| Автор |
Съобщение |
|
juzisound
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Здравейте отново! Какво коказаха тестовете:
В общи линии пълен провал:
1. Принципно всичко си работи - обаче подаването на захранване на импулси не върши работа /особенно за ниски обороти/, щото мотора се сеца яко, а модулиране с честота по голяма от 4 херца и с помощтта на коефицент на запълване - просто няма смисъл, защото в един цикъл остават много малко полупериоди на захранването.
2. Поради липса на синхронизацията с фазата, винаги се получава някакво биене на управлението спрямо фазата и така при зададена еднаква мощност се отдава различна мощност към мотора - спрамо дефазацията с фазата.
Та поради тези причини се върнах на фазовото управление - там поне мога да си задавам плавно каквато си искам мощност. Сега проблема е друг.
Как трябва да реагира /на какъв принцип/ управлението на четенето от тахогенератора. - изобщо кой е най-подходящия начин за управление на четков мотор, като се използва фазово управление - щото тая пералня явно е била с такова - все някак е било направено. Аз правя разни експерименти с едно полу фуззи управление, ама не мога да стъбилизирам оборотите - особенно под 100 оборота, а тя бералнята трябва да пере с 56 - става въпрос за обороти на барабана. За мотора са х12. А тахото дава 8 импулса на един оборот на мотора.
Та споделете малко опит - какво управление е най подходящо?
|
| Сря Яну 24, 2007 10:27 am |
|
 |
|
Vassil
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Пон Сеп 11, 2006 5:39 pm Мнения: 1 Местоположение: Горна Малина
|
Разгледай как е направено с TDA1085C и с MCU управлявай TDA-то.
|
| Сря Яну 24, 2007 1:11 pm |
|
 |
|
juzisound
Регистриран на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm Мнения: 647 Местоположение: с. Згалево
|
Разгледах управлението с TDA1085C, обаче не ми се струва много подходящо тя да се командва с PIC а сякаш си е направена за работа с механичен програматор - то нали си е за пералня. Та тоя PIC дето съм го сложил си управлява оборотите по принцип - само дето не мога да наглася параметрите на самото управление - щото не знам нито ПИД нито фуззи в подробности. Имам много свободни ресурси в процесора, освен това чета стъбилно от тахогенератора и имам перфектно направено фазово управление - и двете вече свързани и тествани. Остава само да заложа подходяща логиката на управление - за да имам нужните обороти. Там обаче удрям на камък. Не съм много добре с математиката /по принцип съм музикант/ и не успявам - за сега де - да проумея докрай фъззи управлението - щото съм се захванал с него. Ако има някакъв реален пример на С - много ще ми помогне. По принцип нали и това TDA1085C прави точно това - на базата на зададените обороти и на обратната връзка от тахото - генерира изходен сигнал за фазово управление на триак. По елеганно ще е да си го прави направо процесора. Само да спомена - всичи изчисления на управлението съм намислил да стават в прекъсвания - така че основната програма само да казва - "я завърти барабана с те толкова оборота" и това е. Та търси се някакъв реален пример на C за фуззи управление.
"Няма начин да няма начин..." - това го видях някъде из форума и ми хареса! 
|
| Сря Яну 24, 2007 1:35 pm |
|
 |
|
valioman
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Колега @juzisound извинявай за оффтопика в темата ти но и мен ме споходи подобен проблем с пералнята на нашите.
Т.е отиде им програматора та въпроса ми е следния , би ли споделил програмите (циклите ) на програмата която си направил, (не искам код естествено ) или по точно интересува ме последователността , и времената на работа за пране по принцип. т.е. как почва кое колко време го прави и т.н.
Не ме интересуват обороти на мотора и т.н. защото този е от старите дето са два в един и аз само ще превключвам намотките ..
Предварително благодаря а и съм сигурен че ще са полезни и за други тук във форума...
Поздрави!!!
|
| Чет Яну 25, 2007 10:24 am |
|
 |
|
juzisound
|
ОО - няма проблеми. Не съм ги измислил аз - а взимах от едно описание за пералня "Канди". Там има циклограмите за всички видове пране - памук вълна и т.н. Дай някакъв адрес да ти ги пратя на ПДФ - ама довечера, че сега не става. Ако ти трябва и код - няма проблеми - на HI-TECH C са, за PIC 16F648 ама ти ще си ги преправиш.
|
| Чет Яну 25, 2007 10:29 am |
|
 |
|
valioman
|
Балгодаря предварително .... прати ги на valioman@abv.bg а аз ще ги кача някъде и ще пусна линка тук за д аможе и някой друг с подобен проблем да ги ползва , щото .... 100 кинта за неханичен програматор си е жив обир аз за толкова ще я накарам да проговори  ))))  )))
Поздрави!!!!
|
| Чет Яну 25, 2007 11:17 am |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе като цяло ако е за спорта лошо няма, ама аз предпочитам да си купя два пъти механичен програматор за по 100 лв отколкото да сигубя времето да и правя аз прогрматор.
|
| Чет Яну 25, 2007 3:15 pm |
|
 |
|
valioman
|
Всеки с възможностите си .............. и джоба разбира се .....
|
| Чет Яну 25, 2007 6:02 pm |
|
 |
|
juzisound
|
Най накрая го разбрах как работи това фуззи управление - теоретично де. Сега остава да направя реална програма - вижда ми се малко тежко за PIC, ама може и да стане. Като направя тест, ще пиша какво е станало.
|
| Сря Яну 31, 2007 11:08 pm |
|
 |
|
eddiesoft
Ранг: Минаващ
|
Абе Митееее, не я ли пусна тая пералня на Иван?
ако до края на месеца не я пуснеш ще дойда един ден да си поиграем заедно.
Яни
|
| Нед Фев 04, 2007 5:46 pm |
|
|