|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:01 pm
К'ва стана тя с харддисковете?!
| Автор |
Съобщение |
|
am stereo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Дек 08, 2007 10:51 am Мнения: 1869 Местоположение: ♪♫♣♠|☼◙▲♦▼☻╬☺∞
|
 Re: К'ва стана тя с харддисковете?!
_________________ DT-838 ((( STEREO ПОЗДРАВ))) за форума - https://youtu.be/xy921Pn3lhA
|
| Нед Фев 19, 2017 2:12 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
В момента харддисковете са вече 2 поколения назад. След флаш SSD-тата от Интел са изкарали мемристорна памет. Цената ... $1520 за 375GB. Интел никога не са продавали евтино. Would YOU pay $1500 for an SSD?: https://www.youtube.com/watch?v=BAwHjveqmAQ
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Мар 20, 2017 8:10 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Една предупредителна информация за всички фенове на SSD:
Компютъра си го купих с един 80GB Samsung който много бързо ми отесня и беше заменен със 120GB Corsair Force GT. Дълги години работих с него (без абсолютно никакви проблеми), но и той в един момент ми стана малък. Преди година и половина го смених с 256GB Samsung 850 PRO, който монтирах вътре където си му е мястото, а корсара обикновено стоеше на чекмедже в ultra bay-а. По някое време в началото на тази година обаче махнах чекмеджето и чак днес ми се наложи да си потърся малко стара информация... През тези няколко месеца корсара не е виждал захранващо напрежение. Отварям разни стари ZIP файлове, които преди са работили, но днес дават грешки!
Извода е че не може да се разчита на SSD-тата да ни пазят информацията дълго време, особено ако са стари и амортизирани!
|
| Съб Май 20, 2017 5:13 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Това си го пише по чаршафите/техническите характеристики на SSD-тата, та и чисто нов от магазина да е - все тая.
|
| Нед Май 21, 2017 12:00 am |
|
 |
|
velio
|
Мдам, заедно с ССД-то си трябва и добрата стара магнитна технология, за да си държи човек що годе надеждно данните някъде. Всякакъв активен софт - на SSD-то.
Примерно нещо като червената серия на WD (тихи са, доста).
|
| Вто Май 23, 2017 1:28 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Каквото и да имаш едунственото решение е лента, ssd и hdd са едно и също нещо, ако търсиш надеждно дългосрочно съхраняване само лента те спасява.
|
| Вто Май 23, 2017 4:19 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
По-скоро лентата и хдд са едно и също нещо. Само порядъците са други. 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Май 23, 2017 4:31 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
мдам, то може и глинени плочки и клиновидно писмо  междувпрочем нещо доста се залага на оптични сториджи - щели да бъдат доста по-надеждни и дълговременни от лентите и хдд-тата.. пък да видим
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Вто Май 23, 2017 5:10 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Да видим, говори се от както се появиха първите CD-та а още не се е случило, всичко живо архивира на ленти. HDD и лента не са едно и също, лентата си е прост носител, можеш да я прочетеш навсякъде, HDD не е, може да е работило и 10 часа, и да си го складирал в климатизирано помещение без вибрации и с персонален свещенник който да му чете молитви поне 3 пъти на ден, и пак като го извадиш да се скапе, и тогава вече отиваш на един доста по-сложен процес който зависи от това как се е скапал. Лентичка, в огнеупорната каса и забравяш.
|
| Сря Май 24, 2017 3:26 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
лентата си е лента - ефффтина и доста дълговечна. е да - последователна медия е и не е особено оперативна за вадене на данни, но за бекъп е незаменима.
мухата, за кои оптики говориш? не съм ги следил напоследък, каква е модата?
|
| Сря Май 24, 2017 7:10 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Вероятно става въпрос за M-DISK. Това са дискове направени от стъкло със специални примеси и използват за записа минерален слой в който лазера пробива дупка. Нямат отражателен слой, нямат органични съединения които лесно деградират с времето. Четат се на стандартни драйвове, а за да ги запишеш ти трябва драйв с достатъчно мощен лазер. В крайна сметка - хората са направили един много по-траен DVD на който можеш да разчиташ.
След като ми се случи тази идиотщина със SSD-то (хем знам много добре че може да стане така) - мисля да си взема такъв драйв и една кутийка дискове за снимките на жена ми...
|
| Сря Май 24, 2017 9:28 am |
|
 |
|
velio
|
Драйва лесно, ЛГ са по25 -50лв и я имат тая технология. Носителите обаче са зор. (е поне са скъпички). Имам такъв драйв от две години, засега нито един диск не съм записал...
|
| Вто Май 30, 2017 1:57 pm |
|
 |
|
michev
|
Я дай линкове то тия евтини драйвове дето могат да записват M-DISK дискове, че аз последно преди 3-4 месеца като се оглеждах за такова чудо, под 100 и много лв. не видях.
|
| Вто Май 30, 2017 2:40 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Verbatim произвеждат такива дискове. Дистрибутора им за Бг е Елтрейд. DVD-то стува около 3.50 лв, а BR струва около 6.50 лв Явно са се засрамили от трайността на стандартните си дискове и са си взели лиценз за M-DISK. Ето документа за теста който са направили: http://www.esystor.com/images/China_Lake_Full_Report.pdf
|
| Вто Май 30, 2017 8:12 pm |
|
 |
|
velio
|
Моята е такава (между другото е бъгава - като отвориш треа, ако го бутнеш с ръка и забива, не иска нито да го прибира, нито да го вади повече, чак като рестартираш компа се оправя. Само с копчето трябва да се действа) http://most.bg/lg-gh24nsc0-dvd-rw-black-ret.htmlМоже да не е вече актуална... Имай предвид че това е дувде. Блурей вероятно е по-скъп. Аз цени под 6лв за диск не видях (единични дискове). Има и вербатим, те са по 8лв. Бих пробвал един диск, само да измисля какво да си запиша на него.
|
| Сря Май 31, 2017 3:57 pm |
|
|