Отговори на тема  [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Най-най? :-) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Най-най? :-)
"начално обучение по компютърни системи и архитектури"
Моето мнение е, че правилно си се ориентирал към нещо 32 битово.
Имаме микроконтролери pic, avr, msp430 и cortex M.
Но щом говориш за "компютърни системи и архитектури" значи се подразбира cortex A.
Обаче там са R pi и един тон клонинги - веднага ще почнат да те сравняват с цената на най-евтиния SBC R pi zero за 5$ с производителността на NVIDIA Jetson TX2 Developer Kit (The developer kit is comprised of a mini ITX carrier board taking Jetson TX2 system-on-module powered by an Tegra X2 hexa core processor (2x Denver + 4x ARM Cortex A57) with a high-end 256-core Pascal GPU (desktop class with OpenGL 4.5 support), 8GB RAM, 32GB storage, and more.)
За да стигне ело до максимален брой хора, трябва да покажеш, че е нещо различно от предложенията с които е залят пазара.

Пон Мар 05, 2018 2:13 pm
Профил

И аз съм за масовите, но ако искаш място в новините трябва да е нещо с RISC-V - не знам откъде ще вземеш чипове, но поне много вятър правят и ще имаш безплатна реклама...

Вто Мар 06, 2018 4:27 pm
Профил
Аватар

Не знам дали знаете за историята на MSP430, но е просто жертва на Не-Роден-Вкъщи синдрома.
Процесора си е много добър, но Каубойците никога не са инвестирали истински в него, защото е направен в Германският им клон.
Вместо да го развият дадоха сума пари на едни руски измамници за Луминари дивотиите и плащаха за реклама и промотираха нещо, което не работеше.
MSP430 беше оставен на TI Германия да го развива, а отдела с всички девелопъри се събираше на 300 м2 в единият ъгъл на един етаж във Freising.
MSP430 Advanced Technical Conference бяха в Германия и извън Европа MSP430 не бе чак толкова популярно като AVR и PIC въпреки че имаше дадености да бъде, защото за времето си беше уникално с бързият старт от дълбоко заспиване на RC генератор преди кварца да се разклати.

Вто Мар 06, 2018 5:28 pm
Профил

Каубойците са странни птици... Навремето те направиха първите светни АРМ-ве (Strong ARM). Пуснаха един-два чепа, хората още не бяха се нарадвали и те ги спряха. После омарите там малко повече задържаха, тях не ги следях ама и те тъкмо да се наложат и ги спряха.
Купиха луминари по неясно какви причини, няма лошо... Взеха да им оправят бъговете, пак нищо лошо. Всъщност кръпките им (с патчове във флаша) не бяха много приятни, ама карай. После пуснаха вече релийз без кръпки, което пак нямаше много смисъл тъй като заради съвместимостта с останалите на полето нямаше как да върнем флаша. И тъкмо ги поизчистиха и бам EOL без алтернатива, буквално ни казаха сменяйте производителя... Естествено сменихме ги веднага, а те взеха че пуснаха заместители. Да ги питаш чий уй ;-)
Единствено MSP430 си го пазят толкова време. Нямам идея какви пари инвестират в него, но като технология си го къткат. Само на него слагат по-интересните си технологии като FRAM, прецизни АДЦ-та и т.н. И като ги питаш няма ли тия екстри да ги сложите и на някой куртекс, отговорят с твърдо НьЕ! ;-)
Не ги разбирам... а не ми е работа. Но MSP430 не го разбирам още повече. Тва е нещо като нищо, нито времето му уцелиха, нито технологията, нито пазара, нито нищо. Работил с много контролери, но само за MSP-то съжалявам че съм си изгубил времето ;-)

И за да бъде пълен оффтопика мисля, че модерните архитектури в момента НЕ са класическите. Хората сега се вълнуват от квантовите или AI-архитектурите ;-)

Вто Мар 06, 2018 7:44 pm
Профил

Били са върха на сладоледа, но преди 30 години. Сега заради закона на Мур можеш да си купиш от ARM готово Cortex-M0+ което е с пъти по-добро от msp430 като груба сила и ниска консумация на енергия.

Вто Мар 06, 2018 9:10 pm
Профил
Аватар

ike написа:
Били са върха на сладоледа, но преди 30 години. Сега заради закона на Мур можеш да си купиш от ARM готово Cortex-M0+ което е с пъти по-добро от msp430 като груба сила и ниска консумация на енергия.

абсолютно верно, затова и MSP432 всъщност е M0+ искаха да кешират името

Пет Мар 09, 2018 9:01 am
Профил

Не баш, MSP432 e M4F ядро.
Едит: Ха, тъкмо погледнах ulpbench-а и се втрещих - ambiq са изпреварени (2 пъти) от някакво изчадие на On Semi - RSL10 с cortex-m3:
https://www.eembc.org/benchmark/reports/benchreport.php?suite=ULP1&benchmark_seq=2798
https://www.eembc.org/ulpmark/index.php

Edit: въх, това има някакво наследство от Sanyo явно, забравил съм че са ги купили 2011-та.

Пет Мар 09, 2018 9:19 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 22 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2