| Автор |
Съобщение |
|
MYXATA
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
 Dc link кондензатор и inrush ток
Здравейте. Някой да има сламка да подаде за активен контрол на инръш ток при дц линк кондензатори? Става дума около 500 волта дц, и 220микрофарада(по натам ще са два последователно с активен баланс)... Поради ред причини не е приложим термистор или резистор+ реле... и още мцу контрол не се приема.... Повечето наука казва да е с п-мос транзистор... От три деня чета разни публикации, коя от коя по мъгляви и нищоказващи... от вчера симулирам в лтспайс и даже гръмнах някошко бушона в един инвертор, явно не го контролирам добре инръша  ..
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Чет Май 30, 2024 1:48 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
 Re: Dc link кондензатор и inrush ток
Не съм настъпвал тази мотика, но можеш да използваш схемата с резистора и релето, което го окъсява след време, като замениш релето с MOS транзистор с RC времезадаваща верига в гейта му. Така транзистора може да е значително по-маломощен спрямо варианта с активния "транзисторен" ограничител, защото резистора ще разсейва голямата мощност при заряда на кондензатора.
Транзистора може да е и N_MOS, но ще трябва да е в минусовата верига - към земя, а гейта му през резисторен делител да е включен към плюсовата верига.
Идва ми и една друга щура идея - да се спретне импулсно с въпросния MOS транзистор, така че той да не работи в активен, а в ключов режим. Идеята е да се спретне нещо като блокинг генератор, като първичната намотка да е в дрейна на транзистора и през нея да тече зарядиня ток на кондензатора. Тя ще игррае ролята на индуктивността в импулсното захранване. Когато транзистора се запуши, първичната намотка ще се демагнитизира през диода D-S на транзистотра. Идеята е с някаква RC верига известно време след включване на захранването транзистора да остане в постоянно включено състояние.
Това е "голяма автоматизация" и аз бих я избегнал с който и да е друг по-прост вариант - с резистор с реле/транзистор или с NTC
|
| Чет Май 30, 2024 9:15 am |
|
 |
|
BatKoce
Ранг: Новодошъл
|
Дросел няма ли да свърши работа? Дроселът е голям, но ако мястото позволява, с него е много надеждно и освен това се компенсират част от недостатъците, които внася чисто капацитивния товар...
|
| Чет Май 30, 2024 9:34 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
|
| Чет Май 30, 2024 10:02 am |
|
 |
|
al_at
Регистриран на: Пет Апр 13, 2018 4:00 pm Мнения: 1622 Местоположение: София
|
Може да се използва Hot Swap Controller с плаваща маса - резистор от масата на контролера към общата DC маса. Допълнително предимство - използва N-канални MOSFET-и: https://www.analog.com/media/en/technic ... 6612fe.pdfП.С. това е surge stopper, но на същия принцип трябва да стане и с hot swap controller
|
| Чет Май 30, 2024 11:01 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
На предната работа често ми се налагаше да сменям релета и кондензатори на едни електрожени с тази най-простата схема - резистор/кондензатор/реле. Кондензатора се зарежда през някакво голямо съпротивление и като мине някакво напрежение, релето си включва. Това на Lincoln Electric електрожени. Кондензатора се скапва, напрежението почти веднага достига граничното на релето и съответно няма никакво време за зареждане на големите кондензатори, от там релето почва да нагаря и скоропостижно се скапва. Като се скапе целия електрожен остава да работи през зареждащите ресистори, ама само до първия опит за заваряване - веднага изгарят. А ако релето все още е здраво, при всяко включване в контакта пада предпазител. За мен по правилния вариант е да се следи напрежението и с компаратор да се включва релето, щото да се разчита на един кондезатор за някаква времезадръжка не е много сериозно сякаш.
|
| Пон Юни 03, 2024 8:16 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
Ако търсиш готово решение - е-бушоните на TI https://www.ti.com/lit/an/slva862a/slva862a.pdf ако заданието е да преоткриеш топлата вода (ОЕМ решение) трябва да прегледаш дебелите книги специално SMPS генераторите за ключовите волт-регулатори. Имам някакви книги, по някое време мога да ти пусна линкове.
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Юни 03, 2024 9:06 am |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3175 Местоположение: Пловдив
|
Освен това логиката трябва да се обедини и със забрана за включване на консуматора преди релето да е окъсило резисторите, за да не се окажем в ситуацията за коятоговориш - преди да се е задействало релето някой да започне да "заварява", което да доведе до изпичане и прекъсване на резисторите.
|
| Пон Юни 03, 2024 10:34 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Затова умните хора използват кондензатори в ролята на токоограничаващ елемент. Така дори вторичната страна да е на въглен, резисторите не се запалват. Да, по обемисти са, че вероятно и по-скъпи, но гъзарията иска жертви... Имаше и други особености - около байпасирането им с реле...
|
| Пон Юни 03, 2024 11:21 am |
|
 |
|
Bai Ui
|
_________________ “Intelligence is the ability to adapt to change.” Stephen Hawking
|
| Пон Юни 03, 2024 11:41 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Месри за линка, ама на мен ми трябва 400 волта, няколко ампера. Това чипе е за 12 волта 1.5 ампера. Е и е нс тесасцит, кото малко ме връзва да го ползвам на демо борд
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пон Юни 03, 2024 12:54 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
И за линковете благодаря  Ще почета с удоволствие, особено като ми плащат времето за това 
|
| Пон Юни 03, 2024 12:57 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
|
| Пон Юни 03, 2024 1:01 pm |
|
 |
|
MYXATA
|
Пак да повторя, проблема( засега) ми е инръш тока. Демек моментният пик на тока , после не е толкова важно защото е за филтриране
|
| Пон Юни 03, 2024 1:05 pm |
|
 |
|
Bai Ui
|
Е тъй де, големият ток е в началото, когато кондензаторите са разредени, стандартния SMPS контролер ще ти изработи импулси с максимална ширина, ти трябва да ги инвертираш за да получиш обратното, демек имаш ограничение на тока за да получиш soft-start. Довечера като свърша работа ще ти драсна набързо една схема и то с IGBT транзистори защото издържат на късо, мосфетите гърмят лесно.
|
| Пон Юни 03, 2024 1:17 pm |
|
|