Отговори на тема  [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Измерване на кварцов резонатор 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Измерване на кварцов резонатор
Повечето звукови карти на съвременните компютри би трябвало да могат да генерират сигнал до втори, трети хармоник.
По-лачените стигат и доста по-нагоре.

Последна промяна itso.t на Вто Дек 10, 2024 8:11 pm, променена общо 1 път

Вто Дек 10, 2024 8:10 pm
Профил

На този mcu можеш да изкараш 32k навън. Таман покрай други дивотии го гледам сега на скопа.

п.п.
stm32u5a5xxx e чипчето, с което се боря

Вто Дек 10, 2024 8:10 pm
Профил
Аватар

syscop написа:
На този mcu можеш да изкараш 32k навън. Таман покрай други дивотии го гледам сега на скопа.

п.п.
stm32u5a5xxx e чипчето, с което се боря

Може, нали така мерим честотата, не е в това проблема.

Чет Дек 12, 2024 3:58 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Повечето звукови карти на съвременните компютри би трябвало да могат да генерират сигнал до втори, трети хармоник.
По-лачените стигат и доста по-нагоре.

Не разбирам какво имаш предвид, втори и трети хармоник на 1kHz ще може, но над 20к едва ли. Незавсимо от честотата на дискретизация. Ако може - значи е калпаво направена.

Чет Дек 12, 2024 3:59 pm
Профил
Аватар

Звукови карти със семпълрейт 192 кила / 24 бита има под и на път.
Срещат се и такива за 384 к. Последните години се появиха карти и със 768 кила семпълрейт, че дали на хартия не ги водеха 32 бита, но не гарантирам за последното.
Типично нямат входни и изходни филтри попадащи в работния диапазон при съответния семпълрейт. Тоест, със звукова карта семплираща на 192к спокойно можеш да дигитализираш сигнал с честота около 90 килохерца.

Всъщност въпросът вече е обсъждан във форума. Качвал съм и измервания, май беше за Бонго невярващия... :D

Редакция:
Ето линк: viewtopic.php?p=219989#p219989

Чет Дек 12, 2024 4:34 pm
Профил
Аватар

itso.t написа:
Звукови карти със семпълрейт 192 кила / 24 бита има под и на път.
Срещат се и такива за 384 к. Последните години се появиха карти и със 768 кила семпълрейт, че дали на хартия не ги водеха 32 бита, но не гарантирам за последното.
Типично нямат входни и изходни филтри попадащи в работния диапазон при съответния семпълрейт. Тоест, със звукова карта семплираща на 192к спокойно можеш да дигитализираш сигнал с честота около 90 килохерца.

Всъщност въпросът вече е обсъждан във форума. Качвал съм и измервания, май беше за Бонго невярващия... :D

Редакция:
Ето линк: viewtopic.php?p=219989#p219989

Има такива "карти" да (в кавички, щото напоследък са просто кодеци върху дънната платка). Дори бих казал че от много време са едва ли не стадарт.
Аз обаче с моята "карта" на моя компютър не успях да изкарам нищо над 20k. Иначе с Audacity можеш да генерираш сигнала, плейва се, но на изхода - нищо.
Реално високите семпли ги правят донякъде за да опростят филтрирането след DAC-а, а и да избегнат някои други нежелани ефекти.
Не съм пробвал обратното - да "записвам" нещо с по-висока от 20к честота. Но така или иначе, след като нищо не излиза, няма смисъл и от записа.

PS.
Пробвах на служебния комп - плейва и записва 32к сигнал. Честотата е с точност "там някъде". Т.е. статистически е вярна, но моментно - не. Или по-скоро има огромен фазов шум.
На домашния не ми се получи, ще пробвам пак като се прибера.
Честно казано съм озадачен.... Хептен пък никакви филтри да няма...

Чет Дек 12, 2024 6:44 pm
Профил
Аватар

Ами... срам ме е, но ще си призная. Ицо се оказа прав, макар че може и да е седнал в момента :oops:

И в къщи си е същото - съвсем спокойно си излизат 32к на изхода на кодека. Не знам какво съм мерил преди това, може да е било през усилвателя...
Това отговаря на един мой въпрос, който често съм се питал на ум - къде са им изходните филтри?... И явно съм решил че са вградени в кодека. А пък то било къде по-просто - няма такива.

Чет Дек 12, 2024 11:38 pm
Профил
Аватар

Име едно доста приятно безплатно програмче което би могло да ти е от полза. Донякъде. Правено е за други цели.
REW - https://www.roomeqwizard.com/
Това че съм го нарекъл програмче да не те заблуждава. Доста сериозен продукт е. Може би нямаше честотомер...
Хубаво е да се има предвид, че точността на генератора както и всички времеви измервания са пряко обвързани с параметрите на звуковата карта, и по-точно с осцилатора и.
Тоест, от карта ширпотреба не трябва да се очакват чудеса. Но за ориентир подобна измервателна постановка би свършила работа.

Чет Дек 12, 2024 11:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 23 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2