|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:23 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
 Re: Въпрос за филтър
Филтрирането върши работа, точно там където му го е драснал бай уй ще е полезно. Дали да е бигилярен или не е друг въпрос, но ако има такъв ще му свърши работа. А за ардуиното, уизарде ти гледал ли си платка на ардуино, не е въпрос в сок-а, платката е рутината супер смотано. Там трябва да се внимава си аналогов вход ако се използва, няколко от тях съм гледал, така са проектирани, че пипа сам си вкарва смущения в аналоговия защото масата е смотано изпроводена. Отделно обаче, от моя опит, мегите винаги са били по-податливи на смущения сравнени със сходни пикове. Това може да има много обяснения.
|
| Пон Апр 14, 2025 4:32 pm |
|
 |
|
pipilica
Регистриран на: Чет Апр 16, 2009 1:26 am Мнения: 2763 Местоположение: София
|
Вярно е с червячен редуктор. Тая платка я гледах но прецених че не мое да свърши работа, а защо да е хуйня, ти как прецени. Значи слагам два транзистора в паралел.
|
| Пон Апр 14, 2025 4:47 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Гледам я на живо. Двата полу-мостови драйвера са запоени много близо един до друг и по такъв начин платката не може да даде пълните възможности на драйверите. Трябва да се раздалечат и да им се сложат отделни и по-големи радиатори, особено, ако ще се борят смущенията със slew rate, защото тогава нарастват загубите при комутация. Трябват и отделни кондензатори на всеки драйвер, а не един и то на майната му. Абе китайщина... Но чиповете са си супер.
|
| Пон Апр 14, 2025 5:35 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
гледал - разни писти навсякъде все пак диното е за обучение и експерименти ( ако ще рутираш собствен "дино" проект се съобразяваш ... ама те мързеливата - чина платка... ) но съм гледал и по по най "про" платки - грамфон свири майка плаче един беше разходил антена от единия диагонал до другия диагонал на платката и вика - не работи... Беее, куриози много... PIC поне старите имаха много вътрешни защити по пиновете ... за 32-ките не знам, но официално пик дино - бла ... правих за 24 и 32 - съпорт - йок BTW: ако нема мериш аналог - раздели захранванията ( DC/DC isolated ) и пей сърце нящо като за левче https://www.hlktech.net/index.php?id=pr ... ate=DCDC1W
_________________ main[-1u]={1};
|
| Пон Апр 14, 2025 5:41 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Това не е голяма консумация, а огромна... Остава да кажеш че ще ползваш двигател за задвижване на чистачки... Това ще движи количката за разнасяне ли? Ако да, потърси по-подходящо решение.
|
| Пон Апр 14, 2025 6:21 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Червячният редуктор е с ниско код нормално е да има по-голяма консумация на празен ход. Отделно много зависи от материала на колелата, ъгъла на червяка и мазането. При малки ъгли и многоходови червяци КПД е сравнително по-високо но там коефициента на предаване е малък и не са само задържащи, за пример рибарски макари.
|
| Пон Апр 14, 2025 6:27 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Явно само на мен 7 - 8А на празен ход ми се струват много... За сравнение - някакъв приличен редуктор, да кажем като за чистачки, на празен ход ще е под 2А. Но щом за вас е нормално, няма да спорим...
|
| Пон Апр 14, 2025 6:54 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Е аз не казвам, че 7 А са малък ток, казвам че е нормално червячния да има по-голям ток на празен ход, а дали 7 А е нормално зависи от мотора и редуктора.
|
| Пон Апр 14, 2025 7:24 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Да за количката е, остана за тая година да я довърша. Моторредукторите са оргинални от някаква инвалидна количка, само им сложих по-малки колела с по-меки гуми.
|
| Пон Апр 14, 2025 7:56 pm |
|
 |
|
itso.t
|
Хм, не би трябвало да са червячни. Или ако са, са с малко предавателно отношение.
|
| Пон Апр 14, 2025 8:08 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами от една страна не би трябвлао, ако трбява даможеш и на ръка да въртиш колелата, от друга ако са от тия дето са популярни тука в САЩ, като нищо може да са червячни, те не са предвидени да ги въртиш на ръка, а червячния има еидн голям плюс, не му трбява спирачка, от към безопасност е железен, няма как да тръгне сама на нейде по инерция.
|
| Пон Апр 14, 2025 9:33 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Мотора е перпендикулярен на колелата, не съм отварял редуктора, но ако напънеш силно колелото се върти и мотора. Имаше спирачка на оста след колектора но ги махнах защото трябва да има напрежение на бобината за да отпусне а едната бобина имаше вид на опечена. Темата беше за филтъра към тия мотори, в общи линии разбрах какво трябва да направя, ще туря по един на всеки мотор щото дроселите ми се видят с тънка жица като за два, не съм много по сметките, имам слагам. И още има със зелен и с бял ферит, какъв цвят да сложа, предполагам е някаква маркировка на свойствата. Благодаря на включилите се.
|
| Пон Апр 14, 2025 9:54 pm |
|
 |
|
pipilica
|
Търсих по въпроса с цветовете на ферита и намерих, че уж има някъв код за свойствата ама не всички производители го спазвали. Пък моите идея си нямам кой ги е произвел. Нямам уред да ги измеря, пък и тук никой не спомена индуктивност, та ще ги избирам по диаметър на жицата.
|
| Сря Апр 16, 2025 3:48 am |
|
 |
|
ToHu
|
Много важен параметър. А за да говорим за индуктивности трябва да имаме числа ....честота като минимум ...на пвм-а сигурен ли си че ще си на 4 кхц? Доста неща се смятат, да сметнеш филтър не е толкова просто колкото изглежда, може и на око ама ....сега тия филтри в 80% се слагат за да минеш емс но в твоя случай ще си е полезно за да не става цветомизика.
|
| Сря Апр 16, 2025 5:10 am |
|
 |
|
pipilica
|
Ами изобщо нямам идея на каква честота работи PWM на ардуино, прочетох скоро в нета и копирах защото ме пита, тия филтри се сетих да питам защото прочетох някъде че ардуино се шашкало от колекторен мотор пуснат на PWM. За пробата беше насипно и транзисторите бяха на около 10см от контролера и като чели не се бъгна ама малко го карах. Опитах да чета за тия филтри преди да питам тук и ми запуши мозъка от честоти, индуктивности и подобни. Слагам тия с най-дебелата жица, затварям силовата част в метална кутия и както каза на всички захранвания кабелите директно на батерията и максимално далеч от ардуиното и дано няма проблем.
|
| Сря Апр 16, 2025 5:54 am |
|
|