Отговори на тема  [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Въпрос за филтър 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Въпрос за филтър
Филтрирането върши работа, точно там където му го е драснал бай уй ще е полезно. Дали да е бигилярен или не е друг въпрос, но ако има такъв ще му свърши работа.
А за ардуиното, уизарде ти гледал ли си платка на ардуино, не е въпрос в сок-а, платката е рутината супер смотано. Там трябва да се внимава си аналогов вход ако се използва, няколко от тях съм гледал, така са проектирани, че пипа сам си вкарва смущения в аналоговия защото масата е смотано изпроводена.
Отделно обаче, от моя опит, мегите винаги са били по-податливи на смущения сравнени със сходни пикове. Това може да има много обяснения.

Пон Апр 14, 2025 4:32 pm
Профил

Desert Leo написа:
itso.t написа:
Desert Leo написа:
С редуктор ли бяха?

С червяк. А съдейки по консумацията, вероятно е била китайска интерпретация на червяк...

Червячна предавка си е пак редуктор. Нормално е консумацията да е по-голяма дори без натоварване на изхода на редуктора.

Има си драйвери за тези мотори - и с токова, че и с термична защита.
Те този съм заложил за до 10А. BTS7960 имам предвид, не платката-хуйня.

Вярно е с червячен редуктор.
Тая платка я гледах но прецених че не мое да свърши работа, а защо да е хуйня, ти как прецени.
Значи слагам два транзистора в паралел.

Пон Апр 14, 2025 4:47 pm
Профил
Аватар

pipilica написа:
... а защо да е хуйня, ти как прецени.

Гледам я на живо. Двата полу-мостови драйвера са запоени много близо един до друг и по такъв начин платката не може да даде пълните възможности на драйверите. Трябва да се раздалечат и да им се сложат отделни и по-големи радиатори, особено, ако ще се борят смущенията със slew rate, защото тогава нарастват загубите при комутация. Трябват и отделни кондензатори на всеки драйвер, а не един и то на майната му. Абе китайщина... Но чиповете са си супер.

Пон Апр 14, 2025 5:35 pm
Профил
Аватар

Цитат:
уизарде ти гледал ли си платка на ардуино, не е въпрос в сок-а, платката е рутината супер смотано.

гледал - разни писти навсякъде :D
все пак диното е за обучение и експерименти
( ако ще рутираш собствен "дино" проект се съобразяваш ... ама те мързеливата - чина платка... )

но съм гледал и по по най "про" платки - грамфон свири майка плаче
един беше разходил антена от единия диагонал до другия диагонал на платката и вика - не работи...
Беее, куриози много...

PIC поне старите имаха много вътрешни защити по пиновете ...
за 32-ките не знам, но официално пик дино - бла ... правих за 24 и 32 - съпорт - йок

BTW: ако нема мериш аналог - раздели захранванията ( DC/DC isolated ) и пей сърце
нящо като за левче
https://www.hlktech.net/index.php?id=pr ... ate=DCDC1W

Пон Апр 14, 2025 5:41 pm
Профил ICQ
Аватар

Desert Leo написа:
Червячна предавка си е пак редуктор. Нормално е консумацията да е по-голяма дори без натоварване на изхода на редуктора...

Това не е голяма консумация, а огромна...

pipilica написа:
Вярно е с червячен редуктор...

Остава да кажеш че ще ползваш двигател за задвижване на чистачки...

Това ще движи количката за разнасяне ли? Ако да, потърси по-подходящо решение.

Пон Апр 14, 2025 6:21 pm
Профил

Червячният редуктор е с ниско код нормално е да има по-голяма консумация на празен ход. Отделно много зависи от материала на колелата, ъгъла на червяка и мазането. При малки ъгли и многоходови червяци КПД е сравнително по-високо но там коефициента на предаване е малък и не са само задържащи, за пример рибарски макари.

Пон Апр 14, 2025 6:27 pm
Профил
Аватар

Явно само на мен 7 - 8А на празен ход ми се струват много... :lol:
За сравнение - някакъв приличен редуктор, да кажем като за чистачки, на празен ход ще е под 2А.
Но щом за вас е нормално, няма да спорим...

Пон Апр 14, 2025 6:54 pm
Профил

Е аз не казвам, че 7 А са малък ток, казвам че е нормално червячния да има по-голям ток на празен ход, а дали 7 А е нормално зависи от мотора и редуктора.

Пон Апр 14, 2025 7:24 pm
Профил

itso.t написа:

Това ще движи количката за разнасяне ли? Ако да, потърси по-подходящо решение.

Да за количката е, остана за тая година да я довърша.
Моторредукторите са оргинални от някаква инвалидна количка, само им сложих по-малки колела с по-меки гуми.

Пон Апр 14, 2025 7:56 pm
Профил
Аватар

Хм, не би трябвало да са червячни. Или ако са, са с малко предавателно отношение.

Пон Апр 14, 2025 8:08 pm
Профил

Ами от една страна не би трябвлао, ако трбява даможеш и на ръка да въртиш колелата, от друга ако са от тия дето са популярни тука в САЩ, като нищо може да са червячни, те не са предвидени да ги въртиш на ръка, а червячния има еидн голям плюс, не му трбява спирачка, от към безопасност е железен, няма как да тръгне сама на нейде по инерция.

Пон Апр 14, 2025 9:33 pm
Профил

ToHu написа:
Ами от една страна не би трябвлао, ако трбява даможеш и на ръка да въртиш колелата, от друга ако са от тия дето са популярни тука в САЩ, като нищо може да са червячни, те не са предвидени да ги въртиш на ръка, а червячния има еидн голям плюс, не му трбява спирачка, от към безопасност е железен, няма как да тръгне сама на нейде по инерция.

Мотора е перпендикулярен на колелата, не съм отварял редуктора, но ако напънеш силно колелото се върти и мотора. Имаше спирачка на оста след колектора но ги махнах защото трябва да има напрежение на бобината за да отпусне а едната бобина имаше вид на опечена.
Темата беше за филтъра към тия мотори, в общи линии разбрах какво трябва да направя, ще туря по един на всеки мотор щото дроселите ми се видят с тънка жица като за два, не съм много по сметките, имам слагам.
И още има със зелен и с бял ферит, какъв цвят да сложа, предполагам е някаква маркировка на свойствата.
Благодаря на включилите се.

Пон Апр 14, 2025 9:54 pm
Профил

Търсих по въпроса с цветовете на ферита и намерих, че уж има някъв код за свойствата ама не всички производители го спазвали. Пък моите идея си нямам кой ги е произвел. Нямам уред да ги измеря, пък и тук никой не спомена индуктивност, та ще ги избирам по диаметър на жицата.

Сря Апр 16, 2025 3:48 am
Профил

Много важен параметър. А за да говорим за индуктивности трябва да имаме числа ....честота като минимум ...на пвм-а сигурен ли си че ще си на 4 кхц? Доста неща се смятат, да сметнеш филтър не е толкова просто колкото изглежда, може и на око ама ....сега тия филтри в 80% се слагат за да минеш емс но в твоя случай ще си е полезно за да не става цветомизика.

Сря Апр 16, 2025 5:10 am
Профил

Ами изобщо нямам идея на каква честота работи PWM на ардуино, прочетох скоро в нета и копирах защото ме пита, тия филтри се сетих да питам защото прочетох някъде че ардуино се шашкало от колекторен мотор пуснат на PWM. За пробата беше насипно и транзисторите бяха на около 10см от контролера и като чели не се бъгна ама малко го карах. Опитах да чета за тия филтри преди да питам тук и ми запуши мозъка от честоти, индуктивности и подобни.
Слагам тия с най-дебелата жица, затварям силовата част в метална кутия и както каза на всички захранвания кабелите директно на батерията и максимално далеч от ардуиното и дано няма проблем.

Сря Апр 16, 2025 5:54 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща