| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: LPWA - Narrow Band, Lora...
Така е, но си мислех дали не си пробвал в движение...  . На схемата гледам, че PWRKEY не е свързан. Този модул не използва ли този пин за включване/изключване?
|
| Пон Дек 10, 2018 3:42 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
това е неква шарена демо-схема, мога да ти метна схемата на платката или референт дизайн на модула да пали се с PWRKEY има и ресет пин, само не разбрах как се гаси  ей тука трябва да има инфо https://cloud.comet.bg/index.php/s/mc49 ... 2018-12-08ако нещо няма - искай
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Дек 10, 2018 4:21 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
а някой който знае и/или е работил с COAP и LWM2M да разясни нещата, че нищо не вдявам... тези два протокола започнаха да ги предлагат за малки IoT "сензори" и устройства
|
| Пон Дек 10, 2018 4:36 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Мерси за инфото (тъкмо мислех да тормозя Ilkor)  . Гаси се с команда или като му дръпнеш батерията. Явно ще трябва да се предвиди LDO с ENABLE.
|
| Пон Дек 10, 2018 4:48 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
командата я знам 
|
| Пон Дек 10, 2018 4:51 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
инфромативно така би трябва да изглежда Narrow Band А1 в София на около 80% покритие
|
| Пон Дек 10, 2018 7:30 pm |
|
 |
|
fred
|
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Пон Дек 10, 2018 9:28 pm |
|
 |
|
ilkor
|
LoraWan мрежата по дизайн е еднопосочна на 99%. Ако 3 крайни устройства изпратят пакети горе долу по едно и също време в идеалния случай само две от тях могат да получат потвърждение. Който знае принципа на работа се сеща защо е така. Така че този тип мрежи са приложими при приложения които изпращат данни (ъплинк) и не се интересуват стигнали ли са те или не - примерно температурен сензор който предава на всеки 15 минути и не е толкова фатално че се получават дупки в данните. Така че дори да взимат 30% отгоре за даунлинк те не могат да гарантират че ще го изпълнят. Да не говорим за други глезотии като броадкаст или FOTA. Както казах само с 3 крайни устройства аз мога да го докажа, какво остава ако са 100 ... Интересното в горната оферта е че при нарастване на броят устройства, нараства и цената? Каква ли е логиката - да откаже големите клиенти? Ако приложението позволява да се плаща месечна такса за пренос то най-удачния вариант е LTE NB (при наличние на покритие разбира се) От друга страна има LPWAN мрежа която също работи в 868MHz обхват и предлага 100% двупосочност като при това използва по-тесен честотен диапазон - казва се Weightless. viewtopic.php?f=2&t=16021Наскоро компанията която стои зад този стандарт спечели търг за пилотен проект за отчитане на електромери: https://www.ubiik.com/single-post/2018/ ... WA-NetworkПървите 33000 модула са вече в производство:
Последна промяна ilkor на Пон Дек 10, 2018 10:23 pm, променена общо 2 пъти
|
| Пон Дек 10, 2018 10:12 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
ей така е в Германия ... за частни лица https://1nce.com/500 мега байта 10 евро за 10 години по 365 дни са 128 кило-байта на ден или 5 к на час трафик... - ако не греша -
|
| Пон Дек 10, 2018 10:13 pm |
|
 |
|
ilkor
|
|
| Пон Дек 10, 2018 10:26 pm |
|
 |
|
slav4o.com
Регистриран на: Нед Яну 01, 2012 8:04 pm Мнения: 2663 Местоположение: София / Велико Търново
|
Че то без пари направо. Аз друго си мисля за Лората - тя нали ползва някакви свободни честоти. Ако правилно разбирам всеки може да си пусне клетка или крайни точки, а няма кой да внася ред, утре някой ще смути канала, ще си пусне негови датчици които ще настъпват други, а проверка за правилна проходимост няма. Нещо като любителска мрежа  Поправете ме ако не съм наясно. Докато мобилният оператор е технически и законово защитен от вмешателства.
|
| Пон Дек 10, 2018 11:30 pm |
|
 |
|
fred
|
Това добре, но някой предлага ли го в България? В смисъл да е изградил инфраструктура и да можеш да си наемеш капацитет както тези които съм дал с LoraWAN. Защото ясно е, че огромното мнозинство потребители няма да се захванат да изграждат инфраструктура, те търсят нещо готово към което да се закачат. Впрочем аз не я рекламирам и въобще засега не се очертава да го ползвам, само гледам да съм наясно със стандарти и възможности ако ми се наложи нещо подобно. От тази гледна точка най-стабилно изглежда решение изградено от съществуващите GSM оператори, те пари и капацитет имат. Обаче някои промъкнали се приказки ме карат да подозирам, че те се интересуват главно от едри клиенти и едва ли дребосъка какъвто сме ние ще сме им интересни. Така че накрая ще се избира от наличното а не от най-доброто. Именно затова дадох този ценоразпис. И ако някой знае други доставчици е добре да се дадат тук да се знаят.
_________________ Остап Бендер: Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Стендал: Овчарят винаги се стреми да убеди овцете, че неговите и техните интереси съвпадат.
|
| Вто Дек 11, 2018 1:59 am |
|
 |
|
TheWizard
|
е да де, ама на едрия клиент ще му трябват "ремоте сензори", а такива няма...
Незнам кой ще инвестира в инфраструктура (Lora), която работи в любителския обхват За да се покрие София, трябва да прилича на снимката от А1 по горе (една лора клетка в градски условиа има радиус 2км) но пък е "перфекна" за селски и селскостопански проекти (тук има чуденка - кой ще инвестира в БГ селото) от друга страна комбинирана (Lora) с други технологии би трябва да даде задоволителни резултати
|
| Вто Дек 11, 2018 9:55 am |
|
 |
|
ilkor
|
Това е основната сила на LoraWAN и Weightless - можеш сам да си изградиш локално покритие - примерно в индустриална площадка, в сграда и т.н. Ако имаш голяма концентрация на крайни устройства в ограничена област това е идеалният вариант за LPWAN мрежа Дори глобално покритие в един среден град не е проблем. CTO-то на Ubiik (фирмата зад Weightless) беше в София и според него градът може да се покрие с 5-10 базови станции при нисък/среден капацитет на мрежата. Ако обаче е необходимо глобално покритие - единственият вариант е LTE NB
|
| Вто Дек 11, 2018 11:17 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
ilkor, как в Weightless става синхронизацията на нодовете с координатора на мрежата. Писал си, че има свободен слот за това, на какво става, ако два или повече нода започват да предават едновременно (или поне пакетите им се насложат) в този слот?
|
| Вто Дек 11, 2018 12:35 pm |
|
|