Отговори на тема  [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Кое се води цикъл. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Мнение Re: Кое се води цикъл.
вече е доста размито кой за какво се бори в патентите :)
мисля че изначално човеко е този японец,
http://www.google.co.ug/patents/US6842708
но не от тази фирма :)
и тесла има подобни патенти и доста други..
http://www.google.bs/patents/WO2001005466A1?cl=en

то като цяло има доста плява в патентното описание, идеята е да се мери импеданса на чисто нова батерия(разредена/заредена) и после периодично мериш и правиш база данни за тоз тип батерия(производител/технология/модел) - удурдисваш го таблично и вече твойте девайси правят само фъзи справка дали импеданса отговаря на показателите в таблицата - демек колко живот и остава на батерията.

аз това го научих покрай това, че правим някакви чипета за мерене на импеданси и едно от приложенията е баш това.

Вто Май 02, 2017 3:40 pm
Профил
Аватар

На мен по-големия проблем ми е отсяване дефектни батерии - напрежението наред, дивайса работи и след няколко дни батерията надута и умрела. Заредният ток е 10-ина mA.

Вто Май 02, 2017 4:27 pm
Профил
Аватар

Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
Е аз това и ти казвам
мисля, че това беше споменато някъде в патентите. Може да се прави такъв анализ при заряд, при разряд, при напълно заредена, при стендбай. демек - може да се направи заключение за качеството/работоспособноста/време на живот на дадения тип батерии.
Не ми се чете пак - не ми е работа това.
във всеки случай не мога да ти предоставя готово решение... но мисля след около половин година ще релизваме чип, които е аналог фронтенд за имедансни мерения (то и сега имаме некви, но новият ще е бая-по-по-най, и с минимум външни компоненти)- дали ще си мериш батерия, газов датчик, вода, храна това си е до клиента :)

Вто Май 02, 2017 4:42 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
На мен по-големия проблем ми е отсяване дефектни батерии - напрежението наред, дивайса работи и след няколко дни батерията надута и умрела. Заредният ток е 10-ина mA.

С волтметър на обхват 200 mV ( или друг подходящ оптически прибор ) търсиш по акумулатора знаци, които не влизат в ASCII таблицата. Наличието на такъв означава, че акуто е "ако". А сериозно: единственият начин, който ми е познат, е да направиш 1 седмица наработка на суровия материал и след това да изхвърлиш забременелите.

Вто Май 02, 2017 4:43 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз пък имам две наполовина бременни :)
Мии ползвам си ги, макар и малко трудно да се събират. Те всъщност бяха три, но едната я млатих да видя дали няма да гръмне - бях го описал тука.
Колкото до графиката по-горе: естествено 1mAh да не се брои за цикъл на 100mAh батерия. Правилният въпрос е около колко % е добре да се поддържа батерията.

Вто Май 02, 2017 5:42 pm
Профил
Аватар

bongo_x2 написа:
Аз пък имам две наполовина бременни :)
Мии ползвам си ги, макар и малко трудно да се събират. Те всъщност бяха три, но едната я млатих да видя дали няма да гръмне - бях го описал тука.
Колкото до графиката по-горе: естествено 1mAh да не се брои за цикъл на 100mAh батерия. Правилният въпрос е около колко % е добре да се поддържа батерията.

Бате Бонго - на ниво гаражен майстор това си е ОК,
фатката е не да да се поддържа батерията а да се усети кога почва дяа сдава багажа и да си бие алармичка
ама хайде сега това го сложи в документацията на пейсмейкър, или даже мобилен телефон, дето хората си го държат до гъза/главата и прочие телеса, и ми кажи че някой ще ти сертифицира изделието :?:
даже не за опасно/безопасно ами случай че си го турнал на връх Мусала/Вихрен или някой по-хемороиден баир и ако батерията умре трябва да биеш път 20 км през пресечена местност :?:
аз затова в моя първи пост писах, ако може да си позволи да си оскъпи изделието(намали печалбата) за сметка на по-добър батери манагемент да мисли в тази посока, ако не - ...

Вто Май 02, 2017 7:16 pm
Профил

Това кога сдава багажа се определя по други фактори, въпреки че може и да калкулираш броя цикли, но те няма да отчетът разни неща като температура и дълбочина на разряд. Примерно говорим за оловен акумолатор, може и с два цикъла да го скапиш, това как го отчиташ по цикли.

Вто Май 02, 2017 10:16 pm
Профил
Аватар

Мдааа... Ще трябва да освободя един аналогов вход за мерене на разрядния ток.

bateAz написа:
...единственият начин, който ми е познат, е да направиш 1 седмица наработка на суровия материал и след това да изхвърлиш забременелите.

Това правя, но ще трябва да го автоматизирам с мерене и запис на параметрите.

Сря Май 03, 2017 10:17 am
Профил
Аватар

То нали един човек от форума се прочу с база-данни за разни батерии... че нещо от сорта, де.
Ама ще е добре да има прекъсване на теста при доказана бременност. Спомням си, навремето бай Руснак беше доказал, че най-сигурният начин за край на заряда на NiCd е със следене на обема и... тъпо механично контактче.

Иначе: то нали всичкото умнофон и лаптоп така прави: мери заряд и разряд и си прави извода. Понякое време се натрупват грешки и е добре батерията да се изтощи до дупка, след което да се зареди до дупка.

Сря Май 03, 2017 11:11 am
Профил
Аватар

Desert Leo написа:

bateAz написа:
...единственият начин, който ми е познат, е да направиш 1 седмица наработка на суровия материал и след това да изхвърлиш забременелите.

Ne e ли по удобно да ползваш
http://www.linear.com/product/LTC2941
:?:

Сря Май 03, 2017 12:48 pm
Профил
Аватар

MYXATA написа:

аз това го научих покрай това, че правим някакви чипета за мерене на импеданси и едно от приложенията е баш това.

Я ако може дай един линк и към тия чипета.

Сря Май 03, 2017 2:02 pm
Профил
Аватар

MYXATA написа:
Desert Leo написа:

bateAz написа:

Ne e ли по удобно да ползваш
http://www.linear.com/product/LTC2941
:?:

Изглежда интересно, но в дивайса не мога да го използвам. Евентуално в автоматичен тестер на батериите...

Сря Май 03, 2017 3:09 pm
Профил

Wise написа:
миналата седмица купихме нов за колата - с връщане на стария - 70 лв /60Ачаса/
иначе - 125 лв..

Хм , дай инфо от де ? (ако не е с връзки и т.н.) Че и на моита каруца взе да умирга батареята :)

Чет Май 04, 2017 1:45 pm
Профил ICQ

mitko_el написа:
Wise написа:
миналата седмица купихме нов за колата - с връщане на стария - 70 лв /60Ачаса/
иначе - 125 лв..

Хм , дай инфо от де ? (ако не е с връзки и т.н.) Че и на моита каруца взе да умирга батареята :)

Е за Сливен става дума - на Раковски магазина срещу пожарната. /без връзки/ с 3 години гаранция - просто мерят зареждането / не, че не можеш да го сложиш на друга кола де.../

Пет Май 05, 2017 10:45 am
Профил ICQ
Аватар

Мии не е чудо невидяно. Аз за 120лв (май) си купих оригинална Varta, ама 45Ач. Старият на вторични е над лев и малко килото, мени се. Първо ми дадоха втора употреба да докарам баба Рено, монтираха го, измериха 14.4В и ми дадоха 2 години. Казаха след около година да мина за замерване и да ми удължат с още една година, но бабата се скапа и сега ми е на UPS-а на парното.

Пет Май 05, 2017 2:11 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 30 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2