Отговори на тема  [ 77 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Малко акъл. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Малко акъл.
Бойлерите "пукат" и без да имат въздух. Сега съвременните бойлери ги правят с едни пластмасови тръби, които с времето почват да се самоскъсяват и идва един момент в който от 80л. имаш само 30-35. И ако по някаква причина се случи да се източи и да влезе въздух в него - няма напълване - имаш си естествен хидрофор. А дори и да е здрава тръбата, тя никога не е до горе на бойлера и при едно спиране на водата все влиза някакъв въздух. Няма спасение. Решението е бойлер който изхода му е отгоре.

Чет Фев 27, 2020 12:04 pm
Профил ICQ

Така е, но наличието на въздух би намалило пукането в следствие на хидравличния удар. Звука от бавна промяна на налягането, както когато има въздух, и от бърза промяна - когато няма - е различен и няма нужда да имаш слуха на фон Караян, за да го усетиш.

Чет Фев 27, 2020 12:14 pm
Профил
Аватар

Така е. Принципно бойлера не би трябвало да му връща налягане - нали трябва да има възвратна клапа. По скоро ако инсталацията му е с ПП тръби, може те да го играят като балон. Виждал съм инсталации които правят над литър разлика от тръбите.

Чет Фев 27, 2020 12:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Ако датчикът е спрял "на ръба" и съвсем леко трепкане е достатъчно да заформи импулс, пък може и няк'во смущение да се появява. Аз затова предложих по-шумоустойчив и гъвкав вариант. Дори ме притеснява, че не нарисувах 10кОма база-емитер на T1.

Чет Фев 27, 2020 12:28 pm
Профил
Аватар

Е почваме да пренасяме темата към безумни... Може и с MFS да го направи. Има добри индустриални на прилични цени по около 1000-2000 евро. Там ще има конкретна информация за посока, скорост и температура на флуида и с едно распбери ще може с някакъв AI алгоритъм да решава кога да включи помпата. По вифи ще вижда целия процес, а може и да качва в един облак и където и да е да гледа колко често семейството ходи до тоалетната и в банята.

Чет Фев 27, 2020 12:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Хич не е безумно: датчикът дава два импусла на оборот, а таймерът се стартира директно от него. Друго си е да трябва да разредиш конда.

Обаче: погледнах моя водомер. Нямам хидрофор, бойлерът е само един и определено не пука, а тръбите са под 5 метра. Мии като спра водата водомерът продължава да се върти още поне секунда, при pipilica би трябвало да е повече.
Освен това: 4.5атм не са ли множко? Аз знам за към две.

Чет Фев 27, 2020 12:40 pm
Профил

Лошо, монтирах възвратния клапан след помпата и стана по-зле тръгва по 2 пъти след спиране на водата, явно се разхожда от клапана до разширителния съд.

Пет Фев 28, 2020 4:05 am
Профил

Махнак клапана, вързах разширителя след водомера, пак тръгва след спиране на водата, баси на къде се разкарва тая вода. Системата е следната, бидон 300 литра, клапан, 35 сантима полиетилен 35, помпа, водомер, към 2 метра полиетилен 25 и нататък е поцинкована 3/4.
Некви идеи кво още мое да се пробва.

Пет Фев 28, 2020 7:45 am
Профил

Този проблем има и електрическо решение - да направиш така, че помпата да не може да се пусне определено време, непосредствено след спирането и.

Пет Фев 28, 2020 10:16 am
Профил

Да дудна , че требе проц ... :) Предложението ми си е валидно

Пет Фев 28, 2020 11:26 am
Профил ICQ
Аватар

pipilica,
1. Виж к'во прави този водомер, ако трябва сложи светодиоди на Хол-а, да не се окаже другаде кучето;
2. Таймерът ти е по-малко от 2сек, може да се вдигне;
3. Таймерът не се рестартира, значи като минат 2сек релето се изключва и като дойде импулс се включва пак - кофти, колко ще изтрае? И е нормално да ти прави мизерии.
Значи, префасониране на схемата с рестартиране е задължително, препоръчвам ти схемичката от тук, тури и 10кОма паралелно на D1.
Но първо ръгни светодиоди или скоп на Хол-а, щото може да се окаже, че като се изключи единия другият се включва почти веднага и това да не позволява паралелното им свързване.

Щото ако не се изяснят някои подробности и mitko_el няма да може да ти помогне :)

Пет Фев 28, 2020 1:00 pm
Профил

download/file.php?id=14761&mode=view
Не си гледАл, има ги, и ги цъка един след друг. И да паралелно само през кондер или диод, иначе ще се опука датчика.
Ся съм изтърбушил възвратния клапан да сложа магнитче и да следя кога се премества да пусне вода, обаче имам леки съмнения какво лепило да ползвам да не замине магнита по тръбите.
Бе то инат ма Я съм по-инат, пък и има с какво да се занимавам по нощите.

Съб Фев 29, 2020 3:05 am
Профил

Такааа, направих го. Благодаря на lcr за акъла дето даде, че помпата трябва да се блокира за известно време след като е спряла. Така направих, още един 555 взима сигнал от точката между колектора и релето, блокира помпата за 3-4 секунди и така. Освен това се изсъскАл въздуха от разширителя, напомпих го и ся всичко е ОК.
Ся съм приготвил едно Японско SSR SF15DYZ вместо релето обаче леко се чудя как да го захраня щото иска 4-7 волта на входа, даже и снубер му намерих на платката XE1201, какво е комутирало това SSR не знам, също не знам дали тоя снубер ще върши работа с мотора.

Нед Мар 01, 2020 5:25 am
Профил

pipilica написа:
...Ся съм приготвил едно Японско SSR SF15DYZ вместо релето обаче леко се чудя как да го захраня щото иска 4-7 волта на входа...

Предполагам ,че тъп R oт ~1к последователно на Led ще смъкне U . Имал съм кофти случка със SSR точно на помпа , да опука 'половината симистор' и към мотора като е спрян , отиваше изправено напрежение и грееше.
Двоика тиристори според мен си е по надежното решение , с дребно реле или оптрон им даваш накъсо УЕ .

Нед Мар 01, 2020 8:54 am
Профил ICQ
Аватар

Не двойка тиристори а тиристор с грец. Иска RC група и динистор, тези в CFL стават, в краен случай с два транзистора.
За полевак не смея да дам акъл.

pipilica, по-лесно беше да барнеш схемата да се рестартира :)

Нед Мар 01, 2020 11:16 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 77 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща