Отговори на тема  [ 124 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Cortex-M33 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Cortex-M33
Прикачени файлове:
MIB.doc [101 KiB]
251 пъти
miro_atc написа:
Не знам какви ти са очакванията, но фазовата разлика няма да се мери в секунди със сигурност. Няма да е в милисекунди също. В микросекунди са времената за разряд, което обаче не е точно фазова разлика. Според мен фазовата разлика ще е в порядък нано секунди, Как се мери само с АЦП при условие че имаш отчет на микросекунда?

Мери се по същия начин като в аналоговите металотърсачи с фазов (синхронен)
детектор. Тук има описание как работи:
http://www.biznes-kontrol.ru/informatio ... tectorsp2/
Качвам ти и един текстов файл за металотърсачите с повече от една честота.

Чет Фев 22, 2018 3:15 am
Профил

Прикачени файлове:
Whites_Classic_III.gif
Whites_Classic_III.gif [ 65.45 KiB | Прегледано 4719 пъти ]
Прикачени файлове:
Fisher1266.pdf [30.84 KiB]
245 пъти
Като цяло и двете схеми са доста аматьорски и не вярвам да покажат добър резултат.
За да се повиши чувствителноста трябва да се уголеми антената.[/quote]
Ето две схеми на класически металотърсачи.
Fisher1266 и Whites_Classic_III
Уголемяването на антената има смисъл само донякъде, защото става по чувствителна към големите цели, но същевременно по нечувствителна към малките.
Затова е най добре да се ползват сменяеми според случая.
Ето например с какви работи Minelab x-terra 705:
Цитат:
Какие катушки можно использовать на металлодетекторе terra 705.

моно-катушки:

6" 7.5 кгц круглая
6" 18.75 кгц (высокочастотная снайперка)круглая
9" 3 кгц - глубинная моно, редко используется
9" 7.5 кгц - штатная катушка приборов т34 и т305
9" 18.75 кгц - высокочастотная концентрическая( супер для поиска неглубоких мелких целей).

DD-катушки:

10" 18.75 кгц эллипсоидная
10,5" 7.5 кгц - штатная катушка 505, 705.
10.5" 18.5 кгц - высокочастотная катушка для поиска мелких целей
Статья про сравнение DD катушек 7.5 кгц и 18.5 кгц
15" - в народе такие здоровые катушки называют "руль", сейчас выпускают фирмы Коилтек, Марс МД.

Чет Фев 22, 2018 3:33 am
Профил

miro_atc написа:
Как се мери само с АЦП при условие че имаш отчет на микросекунда?

Честотите на които най често работят VLF металотърсачите са 3, 8 и 18 килохерца.
Например при 8 килохерца ще имаме около 125 отчета на период, което е достатъчно да се реализира програмно фазов (синхронен) детектор.
При 18 килохерца нещата започват вече малко да загрубяват, но за Н7 с неговите 3×ADCs with 16-bit max. resolution (14 bits
4 MSPS, 16 bits 3.6 MSPS) няма да е проблем.
Колкото по добър е ADC като резолюция и бързодействие, толкова по добре ще работи програмния фазов (синхронен) детектор, особено при високи честоти.
При някои специализирани металотърсачи за откриване на много малки зрънца от самородно злато се използват честоти до 100 килохерца и са много скъпи.

Чет Фев 22, 2018 4:17 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Garcor написа:
ще имаме около 125 отчета на период, което е достатъчно да се реализира програмно фазов (синхронен) детектор

С такъв "фазов" детектор, при 125 семпъла на период, каква резолюция на измерената разлика очакваш да получиш?
Има специализирани аналогови чипове, например на Analog, които вършат тая работа далеч по-прецизно. Защо не го прекараш през такъв и после да дигитализираш изхода му? Мисля AD8302, но може и да се лъжа дали точно той беше.
А от тоя АЦП-та в стм-ите не очаквай твърде много - за мерене на ултразвук например в медицинки техники има специализирани фронт енд чипове с многоканални ацп-а.
Мисля че объркването идва от това че не си дефинирал твоят алгоритъм какви данни като точност, дискрета и т.н. са му нужни за да направи "магията". Иначе е като холивудските филми - от замазан запис с черно бяла аналогова камера вадят цвета на очите на сянката, дето се вижда отразена на лъскавата опаковка на някоя вафла...

Чет Фев 22, 2018 8:04 am
Профил

Прикачени файлове:
GarrettElectronicsUS5786696.pdf [655.59 KiB]
236 пъти
gicho написа:
Garcor написа:
ще имаме около 125 отчета на период, което е достатъчно да се реализира програмно фазов (синхронен) детектор

С такъв "фазов" детектор, при 125 семпъла на период, каква резолюция на измерената разлика очакваш да получиш?
Мисля че объркването идва от това че не си дефинирал твоят алгоритъм какви данни като точност, дискрета и т.н. са му нужни за да направи "магията".

Алгоритъмът е класически.
Виж как са експериментирали руснаците, алгоритъмът им е достатъчно ясен.
Цитат:
Начало АЦП преобразования можно сдвинуть на нужный угол относительно главного импульса. Частота основного меандра, длительность его импульса и сдвиг фазы перед началом АЦП выводится на примитивненький LCD мониторчик. АЦП пребразования внутри основного цикла можно делать равномерно по циклу, если работаем с детектором IB или можно запустить серию через некоторое время после основного импульса.

Цитат:
Итак, синхронизация готова. Теперь на неё надо накладывать обработку. Ресурсов у нас не так уж и много. Например, имея 32 mHz CPU при частоте передатчика Tx = 6 kHz у нас на всё про всё есть 5333 цикла. Если за один период мы хотим обработать 16 отсчётов, то на один отсчёт у нас остаётся всего 333 цикла. Не особенно разбежишься, но мы не обрабатываем каждый отсчёт в отдельности. Мы накапливаем 16 отсчётов на одном периоде, а затем выполняем функцию синхронного детектирования.

http://md4u.ru/viewtopic.php?f=24&t=8251
Работили са с 16 семпъла на период.
В действащите металотърсачи извеждат информация и маскират 16 сектора в диапазона VDI.
В патента на Garrett Electronics US5786696 има графика на фазовото изместване от 0 да 180 градуса.
Вижда се че 16 сектора са напълно достатъчни.

Чет Фев 22, 2018 11:43 am
Профил

Цитат:
Индекс VDI (Visual Digital Index) – это, маркетинговый бред, не отражающий точную физическую характеристику откликов от целей. В основе этого индекса выступает фаза сигнала отклика, поэтому более правильно оперировать коэффициентом фазы (Jm/Re) или углом между зондирующим сигналом и сигналом отклика от целей ( arctg(Jm/Re) ), т.к. именно эта характеристика сигнала отклика определяет отличительную характеристику вещества целей без учета уровня сигнала отклика.
Точное значение амплитуд Jm, Re можно получать только на нулевой частоте спектра огибающей сигналов отклика (на нулевой частоте выхода СД), на других частотах в спектре огибающих эти значения амплитуд будут искажены. Эти искажения будут присутствовать всегда в процессе поиска и чем быстрее махать датчиком, тем хуже точность измерения фазы, а следовательно ниже чувствительность... т.к. вызывает необходимость расширять фазовое окно для подавления сигнала с фазой грунта.

Добре е да се има предвид.

Чет Фев 22, 2018 12:31 pm
Профил

Garcor написа:
Прикачени файлове:
MIB.doc
miro_atc написа:
Не знам какви ти са очакванията, но фазовата разлика няма да се мери в секунди със сигурност. Няма да е в милисекунди също. В микросекунди са времената за разряд, което обаче не е точно фазова разлика. Според мен фазовата разлика ще е в порядък нано секунди, Как се мери само с АЦП при условие че имаш отчет на микросекунда?

В тези описания липсват детайли, особено по отношение какво се мери (и като цел и като конкретни числа). Затова пак ще попитам - какво искаш да измериш?

Чет Фев 22, 2018 1:17 pm
Профил
Аватар

вай... от къде се тръгна, до къде се стигна

без да съм чел всичко, също съм на мнение, че специализиран чип (TX-DAC+RX-ADC с вектори) е по-доброто решение и всякакъв софтуеризъм.

Чет Фев 22, 2018 1:23 pm
Профил

miro_atc написа:
Garcor написа:
Прикачени файлове:
MIB.doc
miro_atc написа:

В тези описания липсват детайли, особено по отношение какво се мери (и като цел и като конкретни числа). Затова пак ще попитам - какво искаш да измериш?

В патента на GarrettElectronicsUS5786696.pdf който съм дал по горе, достатъчно ясно е описано какво точно се мери.
В почти всички схеми на металотърсачи се мери това, което е описано в този патент с минимални разлики в подхода.
Но принципът е един и същ.
Аз също искам да меря същите неща описани в патента.
Фазова разлика, спектър на сигнала и силата на сигнала.
В патента е описано достатъчно подробно.
Няма смисъл да го преразказвам.

Чет Фев 22, 2018 2:01 pm
Профил

На руския форум за металдетектори има два раздела където подробно са обсъждани и анализирани същите въпроси.
Теоретический раздел
Вопросы физики функционирования металлоискателей и способов обработки, применяемых в металлоискателях.
http://md4u.ru/viewforum.php?f=77
Цифровая обработка в МД
http://md4u.ru/viewforum.php?f=24

Чет Фев 22, 2018 2:32 pm
Профил

Garcor очевидно имаме проблем с комуникацията... Въпросът ми беше ТИ какво ТОЧНО искаш да измериш, защото аз мога да съм ти полезен САМО в тая част. Останалото нито мога, нито искам.
Патентите са си патенти, има огромна разлика между патент и продукт. Дори да искаш да направиш продукт точно по дадения патент пак имаш да доуточняваш същите детайли за които питам.
Освен това даде множество линкове с различни принципи на действие, различни схемни решения, а ти говориш и за промени и мускули... Извинявай, но изтървах нишката КАКВО точно ще правиш!

Garcor написа:
Аз също искам да меря същите неща описани в патента.
Фазова разлика, спектър на сигнала и силата на сигнала.

Не съм чак толкова тъп. То е ясно че ще мериш някакви такива неща... На така поставена задача е ясно, само че ще ти е трудно да използваш шивашки метър за меренето.
Малко конкретика? Или да хвърлям боб? И не ми давай линкове, защото има различни решения. Има такива, които работят с единичен импулс, има и такива които работят с периодичен на определена честота. Има такива които работят с един сигнал в даден момент, има такива които работят с два сигнала по едно и също време.
Така че първо дефинирай сигнала или сигналите, като не ме интересуват подробности свързани с металотърсачки, интересуват ме параметри - каква честата ориентировъчно, каква амплитуда (като порядък), очакван SNR (грубо). След това фазова разлика между кой и кой сигнал. Спектър на какво?

Чет Фев 22, 2018 3:05 pm
Профил

Е как какво. Че то е ясно. Спектър на металите. Бива ли такава недосетливост.

Чет Фев 22, 2018 3:18 pm
Профил
Аватар

спеткър на фазовата разлика ми звучи по-практично. а висшия пилотаж ще е фазова разлика на спектрите. 8-[

Чет Фев 22, 2018 3:20 pm
Профил
Аватар

Няма ли да е по-безопасно вместо фазова разлика да се мери нулевата разлика?

Чет Фев 22, 2018 3:47 pm
Профил ICQ

Прикачени файлове:
U2.JPG
U2.JPG [ 63.64 KiB | Прегледано 4607 пъти ]
miro_atc написа:
Така че първо дефинирай сигнала или сигналите, като не ме интересуват подробности свързани с металотърсачки, интересуват ме параметри - каква честата ориентировъчно, каква амплитуда (като порядък), очакван SNR (грубо). След това фазова разлика между кой и кой сигнал. Спектър на какво?

В оригиналния металотърсач на Анди честотата на сигнала е около 8 килохерца и е приблизително синусоида.
Генерира се от микропроцесора като правоъгълен сигнал, но в излъчващата индуктивност има кондензатор с който образува трептящ кръг. Затова излъчения сигнал е почти синусоида.
Фазовата разлика се мери между излъчения сигнал от предавателната намотка TX и приетия сигнал от приемната намотка RX.
Мери се фазова разлика от 0 до 180 градуса в скала условно разделена на 16 сектора.
Или приблизително по 11 градуса на сектор.
Всеки сектор отговаря на определен тип метал.
Амплитудата на приемания сигнал преди ОУ се променя от почти нула до около половин волт.
Горната граница се определя от диодния ограничител пред ОУ.
Усилването на ОУ се съобразява с ADC.
SNR зависи от типа на почвата.
Варира в много широки граници, особено при слаб сигнал.
Тоест шумът може да е дори по силен от полезния сигнал.
Това което аз искам да добавя е още един режим на металдетектора при което да се излъчва сигнала от картинката.
На този сигнал искам да правя след приемането му спектрален анализ.
Сигнала TX на картинката.

Чет Фев 22, 2018 4:33 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 124 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща