Отговори на тема  [ 267 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Следваща
LPWA - Narrow Band, Lora... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: LPWA - Narrow Band, Lora...
Така е, но си мислех дали не си пробвал в движение... :wink: .
На схемата гледам, че PWRKEY не е свързан. Този модул не използва ли този пин за включване/изключване?

Пон Дек 10, 2018 3:42 pm
Профил
Аватар

това е неква шарена демо-схема, мога да ти метна схемата на платката или референт дизайн на модула
да пали се с PWRKEY има и ресет пин, само не разбрах как се гаси :)
ей тука трябва да има инфо

https://cloud.comet.bg/index.php/s/mc49 ... 2018-12-08

ако нещо няма - искай

Пон Дек 10, 2018 4:21 pm
Профил ICQ
Аватар

а някой който знае и/или е работил с COAP и LWM2M да разясни нещата, че нищо не вдявам...
тези два протокола започнаха да ги предлагат за малки IoT "сензори" и устройства

Пон Дек 10, 2018 4:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Мерси за инфото (тъкмо мислех да тормозя Ilkor) :). Гаси се с команда или като му дръпнеш батерията. Явно ще трябва да се предвиди LDO с ENABLE.

Пон Дек 10, 2018 4:48 pm
Профил
Аватар

командата я знам :)

Пон Дек 10, 2018 4:51 pm
Профил ICQ
Аватар

инфромативно така би трябва да изглежда Narrow Band А1 в София на около 80% покритие

Прикачени файлове:
Sofia_NB.jpg
Sofia_NB.jpg [ 1.19 MiB | Прегледано 10613 пъти ]

Пон Дек 10, 2018 7:30 pm
Профил ICQ

Прикачени файлове:
IoTnet-LoraWAN-price.png
IoTnet-LoraWAN-price.png [ 53.72 KiB | Прегледано 10593 пъти ]

Пон Дек 10, 2018 9:28 pm
Профил
Аватар

LoraWan мрежата по дизайн е еднопосочна на 99%. Ако 3 крайни устройства изпратят пакети горе долу по едно и също време в идеалния случай само две от тях могат да получат потвърждение. Който знае принципа на работа се сеща защо е така. Така че този тип мрежи са приложими при приложения които изпращат данни (ъплинк) и не се интересуват стигнали ли са те или не - примерно температурен сензор който предава на всеки 15 минути и не е толкова фатално че се получават дупки в данните.
Така че дори да взимат 30% отгоре за даунлинк те не могат да гарантират че ще го изпълнят. Да не говорим за други глезотии като броадкаст или FOTA. Както казах само с 3 крайни устройства аз мога да го докажа, какво остава ако са 100 ...
Интересното в горната оферта е че при нарастване на броят устройства, нараства и цената? Каква ли е логиката - да откаже големите клиенти?
Ако приложението позволява да се плаща месечна такса за пренос то най-удачния вариант е LTE NB (при наличние на покритие разбира се)

От друга страна има LPWAN мрежа която също работи в 868MHz обхват и предлага 100% двупосочност като при това използва по-тесен честотен диапазон - казва се Weightless.
viewtopic.php?f=2&t=16021

Наскоро компанията която стои зад този стандарт спечели търг за пилотен проект за отчитане на електромери:
https://www.ubiik.com/single-post/2018/ ... WA-Network

Първите 33000 модула са вече в производство:

Прикачени файлове:
3.jpeg
3.jpeg [ 105.25 KiB | Прегледано 10583 пъти ]
2.jpeg
2.jpeg [ 121.58 KiB | Прегледано 10583 пъти ]
1.jpg
1.jpg [ 45.27 KiB | Прегледано 10585 пъти ]
0.jpg
0.jpg [ 174.41 KiB | Прегледано 10585 пъти ]

Последна промяна ilkor на Пон Дек 10, 2018 10:23 pm, променена общо 2 пъти

Пон Дек 10, 2018 10:12 pm
Профил
Аватар

ей така е в Германия ... за частни лица

https://1nce.com/

500 мега байта 10 евро за 10 години по 365 дни са 128 кило-байта на ден или 5 к на час трафик...
- ако не греша -

Пон Дек 10, 2018 10:13 pm
Профил ICQ
Аватар

TheWizard написа:
500 мега байта 10 евро за 10 години по 365 дни са 128 кило-байта на ден или 5 к на час трафик...
- ако не греша -

+250 СМС-а

Пон Дек 10, 2018 10:26 pm
Профил

Че то без пари направо.
Аз друго си мисля за Лората - тя нали ползва някакви свободни честоти. Ако правилно разбирам всеки може да си пусне клетка или крайни точки, а няма кой да внася ред, утре някой ще смути канала, ще си пусне негови датчици които ще настъпват други, а проверка за правилна проходимост няма. Нещо като любителска мрежа :roll: Поправете ме ако не съм наясно.
Докато мобилният оператор е технически и законово защитен от вмешателства.

Пон Дек 10, 2018 11:30 pm
Профил

ilkor написа:
...
От друга страна има LPWAN мрежа която също работи в 868MHz обхват и предлага 100% двупосочност като при това използва по-тесен честотен диапазон - казва се Weightless.
viewtopic.php?f=2&t=16021

Това добре, но някой предлага ли го в България? В смисъл да е изградил инфраструктура и да можеш да си наемеш капацитет както тези които съм дал с LoraWAN. Защото ясно е, че огромното мнозинство потребители няма да се захванат да изграждат инфраструктура, те търсят нещо готово към което да се закачат. Впрочем аз не я рекламирам и въобще засега не се очертава да го ползвам, само гледам да съм наясно със стандарти и възможности ако ми се наложи нещо подобно.

От тази гледна точка най-стабилно изглежда решение изградено от съществуващите GSM оператори, те пари и капацитет имат. Обаче някои промъкнали се приказки ме карат да подозирам, че те се интересуват главно от едри клиенти и едва ли дребосъка какъвто сме ние ще сме им интересни. Така че накрая ще се избира от наличното а не от най-доброто. Именно затова дадох този ценоразпис. И ако някой знае други доставчици е добре да се дадат тук да се знаят.

Вто Дек 11, 2018 1:59 am
Профил
Аватар

е да де, ама на едрия клиент ще му трябват "ремоте сензори", а такива няма...

Незнам кой ще инвестира в инфраструктура (Lora), която работи в любителския обхват
За да се покрие София, трябва да прилича на снимката от А1 по горе (една лора клетка в градски условиа има радиус 2км)
но пък е "перфекна" за селски и селскостопански проекти (тук има чуденка - кой ще инвестира в БГ селото)
от друга страна комбинирана (Lora) с други технологии би трябва да даде задоволителни резултати

Вто Дек 11, 2018 9:55 am
Профил ICQ
Аватар

fred написа:
о някой предлага ли го в България? В смисъл да е изградил инфраструктура и да можеш да си наемеш капацитет както тези които съм дал с LoraWAN. Защото ясно е, че огромното мнозинство потребители няма да се захванат да изграждат инфраструктура, те търсят нещо готово към което да се закачат. Впрочем аз не я рекламирам и въобще засега не се очертава да го ползвам, само гледам да съм наясно със стандарти и възможности ако ми се наложи нещо подобно.

Това е основната сила на LoraWAN и Weightless - можеш сам да си изградиш локално покритие - примерно в индустриална площадка, в сграда и т.н.
Ако имаш голяма концентрация на крайни устройства в ограничена област това е идеалният вариант за LPWAN мрежа
Дори глобално покритие в един среден град не е проблем. CTO-то на Ubiik (фирмата зад Weightless) беше в София и според него градът може да се покрие с 5-10 базови станции при нисък/среден капацитет на мрежата.
Ако обаче е необходимо глобално покритие - единственият вариант е LTE NB

Вто Дек 11, 2018 11:17 am
Профил
Аватар

ilkor, как в Weightless става синхронизацията на нодовете с координатора на мрежата. Писал си, че има свободен слот за това, на какво става, ако два или повече нода започват да предават едновременно (или поне пакетите им се насложат) в този слот?

Вто Дек 11, 2018 12:35 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 267 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Следваща