва! Даже и като се работи със Simple Pad Stack, слоевете където няма нищо вързано към тоя пад, нямат аперетура в гербера, там е черно пространство :) Т.е. излиза, че Алтиума по дефоулт ги изхвърля, аз досега така съм си правил платките и не е имало проблем... Което ако е вярно, е малко тъпо, защото една такава "възможност" развързва доста ръцете при дизайн във вътрешните слоеве, можеш да минаваш между вии например...

А и друго ми е странно. Щом ги няма в гербера, що ги има в редактора? Ако си пуснеш само вътрешния слой, там ясно се вижда, че медта съществува и като я бъзикаш във Full Stack режим, тя се променя (та до степен и да я махнеш). Ако така или иначе, после в гербера ще я изхвърли, защо не я маха още в редактора (ако пада не е свързан в слоя) та да можеш да си рутиш човешки? Аз явно мога да я махна през къстъм стек за конкретния пад, ама що да се мъча на дребно, като после той ги изхвърля при гербера?

Та бъркам ли нейде в съжденията си? Може би ми е малко объркано обяснението, ама проблема ми се види фундаментален, та чак ми е странно, че го виждам сега.

АБе пак се връщам на тоя проблем. На никой ли не му се е налагало да прави тая хакерия? Да маха ринговете на неизползваните в даден слой вии? Така се освобождава място, което е удобно и за рутене и за полигона (иначе става като швйцарско сирене). Ето в картинки за какво говоря:

Прикачени файлове:
Clipboard04.jpg
Clipboard04.jpg [ 114.55 KiB | Прегледано 5391 пъти ]

Прикачени файлове:
Clipboard02.jpg
Clipboard02.jpg [ 88.79 KiB | Прегледано 5391 пъти ]

Ясно се вижда какво се печели. Въпроса е, че има два варианта да се прави - единия е да се работи на full stack вии. Ама това е зверска хамалогия, защото трябва ръчно на всяка вия да си нагласяш кои са опроводените слоеве. Аз поне не можах да измисля как да стане автоматично.

Другото е има един тул - "remove unused pad shapes", който преравя целия дизайн и изхвърля всички неизползвани рингове. Обаче го прави като постпроцес. Не го отразява в леър стека на виите, там си се водят нормални (въпреки, че след него вече не са). А и после ако сложиш нови вии, те са си нормални, трябва пак да го пуснеш наново. Което си някаква тъпа кръпка.

Чета по форумите и се чудя, аз ли съм единствения дето му трябва нещо такова баси. Може да правиш слепи вии, дето е 100 пъти по сложно нещо, а това дето е елементарно, не мога да го измисля как да стане.

Вто Мар 22, 2016 12:02 pm
Профил ICQ

Няма ли различни номера вии и пинове и всеки номер да си има различно описание? В стария Пкад падовете и проходните се номерират и за всеки номер зареждам графичен файл.

Вто Мар 22, 2016 2:22 pm
Профил
Аватар

Бих могъл да ги селектирам една по една през имената на нетовете, ама ще полудея. То и сега мога да задам индивидуален стек на всяка виа, ама това е лудост. На платката има в момента 958 вии, а имам да дупча още, демек ще мина 1500.

Трябва да може някак си глупендера сам да слага/маха ануалните рингове на вътрешните слоеве, когато има/няма връзка. И това да става на момента докато рутиш , а не с постпроцесинг (последното е ясно как става, ама е кръпка, а не решение).

Вто Мар 22, 2016 2:50 pm
Профил ICQ
Аватар

Хм, получих trial лиценз.

Тъпо, обаче за 7 години не са си оправили бъга на Storage Manager-a. В който проект го отвориш първо - него смята за актуален и не ти дава да видиш файловете на друг проект, макар да си отворил файл от съответния проект... Така де, аз не намерих начин.

Вто Мар 22, 2016 4:24 pm
Профил
Аватар

velio, за какво говориш? Да не би да искаш да кажеш, че не могат да се отворят няколко проекта в Алтиум?

Вто Мар 22, 2016 4:32 pm
Профил
Аватар

Project -> Local History -> Storage Manager

Същото става и с десен бутон върху проекта, Local History -> Storage Manager

Отваря файловете на проекта и могат да се редактират (преименуват, трият и т.н.) като това се отразява автоматично в проекта.
Обаче не мога да му хвана спатиите, първия проект на който го отворя остава все едно като по подразбиране и се показват само неговите файлове, независимо от кой друг проект го отворя.

Сря Мар 23, 2016 12:31 pm
Профил

За версиите-
Altium Designer 13.1.2 (10.1570.27559) я водят най-бързата от последните. След това започват доста да бавят. Върви поносимо на едноядрен 1.6ГХц с 1.5ГБ рам. По-новите версии основно имат смисъл за бързите паралелни шини ако трябват.
И аз Kееp-out слоя го използвах да си разделям зоните на платката, на които да не се пресича рутирането- галванично разделени, аналогови, интерфейсни, захранващи, но в нашите платкаджийници го смятат за край на платката, вместо М1, както им го давам?

Сря Мар 23, 2016 11:58 pm
Профил WWW
Аватар

Цитат:
Върви поносимо на едноядрен 1.6ГХц с 1.5ГБ рам.

Че кой вече работи на такива машини :? ?
Новата 16-та версия си работи пушка на моя комп и въобще не усещам никакви забавяния.

Чет Мар 24, 2016 1:28 am
Профил
Аватар

velio написа:

Въобще нямам такова меню Local History в Project.

Чет Мар 24, 2016 1:31 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Цитат:
Върви поносимо на едноядрен 1.6ГХц с 1.5ГБ рам.

Че кой вече работи на такива машини :? ?
Новата 16-та версия си работи пушка на моя комп и въобще не усещам никакви забавяния.

Да ти дам една платка да пробваш, а :)

На i7/3.6/16G/GTX Nvidia - като тръгнеш да рутиш и направо мисли на всяко движение на мишката. Това на десктопа, на лаптопа направо умира.

Реално най-големите забавяния идват от две места - вии които се обслужват от полигони (не са вързани с тракове) и руловете. Направих си една статистика - 370 компонента, 1400 вии, 49 полигона и руловете за клиренс са по няколко екрана...

Само за справка, пробвах я и на Алтиум 10, 13, 14, 15 и 16 :) Все се влачи.

Друго което вероятно я бави е 3D чекирането за плейсмънт. Сега погледнах, че размера на PcbDoc - а e 17MB :) :) :) Ама пусто като се разглези човек с това 3D и после не му се отказва....

Чет Мар 24, 2016 10:37 am
Профил ICQ

http://www.altium.com/files/pdfs/perfor ... signer.pdf

http://www.pcworld.com/article/2023630/ ... cards.html

май трябва да ъпгрейдваш видеото

:D

Чет Мар 24, 2016 11:00 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
velio написа:

Въобще нямам такова меню Local History в Project.

Ей го де е. Това е на 16. На 09 е на същото място, предполагам на всички междинни версии е там.

Прикачени файлове:
Clipboard02.png
Clipboard02.png [ 83.08 KiB | Прегледано 5234 пъти ]

Чет Мар 24, 2016 1:22 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Цецо провери дали онлайн ДРЦ проверките са активирани и ако да тогава разкарай всичко което не ти е нужно.
tools >> design rule check >> rules to check
---
@стефан
Това да правиш SLI с няколко видео карти за да тръгне алтиума по бързо е безмислено. Те така и не се научиха да използват повече от 1 ядро, че какво остава за SLI
---
Този сторидж мениджър наистина е сговнясан ако имаш няколко проекта отворени. Показва само първият

Чет Мар 24, 2016 4:09 pm
Профил
Аватар

Между другото, някой да е открил начин да се ресетва номерацията само на избраните компоненти?

Чет Мар 24, 2016 5:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 3070 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 205  Следваща