|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:00 pm
Бобини за PI металдетектор Stuart2
| Автор |
Съобщение |
|
rumen
Ранг: Почетен член
|
Дискриминацията е възможна ако се скъси импулса.
Значи дългия импулс насища бобината увеличава дълбочината но рекцията не прави разлика между черен и цветен метал.
При къс импулс пада дълбочината обаче имаш дискриминация.
Две проби са напълно достатъчни.
|
| Пон Юни 05, 2006 2:59 pm |
|
 |
|
valioman
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
ами за пробите си играя с 16ф88 на 20 Мгхз
И време на измерване на един семпъл 4 микросекунди
което е малко повечко от колкото ми трябва
Кажи си идеята. 
|
| Пон Юни 05, 2006 3:56 pm |
|
 |
|
leotron
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Ное 28, 2005 10:49 am Мнения: 86 Местоположение: Русе
|
Ако имаш многоканално АЦП можеш да дискретизираш участъка от сигнала, който искаш. Трябва само да всичките канали да ги свиржеш към източника на сигнал и след това да ги стартираш един по един например през 1-2 микросекунди. Така ще ти се увелечи бързодействието. Ако АЦП-то ти е 8 канално например можеш да направиш 8 измервания в този времеинтервал. Не съм го пробвал но мисля че ще стане.
Ти с каква схема си. Ако си със stuart2 в коя точка от схемата мериш сигнала.
А едно измерване 4 микросекунди ли трае при честота 20 МГХЦ?
|
| Пон Юни 05, 2006 6:34 pm |
|
 |
|
valioman
|
Ами от скромния ми опит установих че трае 4 до 5 микросекунди а сигнала е около 20 до 50 микросекунди а на мен ми трябват 4 измервания .
Вземам сигнала направо от операционния усилвател (първия който е с усилване 1000) .Не ми се слагат други вериги след него защото ще се получи нереален сигнал (според мен поне де )
Но това е добра идея да ползвам 4 канала от ацп -то ще го пробвам
Поздрави.
|
| Вто Юни 06, 2006 11:33 am |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
Фолиото е екран за намаляване на земния ефект - т.е. капацитета между земята и бобината. Иначе полудяваш:) Само че при метода на импулсната индукция е безмислено, или поне аз така си мисля. Дискриминация? Да, възможне е някаква, но с много условности. Например, бях докарал моя проект дотам че да различава черни от цветни метали, но тогава пръстен от цветен метал го хващаше като черен, освен това монета сложена на 90 градуса спрямо равнината на бобината също я възприемаше като черен метал... Аде, по -добре без никаква дискриминация, отколкото с такава! Неизвестните са доста, поне за мен. В тая област теорията ми е пълна мъгла:(
|
| Вто Юни 06, 2006 5:05 pm |
|
 |
|
leotron
|
А това с монетата и пръстена пробвал ли си го с различни по големина бобини. Дали няма да има някъква разлика ако се пробва с различни бобини.
Ако се окаже така ( аз все още не съм пробвал ), може да се направи сонда с една голяма и една малка бобина(например), които да работят паралено и така да се взема по точна информация.А ако не ти трябва някоя от двете просто я изклучваш. Единственото което се съмнявам е да не си влияят двете бобини. Какво мислиш по въпроса ?
|
| Вто Юни 06, 2006 8:18 pm |
|
 |
|
setoy
Регистриран на: Пет Фев 17, 2006 9:17 am Мнения: 765 Местоположение: Стара Загора
|
@ leotron
Нищо не мисля по въпроса. Това беше преди доста време, тогава си мислех че всичко с 3 крака е транзистор и всичко дето хвърчи се яде  Във всеки случай поне разбрах защо Гарет, Магнум и другите им роднини струват толкова пари и защо си струват парите. И да, пробвах тогава с различни по размер бобини, ефекта си е все същия и най-накрая за*бах всичко. Е, продадохме няколко бройки, все пак не е като без хич.
Импулсната индукция не може да дискриминира свястно и това е. Индукционния баланс може, само че там пък има други ограничения и условности...
Е, това са си само мои впечатления, може и аз нещо да не съм направил като хората. Успех... ако мога ща помагам
|
| Сря Юни 07, 2006 1:32 pm |
|
 |
|
setoy
|
Какво точно е stuart2 все пак? Ако не те затруднява, можеш ли да постнеш схемата? Като чета много ми напомня на онова, с което съм се занимавал, но да видим все пак...
|
| Сря Юни 07, 2006 1:36 pm |
|
 |
|
leotron
|
Ами схемата е пусната във форума. Аз от тук научих за нея.
http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... 9&start=30.Ти какво точно си правил?
|
| Чет Юни 15, 2006 4:52 pm |
|
 |
|
leotron
|
Като се замисля май наистина няма много смисъл от дискриминация.Ако ползваш уреда си на точно определени места, то тогава нищо не се знае за това което се намира отдолу  . Единственото което може да се направи е да се увеличи чуствителността максимално.Върти ми се една идея в главата за комбинирана детекция-звукова,както си е по стандарт и с дисплей.Дисплея може да ти показва нивото на сигнала в няколко точки от даден участък, а комбинацията със звук може би ще увеличи ефекта.Какво мислиш?
|
| Чет Юни 15, 2006 5:00 pm |
|
 |
|
valioman
|
Има значение дискриминацията как да няма
Аз вече я постигнах с проста схемичка от един 16ф88 мосфетно стъпалце и първото стъпало на която и да е PI схема (даже съм сложил TL081 koqto не е кой знае колко чувствителна пък и има голям офсет).А За по голяма чувствителност си иска голяма мощност което е = на голям консумиран ток -> Акумулатор на гърба
|
| Пет Юни 16, 2006 9:19 am |
|
 |
|
t_i_t_o
|
От личен опит казвам на 20 "находки" само една е цветна така че дискриминацията има значение и още как
иначе аз съм фен на индукционния баланс защото дискриминацията е на нива по лесна, хаби мноооого по малко батериите, чувствителността си е много добре и за големи и за малки предмети.
|
| Пет Юни 16, 2006 1:29 pm |
|
 |
|
leotron
|
Какви резултати си постигнал като дълбочина и какъв ток ти консумира схемата ?
|
| Пет Юни 16, 2006 9:01 pm |
|
 |
|
valioman
|
Ами при пълна мощност (700ма  ) монета 50 стотинки на 25 санта я дискриминира иначе я хващам от 30 см но не я дискриминира.Бобината е диаметър 20 см.
В момента работя до увеличаване на чувствителността което се довежда до смяан на първото стъпало и си мисля да сложа два ОУ с по малко усилване което се надявам да увеличи чувствителността но....... каквото сабя покаже 
|
| Пон Юни 19, 2006 9:22 am |
|
 |
|
leotron
|
Моите постижения са по скромни. С бобина 25 см монета 50 ст. я откривам на 23-25 см при консумация 250 mA а и в момента нямам дискриминация. А ти по какъв начин индицираш дискриминацията. Дава ли ти някъкви грешки в дискриминирането ако например монетата е обърната или нещо от сорта?
|
| Пон Юни 19, 2006 2:16 pm |
|
|