Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Аналогови осцилоскопи ... 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Аналогови осцилоскопи ...
Не, ето тия http://www.apinstruments.com/ , по-старите всички са с техен си паралелен интерфейс и карта на ISA, USB или паралелен порт. Намират се модели от серия 102 и 200, но всичко е с техния интерфейс, 200 имат модел с usb вградено, ама това е неоткриваемо. Аз взех един Venable 3120 но е само до 2 Mhz, което за DC-DC е що годе ок, както и за механични системи. проблема е че тия от венъбъл са педали, въпреки, че уреда си върви със софтуер не искат да го лицензират, искат 14к гущера за софтуер който не сае поддържа :) А инач еимам аудио прецижън system one, дърто но върши работа.

Пет Яну 17, 2025 12:02 am
Профил
Аватар

d_jelev написа:
ToHu написа:
... друго време, друг свят ...

И преди две седмици го писах - тези технологии и pcb дизайна са произведения на изкуството. И съм сигурен, че не само изглеждат толкова добре, но и добре мерят. А като се види кои са производителите на чиповете, ти ставя ясно, че е висок клас машина.

това е някакъв самурай и нинджа 2-в-1. днес е ронин.
не са се поколебали да си поръчат къстъм gate array/ULA при комшийте, и не вярвам да са произвели повече от 1000 бройки.

все пак впечатляващо - сорса, измерен с неговите 2 мерилки, и с външен аналогов RMS (34401) даваха разлика след четвъртия знак, при това без калибрация нито на едно, нито на другото.
предполагам с малко играчка със сетингите за интегриране може да се изцеди още един знак (цифра). ама това вече си е друга орбита - колко метра е един метър

Пет Яну 17, 2025 8:50 am
Профил
Аватар

Сега се загледах в снимките. Всъщност джаджата е произведена от NF, което е добре. Произвеждат интересни уреди...

Пет Яну 17, 2025 12:01 pm
Профил

ДедоБоре написа:
не са се поколебали да си поръчат къстъм gate array/ULA при комшийте, и не вярвам да са произвели повече от 1000 бройки.

Кои са комшиите, че не успях да ги намеря по маркинг кода, или поне на този чип, който смятам, че е матрицата.

Пет Яну 17, 2025 12:39 pm
Профил
Аватар

еее... очаквах да си живял достатъчно, че да познаваш японската електроника от онова време?
Прикачени файлове:
samurai.PNG
samurai.PNG [ 896.4 KiB | Прегледано 3609 пъти ]

в ляво са промове (с жички) 2Кх4
в дясно са GA на NEC. 2112 клетки, typ 25MHz/3ns, 3 микрона.
'клетката' е от 2N и 2P транзистора. за първи метален слой има библиотека да си сглобяваш нандове, дешифратори, тригери и т.н.
можеш да си поръчаш и ULA, в която вече са навързани някакви пре-сетове и да си рутиш само по-възвишените форми (следващи метални слоеве)
време за изпълнение на поръчката 4-6 седмици, ако си на острова и не набираш международно телефоните.

ние рутихме ULA с PCAD, почти като платка

Пет Яну 17, 2025 1:28 pm
Профил

Това дето го мерихме е наследника му, това още не съм го пускал. В смисъл пуснах го и изрева че му е заминала батерията, вчера тъкмо пристигна. Не е ясно какво е изчезнало от тоя срам, но ако и тоя е простичък като наследника освен калибрации няма какво да държи там, та тоя може и да е много в страни, ще видим. От друга страна тоя има дисплей, бутони, може и да е по-умничък и да може сам да прави развивки.

П.с. старата батерия беше около 0.8 ...има някакъв малък шанс нещо да стои там дълбоко заспало, заредих я малко и спря да плаче за грешка, но е дърт NiCe и не държи. За всеки случай като я сменям ще я захраня в паралел пък да видим.

Пет Яну 17, 2025 3:56 pm
Профил

Нямам време в момента за конкретен сетъп, но ето една разлика, която на пръв поглед не изглежда голяма, нмо всъщност ако имахме по-стърмен фронт и звънене с по-висока честота щеше да е доста сериозна. В момента нямам генератор с много стръмни фронтове, 4 ns е най-бързото под ръка което не е много. Като остане време ще направя една постановка да се види колко съществена може да е разликата.

Прикачени файлове:
TS-80600.jpg
TS-80600.jpg [ 63.53 KiB | Прегледано 3561 пъти ]
WR-104Xi.jpg
WR-104Xi.jpg [ 66.83 KiB | Прегледано 3561 пъти ]
Нед Яну 19, 2025 3:12 am
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
еее... очаквах да си живял достатъчно, че да познаваш японската електроника от онова време?
Прикачени файлове:
Прикачения файл samurai.PNG вече е недостъпен

в ляво са промове (с жички) 2Кх4
в дясно са GA на NEC. 2112 клетки, typ 25MHz/3ns, 3 микрона.
'клетката' е от 2N и 2P транзистора. за първи метален слой има библиотека да си сглобяваш нандове, дешифратори, тригери и т.н.
можеш да си поръчаш и ULA, в която вече са навързани някакви пре-сетове и да си рутиш само по-възвишените форми (следващи метални слоеве)
време за изпълнение на поръчката 4-6 седмици, ако си на острова и не набираш международно телефоните.

ние рутихме ULA с PCAD, почти като платка

Сега като ги гледам, всички платки от едно време дори и японските няма да се класират за любителски в наши дни...

Чудно ми е, къде сте ги ръчкали тия неща? Аз се сещам за едно потенциално място. Там дето на тая снимка има някакъв строеж, навремето имаше една друга сграда с разни фирмички за електроника от ранната демокрация. Това е в София, близо до бул. Сливница, между Люлин и Обеля. Другата възможност е в някоя от сградите на 4-ти км.

Прикачени файлове:
ppp.png
ppp.png [ 2.44 MiB | Прегледано 3534 пъти ]

Нед Яну 19, 2025 12:15 pm
Профил
Аватар

e, моите спомени са от малко преди преди демокрацията...
по това време беше модно да си правиш и процесори по свой вкус.
Прикачени файлове:
HP 3577A-CPU.png
HP 3577A-CPU.png [ 1.37 MiB | Прегледано 3525 пъти ]

това и близко не е до сегашното любителско ниво, нито като платка, нито като разбиране какво прави, още по-малко как го прави.
нещо говори ли ти конектора за сигнатурен анализ?

Нед Яну 19, 2025 12:44 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:

Там се включва четеца за саморъчен подпис - за оторизация на потребител. :lol:

Нед Яну 19, 2025 12:54 pm
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:

Питах го, ама нищо не ми отговори :)

Пон Яну 20, 2025 11:37 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Нямам време в момента за конкретен сетъп, но ето една разлика, която на пръв поглед не изглежда голяма, нмо всъщност ако имахме по-стърмен фронт и звънене с по-висока честота щеше да е доста сериозна. В момента нямам генератор с много стръмни фронтове, 4 ns е най-бързото под ръка което не е много. Като остане време ще направя една постановка да се види колко съществена може да е разликата.

Аз не виждам разлика. Ако имаш предвид формата на импулса - че единия е малко по-разлат от другия, на практика са еднакви. Просто на единия скоп хоризонталата ти е по-разтеглена. Ако сравниш по деленията, всичко съвпада. Отделно, на аналоговия имаш някакъв вертикален офсет, който допълнително "различава" нещата.

Вто Яну 21, 2025 1:52 am
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
това и близко не е до сегашното любителско ниво, нито като платка, нито като разбиране какво прави, още по-малко как го прави.

"старото" поколение явно не пропуска възможност да отбележи информационно превъзходство над Ардуино поколението. Или което и да е друго поколение със съзнателен живот след 89-та...
Въпреки че въпроса не беше към мен, ще отбележа че не знам за какво служи въпросния конектор.

Вто Яну 21, 2025 1:57 am
Профил

Ооо разлика има и то съществена, не толкова за този сигнал, но разлика която при по-бърз преход, т.е. звънене с по-висока честота ще бъде изгубена за цифровия или показана доста невярно. Забележи амплитудата на колебанието след задния фронт, това не е резултат от терминиране или входен капацитет, това е реално звънене малко насилено и от мен. Нямам нищо с достатъчно бърз фронт и подходящо звънене с момента, като остане малко време ще направя една такава постановка за да се види къде точно цифровия започва да показва различно. Това всичко е 50 ом, коректно терминирано. Разменяйки местата на двата скопа картинката не се променя, намаляйки моята намеса разколебаване то на аналоговия намалява, т.е. това не е от неговият вход.
Има различни ситуации в които дебнеш точно за такива неща, съгласувани линии, или комутация с много стръмни фронтове и подобни. Случвало ми се е да не виждам неща с цифровия или поне докато не знам че са там и започна да ги дебна и да глася тригери за да ги хвана тях конкретно. Тоя скоп още не съм го тествал как е като АЧХ, 8500 модела е -3dB около 800 Mhz въпреки че се води 500 Mhz, надявам се и в тая серия да е нещо подобно, но като остане време ще го проверя. Тъкмо гледах тия дни един генератор с SDR, фронтове под 100 ps, горе долу 1/4 от това на Джим Уилямс с 2369 .... но в момента съм на вълна антени, имам едни платки и едната има сериозен проблем с мачването, но тя и самата антена е ....на тая сложих външна, уж по-добре ....китайчето на puls е доста по стабилно от нея.
А иначе на оня въпрос на Рек защо са ни такива скопове, ми те сега за да видим какво става в изхода ми трябва точно такъв скоп, даже ми е малко, препоръчват поне 4 Ghz лента, тоя е 1.5 ....иначе от към семпъл рейт го докарва, а е на 915 само, но с тия нови моди във ВЧ усилвателите ....

Вто Яну 21, 2025 5:09 am
Профил

velio написа:
ToHu написа:

Аз не виждам разлика. Ако имаш предвид формата на импулса - че единия е малко по-разлат от другия, на практика са еднакви. Просто на единия скоп хоризонталата ти е по-разтеглена. Ако сравниш по деленията, всичко съвпада. Отделно, на аналоговия имаш някакъв вертикален офсет, който допълнително "различава" нещата.

Лично на мен по ми харесва графиката на цифровия - по отчетливо показва шума на сигнала, сега отделен въпрос е дали шумът е от сигнала или осцилоскопа.

Вто Яну 21, 2025 9:36 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща