Отговори на тема  [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
помощ за курсова работа. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
Цитат:
Нещо липсва в тия обяснения за конструкцията според мен...

Значи ако закрепя 5 пружини с различна дължина за обща основа, след като чукна по основата и 5-те ще затрептят с резонансната си честота. После каквито и обратни връзки да слагаме е все тая...

Това е нормално понеже "почукването" е с доста широк спектър, различните пружинки ще вкусят различни парчета от тортата, после усилвателя още може да поотреже парчето, но все достигаме до фалшиво сработване. Всъщност аз не знам какво значи "нефалшиво" сработване...

Te и 5-те ще затрептят с резонансната си честота, но сумарно резонансната честота на цялата "механична" конструкция - датчика + пружините ще е различна от тази с 1 пружина, в случая се търси такава система която да реагира на трептения с много малка честота - 0.1 - 1Hz примерно, а в по-високите честоти да се отреже с електрониката, поправи ме ако греша :roll:

Пет Фев 02, 2007 12:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По нагоре писахме за резонансните честоти.

Това дали механичната система ще има една или няколко резонансни честоти според мен няма да окаже някакво положително влияние. Също и не съм срещал такъв дачик което до голяма степен също означава че няма полза от това.

Пет Фев 02, 2007 12:52 pm
Профил

Мнение 
Май не ме разбрахте...

Механична конструкция с пружина предполага някаква резонансна честота, но тя ще реагира на доста голям спектър от честоти.
Примера с многото пружини на различни честоти го дадох само за да се убедите че е така. Теоретично ако имаме безброй пружини на различни честоти, един правоъгълен импулс на входа ще ги задейства всичките.
Не съм предлагал да се слагат много пружини, въпросът е каква е логиката да се избере пружина на 0.1, 1, 5, 10 или 15Hz ?

Въпросът е какво смущение искаме да хванем?
Вариантите според мен са два - първият е датчик, който сработва на определена амплитуда при определена честота, а вторият е гонене на определена продължителност на сигнал с определена честота.

По вашите обеснения, поправете ме ако греша, но говорите за първия вариант, т.е. избирате си някаква честота и ако дойде нещо на тази честота - имаме сработване. Аз си мисля че каквата и честота да изберете, колкото и да я филтрирате - първата пиратка ще задейства алармата, защото в момента на взрива имате почти целия звуков спектър с прилична амплитуда.

Не разбирам от аларми, но по-логично според мен е освен някакъв band-gap филтър, да има и някакво интегриране, т.е. не просто да търсим някакво кратко смущение в избрания диапазон, но то да има и някаква продължителност. Въпросът е, че пружина с тежет не е само "филтър" но и "трептящ кръг", т.е. веднъж разклатена ще се зареди с енергия и ще продължи да ни генерира резонансната честота със затихваща амплитуда и всяко по-нататъшно интегриране е почти безмислено.

Може би това е разликата между шоков датчик и glassbraker - не знам. Но знам че един glassbraker не се задества от пиратки и обяснението ми е, че той не просто слухти на честотата на чупене, ами изчаква и някаква продължителност и така реже "фалшивите" пиратки...

Не разбирам... но идеята просто да се слухти и то на толкова ниска честота нещо не ме притеснява - дори за шоков датчик. Възможно ли е нещо да не сте забелязали по конструкцията? Нещо което играе ролята на амортисьори?

Пет Фев 02, 2007 2:07 pm
Профил
Аватар

Мнение 
По високата ресонансна честота изчиства в голяма степен влиянието на вятъра.
В датчика които описа nik след усилвателя при детектирането има специфичен филтър с него се прави нещо подобно на това за което говориш ти.
Изобщо темата е много обширна. Докато не се поблъскаш няма начин да схванеш купищата противоречиви изисквания към такъв датчик. То аз съм се блъскал доста и доста неща не са ми съвсем ясни.
Аз например от опит знам че високата резонансна честота довежда до лъжливи задействания от камиони.
Смущението което се получава от такъв камион е в 20тина херца на слух определено и логично би било ако датчика е с резонансна честота някъде там да е най чуствителен. Ама на практика не е така. 40-60 херца е най чуствителната зона.

Най интересния датчик който съм виждал беше немско творение . Много красиво направено в прозрачна кутиика.
Пак от тия скъпите истории които нормалните хора не си купуват :) Алармата е дошла с колата.
Капчица живак в малака стъклена сфера. около нея намотана бобинка. Над това залепено на горния капак едно магнитче като таблетка около 6 мм. Според собственика на алармата на за година откак е купил колата само веднъж по новогодишните пукотевици е задействало фалшиво. А беше настроено на голяма чуствителност. Само един датчик за цялата кола и като цяко доста равномерна чуствителност по цялото купе.
Управлението беше с някакво процесорче.
Интересен беше принципа на настройване на чуствителноста. 2 бутончета + и - като натиснеш някое от тях започва да мига едно светодиодче. Колкото по чуствително толкова по бързо. Като го отпуснеш изгасва след известно време.

Пет Фев 02, 2007 3:23 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Трябва и в малко по друго направление да се разгледа въпроса. Предварително пояснявам че никога не съм се знаимавал с такива работи но ми стана интересно а пък сам доста засегнат от точно тези датчици. Там където живея улицата има блокове от двете страни - плоско и дълги и се получава страшен резонанс, а пък точно под нас има и вървежен за града ресторант и кафе и всякакви келеши си спират подарените от бащите им какви ли не возила. Други келеши пък много се кефят като минат да си надуят двата киловата в багажника и да задействат абсолючтно всички аларми (лятото пък мотористите знаят коя кола има аларма и като минават покрай нея форсират и така по цялата дължина на улицата). Това дето се задействат алармите не е чак толкова страшно ама звуковия тормоз който упражняват въпросните келеши някой път ме вади от равновесие. Идеята на всичко написано по-горе е че следейки за някакъв звук то той рано или късно по закона на мърфи ще се появи. Хипотетично - песен със звук на счупване на стъкло и точно в този момент минава с надуто стерео и отворени прозорци покрай въпросния датчик ... Наистина както каза Никола изискванията са много противоречиви за тая работа.

Съб Фев 03, 2007 7:03 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Мнение 
Една интересна идея да се ползва система от микроамперметър с утежнена стрелка като датчик за разклащане на купето:
http://radioteh.nm.ru/shemes/auto/DKK.htm

Нед Фев 11, 2007 10:34 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 36 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3