Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Най-най? :-) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Най-най? :-)
Тая тема поначало е по средата между спам и тролене обаче ми трябват повече мнения :D

Все още работя интензивно над новото ело и искам освен всичко друго и да е основа при начално обучение по компютърни системи и архитектури. За тая цел се опитвам да намеря възможно най-проста и изчистена архитектура (не е задължително да е 32-битова) която да е така да се каже фундамент на всички останали. Скоростта НЕ Е от значение. Естествено всичко може да се емулира на нещо по-бързо, но на мен не ми е това целта, така че предпочитам да стоя на съответното желязо. Същевременно се опитвам обаче да не компрометирам твърде много производителността или общата функционалност на системата.

Та на въпроса - коя архитектура (по личното мнение на постващия) би била най-подходяща за целта?

:axe:

Нед Мар 04, 2018 12:09 am
Профил
Аватар

Мнение Re: Най-най? :-)
MIX

P.S. j/k

Нед Мар 04, 2018 12:23 am
Профил

Може ли малко по-конкретно?
Искаш да сменяш хардуера ли?

Нед Мар 04, 2018 4:51 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
Може ли малко по-конкретно?
Искаш да сменяш хардуера ли?

Ами все още опитвам различни варианти...

Нед Мар 04, 2018 5:24 pm
Профил

Просто не разбирам каква е дилемата...
Но каквато и да е, не мисля че трябва да се притесняваш от конкретна архитектура. Важно е твоят продукт да е добър. Ако мислиш че ще направиш по-добър продукт с дадена архитектура, изобщо няма какво да ни питаш нас ;-)
На теория всеки софтуер може да се напише/портне за всяка архитектура. Но това е за сметка на определена цена или време. Така че обикновено изборът е комплексен. Няма смисъл да скачаш на "по-по-най" модерното джелязо, ако нямаш какво да търкаляш на него.

Пък и ако помня правилно ти ползваше май PIC32? Реално като алтернатива имаш ARM, само че като архитектури двете имат много повече прилики, отколкото разлики. Демек от един дол дренки са...

Нед Мар 04, 2018 5:52 pm
Профил
Аватар

MSP430. Класика, подобие е на PDP11 (също е считана за класика). Сравнително добри чаршафи, което също е важно, има безплатни развойни среди за обучение, има добро комюнити.

Нед Мар 04, 2018 6:40 pm
Профил ICQ
Аватар

bateAz написа:
MSP430. Класика, подобие е на PDP11 (също е считана за класика). Сравнително добри чаршафи, което също е важно, има безплатни развойни среди за обучение, има добро комюнити.

И аз доста мислих върху него 8)
Много чисто и добро за начално обучение. Има си някои кусури но като цяло е доста прилично, единствено дето има твърде малко памет.
Засега ми се очертава един ясен фаворит - RX серията на ренесас, по-специално RX64M/RX65N/RX71M които отгоре на всичко имат еднакъв пинаут, а и самото ядро ми се струва много добре мислено. Средата за разработка също е безплатна и изглежда доста културно.

Нед Мар 04, 2018 7:34 pm
Профил

А защо бягаш от mainstream архитектурите (x86, arm ... mips)? Каква аудитория гониш?

Като бях на 15-20 хич и не се замислях а се хвърлях на всичко ново да го уча (е то тогава новостите не бяха кой знае колко много де) ... но сега въобще не бих губил време с нещо от което няма да мога да преизползвам в бъдеще ...

Нед Мар 04, 2018 8:09 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
А защо бягаш от mainstream архитектурите (x86, arm ... mips)? Каква аудитория гониш?

От уикипедия:
Цитат:
Renesas Electronics Corporation (ルネサス エレクトロニクス株式会社 Runesasu Erekutoronikusu Kabushiki Gaisha) TYO: 6723 is a Japanese semiconductor manufacturer headquartered in Tokyo. It has manufacturing, design and sales operations in around 20 countries.[3] It was the world's largest auto semiconductor maker in 2014,[4] and the world's largest maker of microcontrollers. It also makes mixed-signal integrated circuits and system on a chip semiconductors.

Мейнстрийм чип от най-големия производител не спада точно в графата бягане от мейнстрийм :)
Пък и не намерих по-добра алтернатива за конкретните цели на проекта. С166 на инфинеон също ми хареса но японците определено са го мислили тоя за дълго време занапред.

Аз иначе нали това питам - има ли нещо друго дето си заслужава да гледам?

Нед Мар 04, 2018 8:21 pm
Профил

Тези Renesas съм ги намразил. Купих една платка USB 3.0/SATA разширение с техен чип, USB-то ту пали ту не ще, нещо драйверите скапани. Чакам от друг производител да видим с него как ще е.

Нед Мар 04, 2018 8:49 pm
Профил

Н'бабане Гт'муан'га написа:
...
Мейнстрийм чип от най-големия производител не спада точно в графата бягане от мейнстрийм :)
...

Най много продажби не означава непременно най много пазар за хардуеристи и/или програмисти ;)

Та затова те питам кого всъщност искаш да обучаваш ... щото ако е за хлапета дето така или иначе не знаят какво искат, като че ли по ще им върши работа да е някой от тези които ти написах ... сега от друга страна ардуиното все пак доказа, че може да се отвори пазар и за друга архитектура ама то е по скоро някакво изключение, даже недоразумение :mrgreen:

Нед Мар 04, 2018 9:04 pm
Профил

bateAz написа:
MSP430. Класика, подобие е на PDP11 (също е считана за класика).

Това не го разбирам... Работил съм и на двете и не съм забелязал каквато и да е била прилика. Нито като джелязо, а пък за софтуер съвсем....

С166 беше интересен наистина, ама преди 20-на години. Мир на праха му!

Нед Мар 04, 2018 9:20 pm
Профил

Има си някои кусури но като цяло е доста прилично, единствено дето има твърде малко памет.

Какво не ти харесва на MSP430, освен малкото памет, което е нормално за 16 битов контролер?

Пон Мар 05, 2018 7:32 am
Профил
Аватар

ike написа:
Има си някои кусури но като цяло е доста прилично, единствено дето има твърде малко памет.

Какво не ти харесва на MSP430, освен малкото памет, което е нормално за 16 битов контролер?

Нищо, винаги съм ги харесвал и както казах са ми между основните конкуренти при избора.
Основния проблем при тях е че имат сравнително малко памет която не може да се разшири отвън. Другото е че са доста бавни по днешните стандарти, дори и за обучаваща система.
Но все още мисля по тоя въпрос...

Пон Мар 05, 2018 1:11 pm
Профил

MSP430 е по-скоро украшение на визитката на една фирма, която реши че ще излезе масовия пазар. Не само ниския клас за 16 и 32-бит, а изобщо. Беше странно решение, при условие че бяха сред водещите, но така си решиха и си спазват решението.
Не е моя работа да коментирам политиката на толкова голяма и сериозна фирма, само отбелязвам факта че те официално НЕ искат да инвестират в контролери и процесори с общо предназначение. Така че ако очаквате контролер с много памет и периферии и цена като останалите на пазара, просто сте сбъркали фирмата ;-)

Пон Мар 05, 2018 2:05 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща