Re: Измерване на кварцов резонатор
 |  |  |
 | itso.t написа: Звукови карти със семпълрейт 192 кила / 24 бита има под и на път. Срещат се и такива за 384 к. Последните години се появиха карти и със 768 кила семпълрейт, че дали на хартия не ги водеха 32 бита, но не гарантирам за последното. Типично нямат входни и изходни филтри попадащи в работния диапазон при съответния семпълрейт. Тоест, със звукова карта семплираща на 192к спокойно можеш да дигитализираш сигнал с честота около 90 килохерца. Всъщност въпросът вече е обсъждан във форума. Качвал съм и измервания, май беше за Бонго невярващия...  Редакция: Ето линк: viewtopic.php?p=219989#p219989 |  |
 |  |  |
Има такива "карти" да (в кавички, щото напоследък са просто кодеци върху дънната платка). Дори бих казал че от много време са едва ли не стадарт.
Аз обаче с моята "карта" на моя компютър не успях да изкарам нищо над 20k. Иначе с Audacity можеш да генерираш сигнала, плейва се, но на изхода - нищо.
Реално високите семпли ги правят донякъде за да опростят филтрирането след DAC-а, а и да избегнат някои други нежелани ефекти.
Не съм пробвал обратното - да "записвам" нещо с по-висока от 20к честота. Но така или иначе, след като нищо не излиза, няма смисъл и от записа.
PS.
Пробвах на служебния комп - плейва и записва 32к сигнал. Честотата е с точност "там някъде". Т.е. статистически е вярна, но моментно - не. Или по-скоро има огромен фазов шум.
На домашния не ми се получи, ще пробвам пак като се прибера.
Честно казано съм озадачен.... Хептен пък никакви филтри да няма...