| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Схванат мускул - градски легенди
Спомням си, че баща ми който плуваше доста, и ми беше казвал че е добре да имам безопасна игла в банския и ако ми се схване мускул и нищо друго не помага (рзтриване, щипане), бодването с иглата би трябвало да има ефект.
Логично/медицинско обяснение или по-скоро е някаква легенда?
|
| Сря Сеп 28, 2016 12:07 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
 Re: Схванат мускул - градски легенди
Това и аз съм го чувал. Изправяш пръстите на крака в шпиц, хващаш ги с ръка и натискаш здраво за да срънеш крака в коляното и към тялото. Аз съм забелязал че схващането става само когато си порежа крака и после солта във водата явно провокира реакция в мускула
|
| Сря Сеп 28, 2016 3:02 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
за порязване и последваща реакция не бях чувал - мисля че при плуване на дълги разстояние в открити води (например когато е има състезание за пресичане на Дунав), при умора следва болезнено свиване/схващане на прасеца). Евентуално можеш да пробваш процедурата с разтриване и раздвижване, но вероятно иглата в случая е по-ефективна (ако се състезаваш за време или другите методи не действат).
|
| Сря Сеп 28, 2016 6:28 pm |
|
 |
|
HCL
|
Блъскаш яко магнезий, тренираш редовно и винаги разтягаш СЛЕД натоварване за да избегнеш схващанията. Иначе, това което помага когато се случи, от личен опит:
1. Затопляш мускула, някои плувни басейни си имат специално загряти пейки за целта 2. Бодеш с остър предмет, не е легенда - помага, не знам защо. 3. Разтягаш, обаче внимателно
|
| Сря Сеп 28, 2016 7:20 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Ясно, въпроса е защо острия предмет/дразненето/болката помага в такива критични случаи?
|
| Сря Сеп 28, 2016 7:47 pm |
|
 |
|
HCL
|
Вземи един електромиограф, има ги по 200$ вече, закачи го на бицепса и помпай то припадане. Като се схване мускула - бодеш с иглата и после гледаш сигналите. Ако видиш някъде из шума един ясен ресет, си близко до истината  Шегата на страна, въпросът е за медицински форум.
|
| Сря Сеп 28, 2016 8:34 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
И аз се пиша за плувец, даже самонадеян, но при плуване крак рядко ми се е схващал. В леглото по-често, особено докато драпам за по-дълбоко навлизане - ужасТ!!!  Това с иглата съм го чувал от всички професионалисти - помагало, но никога не съм го пробвал. Мии вкарваш нещо във блокирала верига... На мен най ми помага като си хвана стъпалото малко зад пръстите и започна периодично да го опъвам нагоре. П.С.: И HCL писал...
|
| Сря Сеп 28, 2016 8:46 pm |
|
 |
|
Grubi
|
мда, натам отиват нещата. Вчера лючих тревата с UV, ако взема и да си бода крака за експеримента... хептен ще откачат нещата. Лека
|
| Сря Сеп 28, 2016 8:50 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Според мен иде реч за крампа в бедрото... Често се получава при интензивно колоездене над няколко часа, т.е. вероятно иде реч не просто при плуване а при продължително плуване, болката е ужасно режеща, нищо общо с обикновеното схващане на прасеца... То и смата легенда казва че се боде бедрото...
|
| Сря Сеп 28, 2016 10:03 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Боде се схванатия мускул. Дълбоко. Работи, пробвано.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Сеп 28, 2016 10:50 pm |
|
|