| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Малко акъл.
Бойлерите "пукат" и без да имат въздух. Сега съвременните бойлери ги правят с едни пластмасови тръби, които с времето почват да се самоскъсяват и идва един момент в който от 80л. имаш само 30-35. И ако по някаква причина се случи да се източи и да влезе въздух в него - няма напълване - имаш си естествен хидрофор. А дори и да е здрава тръбата, тя никога не е до горе на бойлера и при едно спиране на водата все влиза някакъв въздух. Няма спасение. Решението е бойлер който изхода му е отгоре.
|
| Чет Фев 27, 2020 12:04 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
Така е, но наличието на въздух би намалило пукането в следствие на хидравличния удар. Звука от бавна промяна на налягането, както когато има въздух, и от бърза промяна - когато няма - е различен и няма нужда да имаш слуха на фон Караян, за да го усетиш.
_________________ Хайде де!
|
| Чет Фев 27, 2020 12:14 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Така е. Принципно бойлера не би трябвало да му връща налягане - нали трябва да има възвратна клапа. По скоро ако инсталацията му е с ПП тръби, може те да го играят като балон. Виждал съм инсталации които правят над литър разлика от тръбите.
|
| Чет Фев 27, 2020 12:19 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Ако датчикът е спрял "на ръба" и съвсем леко трепкане е достатъчно да заформи импулс, пък може и няк'во смущение да се появява. Аз затова предложих по-шумоустойчив и гъвкав вариант. Дори ме притеснява, че не нарисувах 10кОма база-емитер на T1.
|
| Чет Фев 27, 2020 12:28 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е почваме да пренасяме темата към безумни... Може и с MFS да го направи. Има добри индустриални на прилични цени по около 1000-2000 евро. Там ще има конкретна информация за посока, скорост и температура на флуида и с едно распбери ще може с някакъв AI алгоритъм да решава кога да включи помпата. По вифи ще вижда целия процес, а може и да качва в един облак и където и да е да гледа колко често семейството ходи до тоалетната и в банята.
|
| Чет Фев 27, 2020 12:35 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Хич не е безумно: датчикът дава два импусла на оборот, а таймерът се стартира директно от него. Друго си е да трябва да разредиш конда.
Обаче: погледнах моя водомер. Нямам хидрофор, бойлерът е само един и определено не пука, а тръбите са под 5 метра. Мии като спра водата водомерът продължава да се върти още поне секунда, при pipilica би трябвало да е повече. Освен това: 4.5атм не са ли множко? Аз знам за към две.
|
| Чет Фев 27, 2020 12:40 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Лошо, монтирах възвратния клапан след помпата и стана по-зле тръгва по 2 пъти след спиране на водата, явно се разхожда от клапана до разширителния съд.
|
| Пет Фев 28, 2020 4:05 am |
|
 |
|
pipilica
|
Махнак клапана, вързах разширителя след водомера, пак тръгва след спиране на водата, баси на къде се разкарва тая вода. Системата е следната, бидон 300 литра, клапан, 35 сантима полиетилен 35, помпа, водомер, към 2 метра полиетилен 25 и нататък е поцинкована 3/4. Некви идеи кво още мое да се пробва.
|
| Пет Фев 28, 2020 7:45 am |
|
 |
|
lcr
Регистриран на: Пон Май 12, 2014 11:49 pm Мнения: 4394 Местоположение: София
|
Този проблем има и електрическо решение - да направиш така, че помпата да не може да се пусне определено време, непосредствено след спирането и.
|
| Пет Фев 28, 2020 10:16 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Да дудна , че требе проц ...  Предложението ми си е валидно
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Пет Фев 28, 2020 11:26 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
pipilica, 1. Виж к'во прави този водомер, ако трябва сложи светодиоди на Хол-а, да не се окаже другаде кучето; 2. Таймерът ти е по-малко от 2сек, може да се вдигне; 3. Таймерът не се рестартира, значи като минат 2сек релето се изключва и като дойде импулс се включва пак - кофти, колко ще изтрае? И е нормално да ти прави мизерии. Значи, префасониране на схемата с рестартиране е задължително, препоръчвам ти схемичката от тук, тури и 10кОма паралелно на D1. Но първо ръгни светодиоди или скоп на Хол-а, щото може да се окаже, че като се изключи единия другият се включва почти веднага и това да не позволява паралелното им свързване. Щото ако не се изяснят някои подробности и mitko_el няма да може да ти помогне 
|
| Пет Фев 28, 2020 1:00 pm |
|
 |
|
pipilica
|
download/file.php?id=14761&mode=viewНе си гледАл, има ги, и ги цъка един след друг. И да паралелно само през кондер или диод, иначе ще се опука датчика. Ся съм изтърбушил възвратния клапан да сложа магнитче и да следя кога се премества да пусне вода, обаче имам леки съмнения какво лепило да ползвам да не замине магнита по тръбите. Бе то инат ма Я съм по-инат, пък и има с какво да се занимавам по нощите.
|
| Съб Фев 29, 2020 3:05 am |
|
 |
|
pipilica
|
Такааа, направих го. Благодаря на lcr за акъла дето даде, че помпата трябва да се блокира за известно време след като е спряла. Така направих, още един 555 взима сигнал от точката между колектора и релето, блокира помпата за 3-4 секунди и така. Освен това се изсъскАл въздуха от разширителя, напомпих го и ся всичко е ОК. Ся съм приготвил едно Японско SSR SF15DYZ вместо релето обаче леко се чудя как да го захраня щото иска 4-7 волта на входа, даже и снубер му намерих на платката XE1201, какво е комутирало това SSR не знам, също не знам дали тоя снубер ще върши работа с мотора.
|
| Нед Мар 01, 2020 5:25 am |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Предполагам ,че тъп R oт ~1к последователно на Led ще смъкне U . Имал съм кофти случка със SSR точно на помпа , да опука 'половината симистор' и към мотора като е спрян , отиваше изправено напрежение и грееше. Двоика тиристори според мен си е по надежното решение , с дребно реле или оптрон им даваш накъсо УЕ .
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Нед Мар 01, 2020 8:54 am |
|
 |
|
bongo_x2
|
Не двойка тиристори а тиристор с грец. Иска RC група и динистор, тези в CFL стават, в краен случай с два транзистора. За полевак не смея да дам акъл. pipilica, по-лесно беше да барнеш схемата да се рестартира 
|
| Нед Мар 01, 2020 11:16 am |
|
|