Отговори на тема  [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Устройство за измерване на шума 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Устройство за измерване на шума
Cekins написа:
А я ми кажи как ще възстановиш GIE в точката на връщане като тя може да е навсякъде в останалата част от програмата? Ще пишеш през ред GIE = true ?...

Първо вдигам флага GIE и после излизам с retfie. Обаче така както го казваш явно не е както съм си го представял: а именно процесора си знае, че е в прекъсване, преди да е получил retfie. Т.е. явно не е правилен моя начин...
А това със затриването на W регистъра дали не е оттам да прави белята ?

Чет Яну 25, 2018 5:31 pm
Профил

Има най-различни процесори и контролери.
Стандартно когато влезнеш в прекъсване освен че се променя PC се забраняват и прекъсванията, но ако искаш(но не е препоръчително) можеш да разрешиш прекъсванията и докато обработваш едното можеш да влезнеш в друго. Има 1001 причини това да не се прави, но може да се направи. Хубавото е че са ти дали пистолет и ако искаш може да се застреляш в крака/главата.
В общия случай при прекъсване сетваш volatile флаг, четеш SPI или UART байта и събуждаш процесора.
В main loop: обработваш данните, забраняваш прекъсванията, проверяваш флаг, ако е сетнат разрешаваш прекъсванията и отиваш в началото на main loop, ако не е сетнат (разрешаваш прекъсванията и приспиваш процесора) едновремено.

Чет Яну 25, 2018 5:39 pm
Профил

Аха явно нямам достатъчно опит/познания.
По принцип досега когато съм ползвал прекъсвания от таймер или UART съм разчитал на факта, че дори да разреша прекъсванията преди retfie то няма да дойде ново прекъсване. Обаче като се замисля не винаги е така и следва да пооправя някои програмки...

Чет Яну 25, 2018 5:49 pm
Профил

ike написа:
Има 1001 причини това да не се прави, но може да се направи.

Това се прави при специфични случаи! Дори старите 8 битови имат по 2 приоритетни вектора за прекъсване(high и low). По-новите имат повече. Наистина при обикновени програмики и процеси е по-добре да не позволяваш подобно нещо. Все пак по-новите контролери вече имат и малък буфер на интерфейсите и нищо няма да стане ако се забавиш малко, докато си обработиш нещо друго. Само че ако имаш важен процес, който може да ти генерира някакво прекъсване в произволен момент примерно за проблем(FAULT), е тогава ти трябва нещо, което да override-не всичко и да реагира на грешката!

Чет Яну 25, 2018 6:28 pm
Профил

Кои са тия стари дето имат приоритетни вектори, останал съм с впечатление че ти работиш с пикове, та не помня някой стар да е имал повече от един интеръпт вектор. Не само това, по горе някой споменава за възстановяване на W регистър, няма никакво възстановяване в класическият пик, разбирай тези които бяха преди да с епоявят 18-ките, не ми се четът дейта шити на поразия за да открия кога се е появило ако изобщо го има. Ама както и да е, това е конкретен пикоборски въпрос, а тук говорим доста по-общо, да не говорим че човека се интересува от архитектура нямаща нищо общо.

Чет Яну 25, 2018 9:46 pm
Профил

Може би има в предвид IRQ и NMI, в стандартните процесори, които навремето са се ползвали за контролери, когато все още е нямало микроконтролери с вградени CPU, ROM и RAM.
Internals of BRK/IRQ/NMI/RESET on a MOS 6502: http://www.pagetable.com/?p=410

Пет Яну 26, 2018 5:23 am
Профил

Е то не са само там, много процесори имат приоритетни вектори, ама от писането и споменаването на XC останах с впечатление че визира пик...

Пет Яну 26, 2018 9:30 am
Профил
Аватар

Що бе Тони - 18-ки има от доста време - та какво да разбираме под стари. Ама вярно че много старите 12/16 нямаха възстановяване - просто не съм ползвал такива динозаври от години и съм забравил. Иначе всичко 12-16-18 от последните 5-6 (че и повече) години има автоматично възстановяване. Даже новите 12/16-ки възстановяват и двата FSR регистъра (което някой път е проблем даже). И 18-ките от край време имат две нива на прекъсване, ама като се ползват трябва да се внимава, че на ниското ниво си запомня само PC регистъра.

Пет Яну 26, 2018 10:32 am
Профил ICQ

Ами за мен стари са F84, 877 и други от сорта :) Както и да е, чаршафите затова ги има за да се четът, то изобщо подхода с един или два вектора на прекъсване има много повее недостатъци според мен от предимства, ама това им е архитектурата на чеповете, силабса например с отделни вектори е много по-удобен.

Пет Яну 26, 2018 11:07 am
Профил
Аватар

Е те нали 24/30/33 са така. Аз съм им свикнал и с 1/2 вектора се оправям за нещата които правя.

Пет Яну 26, 2018 11:16 am
Профил ICQ

Тони, мисля че смесваш нещата - не говорим за вектори на прекъсване, а за приоритет на прекъсването!

Пет Яну 26, 2018 11:27 am
Профил

Не се кахърете... и "големите" дизайнери не са наясно с броя на векторите. АРМ примерно 5 пъти сменяха от един на много после пак на един и така няколко пъти ;-)

Пет Яну 26, 2018 11:29 am
Профил

bobihot написа:
Поне покрай темата намерих, че освен FFT има и FHT. Да ги пробвам, че да видя разликата и има ли я?
...

Принципно има разлика, но не се сещам за предимство на FHT в този случай. Специално по отношение на времето за изпълнение. Май, че имаше вариант да се приложи rader алгоритъм за FHT, но май пак не се докарва по-голяма скорост. Абе ще погледна тия дни и ще ти кажа по-точно.

Пет Яну 26, 2018 11:59 am
Профил

Нападнаха ме разни размишления на тема DHT, но все още не виждам смисъл да се прилага в този случай.
Книжката не е малка, Рек може да я изтрие след някой ден, за да не заема излишно място.

Пет Яну 26, 2018 1:00 pm
Профил

Аз разбирам разликата между вектор и приоритет, но доколкото помня, в 18-ката единственото което прави приоритета е да ги насочва към различни вектори, 8 и 18 или каквото беше там, не съм писал за 18-ка от има няма 10 години ... май повече, 2007-ма беше май последно. Не помня вече освен това как работеше между самите прекъсвания това приоретизиране. В силабса обаче освен че имаш отделни вектори за прексъванията, имаш и приоритети, както и да е.

Пет Яну 26, 2018 8:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща