| Автор |
Съобщение |
|
Н'бабане Гт'муан'га
Ранг: Форумен бог
|
 Най-най? :-)
Тая тема поначало е по средата между спам и тролене обаче ми трябват повече мнения Все още работя интензивно над новото ело и искам освен всичко друго и да е основа при начално обучение по компютърни системи и архитектури. За тая цел се опитвам да намеря възможно най-проста и изчистена архитектура (не е задължително да е 32-битова) която да е така да се каже фундамент на всички останали. Скоростта НЕ Е от значение. Естествено всичко може да се емулира на нещо по-бързо, но на мен не ми е това целта, така че предпочитам да стоя на съответното желязо. Същевременно се опитвам обаче да не компрометирам твърде много производителността или общата функционалност на системата. Та на въпроса - коя архитектура (по личното мнение на постващия) би била най-подходяща за целта? 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Мар 04, 2018 12:09 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: Най-най? :-)
|
| Нед Мар 04, 2018 12:23 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Може ли малко по-конкретно? Искаш да сменяш хардуера ли?
|
| Нед Мар 04, 2018 4:51 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Ами все още опитвам различни варианти...
|
| Нед Мар 04, 2018 5:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Просто не разбирам каква е дилемата... Но каквато и да е, не мисля че трябва да се притесняваш от конкретна архитектура. Важно е твоят продукт да е добър. Ако мислиш че ще направиш по-добър продукт с дадена архитектура, изобщо няма какво да ни питаш нас  На теория всеки софтуер може да се напише/портне за всяка архитектура. Но това е за сметка на определена цена или време. Така че обикновено изборът е комплексен. Няма смисъл да скачаш на "по-по-най" модерното джелязо, ако нямаш какво да търкаляш на него. Пък и ако помня правилно ти ползваше май PIC32? Реално като алтернатива имаш ARM, само че като архитектури двете имат много повече прилики, отколкото разлики. Демек от един дол дренки са...
|
| Нед Мар 04, 2018 5:52 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
MSP430. Класика, подобие е на PDP11 (също е считана за класика). Сравнително добри чаршафи, което също е важно, има безплатни развойни среди за обучение, има добро комюнити.
|
| Нед Мар 04, 2018 6:40 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
И аз доста мислих върху него Много чисто и добро за начално обучение. Има си някои кусури но като цяло е доста прилично, единствено дето има твърде малко памет. Засега ми се очертава един ясен фаворит - RX серията на ренесас, по-специално RX64M/RX65N/RX71M които отгоре на всичко имат еднакъв пинаут, а и самото ядро ми се струва много добре мислено. Средата за разработка също е безплатна и изглежда доста културно.
|
| Нед Мар 04, 2018 7:34 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
А защо бягаш от mainstream архитектурите (x86, arm ... mips)? Каква аудитория гониш?
Като бях на 15-20 хич и не се замислях а се хвърлях на всичко ново да го уча (е то тогава новостите не бяха кой знае колко много де) ... но сега въобще не бих губил време с нещо от което няма да мога да преизползвам в бъдеще ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Мар 04, 2018 8:09 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
От уикипедия: Мейнстрийм чип от най-големия производител не спада точно в графата бягане от мейнстрийм Пък и не намерих по-добра алтернатива за конкретните цели на проекта. С166 на инфинеон също ми хареса но японците определено са го мислили тоя за дълго време занапред. Аз иначе нали това питам - има ли нещо друго дето си заслужава да гледам?
|
| Нед Мар 04, 2018 8:21 pm |
|
 |
|
fred
|
Тези Renesas съм ги намразил. Купих една платка USB 3.0/SATA разширение с техен чип, USB-то ту пали ту не ще, нещо драйверите скапани. Чакам от друг производител да видим с него как ще е.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Нед Мар 04, 2018 8:49 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Най много продажби не означава непременно най много пазар за хардуеристи и/или програмисти  Та затова те питам кого всъщност искаш да обучаваш ... щото ако е за хлапета дето така или иначе не знаят какво искат, като че ли по ще им върши работа да е някой от тези които ти написах ... сега от друга страна ардуиното все пак доказа, че може да се отвори пазар и за друга архитектура ама то е по скоро някакво изключение, даже недоразумение 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Мар 04, 2018 9:04 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Това не го разбирам... Работил съм и на двете и не съм забелязал каквато и да е била прилика. Нито като джелязо, а пък за софтуер съвсем.... С166 беше интересен наистина, ама преди 20-на години. Мир на праха му!
|
| Нед Мар 04, 2018 9:20 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Какво не ти харесва на MSP430, освен малкото памет, което е нормално за 16 битов контролер?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Мар 05, 2018 7:32 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Нищо, винаги съм ги харесвал и както казах са ми между основните конкуренти при избора. Основния проблем при тях е че имат сравнително малко памет която не може да се разшири отвън. Другото е че са доста бавни по днешните стандарти, дори и за обучаваща система. Но все още мисля по тоя въпрос...
|
| Пон Мар 05, 2018 1:11 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
MSP430 е по-скоро украшение на визитката на една фирма, която реши че ще излезе масовия пазар. Не само ниския клас за 16 и 32-бит, а изобщо. Беше странно решение, при условие че бяха сред водещите, но така си решиха и си спазват решението. Не е моя работа да коментирам политиката на толкова голяма и сериозна фирма, само отбелязвам факта че те официално НЕ искат да инвестират в контролери и процесори с общо предназначение. Така че ако очаквате контролер с много памет и периферии и цена като останалите на пазара, просто сте сбъркали фирмата 
|
| Пон Мар 05, 2018 2:05 pm |
|
|