|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:32 am
Анкета за това върху коя платформа да се стъпи!
| Автор |
Съобщение |
|
d256h
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Окт 16, 2006 6:33 pm Мнения: 20 Местоположение: Sofia
|
Цецо, Мухаве,Муфаса! Аз съм на 43 години и съм зрял мъж дето знае какво иска (не съм ТОЯ). С много неща съм на 'ти' и опита ми е показал първо да питам, разузная после да действам. Бъди спокоен, от ползването на един чип за един проект нито някоя фирма ще спечели, нито ще загуби. Ако ми дойдеш на крака и ми донесеш програматор и развойна среда, както направи друг наш колега, тогава нямам нищо против да ползвам и PIC. Не прави драми, от форума и постовете... 
_________________ Мамка му и контролери !
|
| Вто Окт 17, 2006 6:22 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
A, ъ, мойте извинения ако съм те засегнал. Ама въпроса ти малко ми прозвуча ала "ами имам да правя един курсов проект, ама не знам как". А и темата пак се изроди в "Защо трябва да избягваме Микрочип", и затова реших да вложа малко сарказъм. Не че ми пука кой ще ползва Микрочип де, реших да ви направя малко весело. Явно не съм ти разбрал намеренията. А нещо не схванах "идването на крака" и "носенето на програматори". Ти търсиш някой да дойде и да ти го направи ли? Щото тогава говорим за пазар...
Кольо, държа да отбележа, че продължавам да си ползвам пикове на общо основание. И все повече се убеждавам, че в много отношения PIC18 мачка сериозно ARM7 (обратното също е валидно с пълна сила).
Пък и често не аз си избирам платформата - кво да правиш, аз съм прост бачкатор  )))
Виж с Атмел не работя. Щото никой не ми плаща за това. Ако плащат - и с CM601 ще го направя.  ))
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 17, 2006 7:12 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Чет Авг 23, 2012 5:10 am, променена общо 1 път
|
| Вто Окт 17, 2006 8:18 pm |
|
 |
|
d256h
|
Който дойде на гости - ракийка веднага мога да турна на масата и се сртахувам, че ще зае... секакви видове контролери! Наистина един приятел ми каза, "ще ти донеса" и ми донесе програматор, процесор и т.н. и среда за писане на код (за АВР). Пиковете според мен също ще свършат работа, защото принципно задачата не е сложна. Но все пак, като има от кой да се уча за АВР-те, много ще съкратя срока, който си дадох (1 година) за да науча контролера. Това е..
Благодаря на всички, които се включиха в темата !
|
| Вто Окт 17, 2006 9:43 pm |
|
 |
|
¶
|
.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Чет Авг 23, 2012 5:10 am, променена общо 1 път
|
| Вто Окт 17, 2006 10:02 pm |
|
 |
|
sthx
|
Интересно ми е какво толкова ще мери тоя контролер и какво ще управлява?
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Вто Окт 17, 2006 10:25 pm |
|
 |
|
VSU
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Авг 14, 2005 1:08 pm Мнения: 433 Местоположение: Казанлък
|
Пирев аз съм "стъпил" на PIC-а, можеш ли да ми дадеш един PLC контролер с PIC 
|
| Вто Окт 17, 2006 10:45 pm |
|
 |
|
¶
|
.
Последна промяна ¶ на Чет Авг 23, 2012 5:09 am, променена общо 1 път
|
| Вто Окт 17, 2006 11:35 pm |
|
 |
|
d256h
|
Какво ще мери?
1.ПХ
2.О2
3.СО2
4.Температура в грунда, над грунда, и в три слоя равномерно до повърхността
5.Твърдост на водата (двата вида)
6.Дебит на помпите
7.Ще управлява 16 бр. водни клапани за отваряне и затваряне.
8.Регулиране на ПХ чрез йоннообменни колони
9.Регулиране на Твърдост (пак колони)
10.Пълен лог на всички входни събития и измервания, както и на съответните им действия за отговор и регулиране
11.рс232 комуникация към ПЦ за управление и настройка
12.При наличие на УСБ функция подводна камера за укритията на любимите ми Анциструси
13.Автоматично следене нивото и седмична, частична подмяна на водата
14.Управление на осветлението, то е няколко вида и се управлява по различен начин
15.Писане на софтуер за прехвърляне на всичката тази информация върху смартфона ми и обратни команди от него към аквариума
За мене най лесна е задача 15, а пускането на контролера ми се вижда най-трудно, това ми е положението...
|
| Вто Окт 17, 2006 11:54 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Хммммм задачата не е от най-простите, в смисъл не е лсожна но много процеси се следиат и управлявт, може би някои от тях няма да е удачно да са с линейни алгоритми, т.е. пропорцинални или пък он/офф, въпреки че ......... преди 20 год като е нямало контролери рибите пак са живеели .. инае ми хрумнаха едни алгоритми за управления на ниво и процентно съдържание, дето ще изпълнят доста от пикльовците с всички тиа параметри 
|
| Сря Окт 18, 2006 12:04 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Искам Ешелонааа 
|
| Сря Окт 18, 2006 12:10 am |
|
 |
|
¶
|
.
Последна промяна ¶ на Чет Авг 23, 2012 5:09 am, променена общо 1 път
|
| Сря Окт 18, 2006 12:48 am |
|
 |
|
Syrius-B
Регистриран на: Пон Яну 30, 2006 2:48 am Мнения: 1248 Местоположение: София
|
Тук един процесор (контролер) не може да се справи.
Това си е задачка за десетина процесора, в обща инфосреда, с РС като юзер-интерфейс
|
| Сря Окт 18, 2006 12:52 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Баси и заключението  . Какво значи един процесор неможе да се справи - без значение какъв е процесора ли? Айде стига така де - все пак говорим за аквариум с риби, където процесите не са от най-бързите. Най-обикновен PIC/AVR с необходимия брой I/O-та не само, че ще се справи - ами ще пита и за още един аквариум  . Пък и какви думи "обща инфосреда" - това мрежа на нашенски ли трябва да значи  .
|
| Сря Окт 18, 2006 1:34 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Даже и с древно 8051 ще стане. Това са бавни просеси. Само за
се иска по сериозен процесор. Без тая екстра всичко е ОК с какъвто и да е само повечко флаш да има.
|
| Сря Окт 18, 2006 1:43 am |
|
|