|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 10:53 am
| Автор |
Съобщение |
|
Garcor
Ранг: Минаващ
|
 Re: Cortex-M33
Мери се по същия начин като в аналоговите металотърсачи с фазов (синхронен) детектор. Тук има описание как работи: http://www.biznes-kontrol.ru/informatio ... tectorsp2/Качвам ти и един текстов файл за металотърсачите с повече от една честота.
|
| Чет Фев 22, 2018 3:15 am |
|
 |
|
Garcor
|
Като цяло и двете схеми са доста аматьорски и не вярвам да покажат добър резултат. За да се повиши чувствителноста трябва да се уголеми антената.[/quote] Ето две схеми на класически металотърсачи. Fisher1266 и Whites_Classic_III Уголемяването на антената има смисъл само донякъде, защото става по чувствителна към големите цели, но същевременно по нечувствителна към малките. Затова е най добре да се ползват сменяеми според случая. Ето например с какви работи Minelab x-terra 705:
|
| Чет Фев 22, 2018 3:33 am |
|
 |
|
Garcor
|
Честотите на които най често работят VLF металотърсачите са 3, 8 и 18 килохерца. Например при 8 килохерца ще имаме около 125 отчета на период, което е достатъчно да се реализира програмно фазов (синхронен) детектор. При 18 килохерца нещата започват вече малко да загрубяват, но за Н7 с неговите 3×ADCs with 16-bit max. resolution (14 bits 4 MSPS, 16 bits 3.6 MSPS) няма да е проблем. Колкото по добър е ADC като резолюция и бързодействие, толкова по добре ще работи програмния фазов (синхронен) детектор, особено при високи честоти. При някои специализирани металотърсачи за откриване на много малки зрънца от самородно злато се използват честоти до 100 килохерца и са много скъпи.
|
| Чет Фев 22, 2018 4:17 am |
|
 |
|
gicho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
С такъв "фазов" детектор, при 125 семпъла на период, каква резолюция на измерената разлика очакваш да получиш? Има специализирани аналогови чипове, например на Analog, които вършат тая работа далеч по-прецизно. Защо не го прекараш през такъв и после да дигитализираш изхода му? Мисля AD8302, но може и да се лъжа дали точно той беше. А от тоя АЦП-та в стм-ите не очаквай твърде много - за мерене на ултразвук например в медицинки техники има специализирани фронт енд чипове с многоканални ацп-а. Мисля че объркването идва от това че не си дефинирал твоят алгоритъм какви данни като точност, дискрета и т.н. са му нужни за да направи "магията". Иначе е като холивудските филми - от замазан запис с черно бяла аналогова камера вадят цвета на очите на сянката, дето се вижда отразена на лъскавата опаковка на някоя вафла...
|
| Чет Фев 22, 2018 8:04 am |
|
 |
|
Garcor
|
Алгоритъмът е класически. Виж как са експериментирали руснаците, алгоритъмът им е достатъчно ясен. http://md4u.ru/viewtopic.php?f=24&t=8251Работили са с 16 семпъла на период. В действащите металотърсачи извеждат информация и маскират 16 сектора в диапазона VDI. В патента на Garrett Electronics US5786696 има графика на фазовото изместване от 0 да 180 градуса. Вижда се че 16 сектора са напълно достатъчни.
|
| Чет Фев 22, 2018 11:43 am |
|
 |
|
Garcor
|
Добре е да се има предвид.
|
| Чет Фев 22, 2018 12:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
В тези описания липсват детайли, особено по отношение какво се мери (и като цел и като конкретни числа). Затова пак ще попитам - какво искаш да измериш?
|
| Чет Фев 22, 2018 1:17 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
вай... от къде се тръгна, до къде се стигна
без да съм чел всичко, също съм на мнение, че специализиран чип (TX-DAC+RX-ADC с вектори) е по-доброто решение и всякакъв софтуеризъм.
|
| Чет Фев 22, 2018 1:23 pm |
|
 |
|
Garcor
|
В патента на GarrettElectronicsUS5786696.pdf който съм дал по горе, достатъчно ясно е описано какво точно се мери. В почти всички схеми на металотърсачи се мери това, което е описано в този патент с минимални разлики в подхода. Но принципът е един и същ. Аз също искам да меря същите неща описани в патента. Фазова разлика, спектър на сигнала и силата на сигнала. В патента е описано достатъчно подробно. Няма смисъл да го преразказвам.
|
| Чет Фев 22, 2018 2:01 pm |
|
 |
|
Garcor
|
На руския форум за металдетектори има два раздела където подробно са обсъждани и анализирани същите въпроси. Теоретический раздел Вопросы физики функционирования металлоискателей и способов обработки, применяемых в металлоискателях. http://md4u.ru/viewforum.php?f=77Цифровая обработка в МД http://md4u.ru/viewforum.php?f=24
|
| Чет Фев 22, 2018 2:32 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Garcor очевидно имаме проблем с комуникацията... Въпросът ми беше ТИ какво ТОЧНО искаш да измериш, защото аз мога да съм ти полезен САМО в тая част. Останалото нито мога, нито искам. Патентите са си патенти, има огромна разлика между патент и продукт. Дори да искаш да направиш продукт точно по дадения патент пак имаш да доуточняваш същите детайли за които питам. Освен това даде множество линкове с различни принципи на действие, различни схемни решения, а ти говориш и за промени и мускули... Извинявай, но изтървах нишката КАКВО точно ще правиш! Не съм чак толкова тъп. То е ясно че ще мериш някакви такива неща... На така поставена задача е ясно, само че ще ти е трудно да използваш шивашки метър за меренето. Малко конкретика? Или да хвърлям боб? И не ми давай линкове, защото има различни решения. Има такива, които работят с единичен импулс, има и такива които работят с периодичен на определена честота. Има такива които работят с един сигнал в даден момент, има такива които работят с два сигнала по едно и също време. Така че първо дефинирай сигнала или сигналите, като не ме интересуват подробности свързани с металотърсачки, интересуват ме параметри - каква честата ориентировъчно, каква амплитуда (като порядък), очакван SNR (грубо). След това фазова разлика между кой и кой сигнал. Спектър на какво?
|
| Чет Фев 22, 2018 3:05 pm |
|
 |
|
Pif
|
Е как какво. Че то е ясно. Спектър на металите. Бива ли такава недосетливост.
|
| Чет Фев 22, 2018 3:18 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
спеткър на фазовата разлика ми звучи по-практично. а висшия пилотаж ще е фазова разлика на спектрите. 
|
| Чет Фев 22, 2018 3:20 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Няма ли да е по-безопасно вместо фазова разлика да се мери нулевата разлика?
|
| Чет Фев 22, 2018 3:47 pm |
|
 |
|
Garcor
|
В оригиналния металотърсач на Анди честотата на сигнала е около 8 килохерца и е приблизително синусоида. Генерира се от микропроцесора като правоъгълен сигнал, но в излъчващата индуктивност има кондензатор с който образува трептящ кръг. Затова излъчения сигнал е почти синусоида. Фазовата разлика се мери между излъчения сигнал от предавателната намотка TX и приетия сигнал от приемната намотка RX. Мери се фазова разлика от 0 до 180 градуса в скала условно разделена на 16 сектора. Или приблизително по 11 градуса на сектор. Всеки сектор отговаря на определен тип метал. Амплитудата на приемания сигнал преди ОУ се променя от почти нула до около половин волт. Горната граница се определя от диодния ограничител пред ОУ. Усилването на ОУ се съобразява с ADC. SNR зависи от типа на почвата. Варира в много широки граници, особено при слаб сигнал. Тоест шумът може да е дори по силен от полезния сигнал. Това което аз искам да добавя е още един режим на металдетектора при което да се излъчва сигнала от картинката. На този сигнал искам да правя след приемането му спектрален анализ. Сигнала TX на картинката.
|
| Чет Фев 22, 2018 4:33 pm |
|
|